Ususret parlamentarnim izborima

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Utorak, 14 Siječanj 2020 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

Sabor3
                             Hrvatski sabor

(...) Za vođenje ozbiljne politike desno-suverenističkoj opciji nedvojbeno treba kvalitetniji PR i politički marketing. Potrebno je okupljanje oko ideje suverene države, a međusobna neslaganja, odbojnosti i taštine treba ostaviti po strani. Pseudomesijanski poremećaj potrebno je liječiti: ne mogu svi biti vođe niti su za tu poziciju rođeni. Potrebno je osuvremenjivanje političkog narativa koji mora uzeti u obzir aktualna kretanja u Europi i svijetu. Potrebno je i učiti na pogrješkama iz prošlosti i ne dopustiti da ponovno dođe do rascjepa(...) Iz pera jednog od naših ponajboljih političkih analitičara D. Dijanovića. Tekstovi koji slijede mogli bi nam pomoći da se lakše snađemo u ovim našim često vrlo složenim društvenim prilikama u godini parlamentarnih izbora koji bi mogli biti od sudbinskog značenja.

(...) Nitko nije idealan i tko god inzistira na pravovjernosti svojih i samo svojih stavova, taj očito ne zna da se tako ne vodi realna politika. Tko će preuzeti ulogu integrativnoga čimbenika, pokazat će se vrlo skoro, no jasno da je da Miroslav Škoro nedvojbeno ima - premda se ni on ne sviđa baš svima na desnomu spektru - najveći politički kapital (...)  

Neovisno o tomu hoće li Plenković ostati na čelu HDZ-a (što bi suverenistima odgovaralo) ili će na čelo stranke doći neki političar koji bi malo jače verbalno skrenuo u desno (što bi vjerojatno istopilo ponešto potpore suverenistima) na desnoj je i suverenističkoj opciji velik zadatak, ali i velika prilika. Tko zna kada će ponovno imati ovakvu priliku kakvu imaju pred ovogodišnje parlamentarne izbore. Dosadašnja povijest političkoga djelovanja desnih opcija pritom tjera na veliki oprez. Obično je ranije bilo dovoljno da netko izvana malo potpiri sukobe i da se svi međusobno posvađaju prema onoj Starčevićevoj – Dva Hrvata tri stranke.

Jesenski će izbori biti veliki test desne političke opcije u Hrvatskoj. Ili će desna politička opcija postići respektabilan i povijesni rezultat ili će njezini sadašnji protagonisti otići u ropotarnicu povijesti te prepustiti mjesto nekim novim ljudima.  Da - sad il' nikada!

Vezani članci:   Quo vadis, Hrvatska?
 
Hitovi: 6082