Pitajte liječnika

Kategorija: Zdravlje Objavljeno: Srijeda, 18 Listopad 2017 Napisao/la Joomla

Lijčnik2

Poštovani čitatelji, želimo vas obavijestiti (podsjetiti) da i dalje možete postavljati pitanja liječniku. Osobito ako se odnose na područja dijabetologije, endokrinologije i opće interne medicine – onih njenih dijelova povezanih s dijabetesom. Naša e-mail adresa:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Odgovore na vaša pitanja potražite ovdje. Vjerujemo da će poneki od njih biti zanimljivi i poučni za sve. Vodeći računa o vašoj privatnosti, nećemo isticati vaš identitet nego samo inicijale. Intervencije na vašim tekstovima bit će minimalne. Uređuje i odgovara dr. Ante Ljubičić sa sur.
 
Ako ste, možda, prema ponudi skeptični zbog toga što ništa ne košta (a što je razumljivo), sjetite se da sve najvrednije uživotu dobivamo besplatno. I da nikada ne možemo vratiti ono što smo dobili, često i nezasluženo. Ovo je jedan od takvih pokušaja. A liječnička struka nije obično zanimanje; ona je i poziv, odnosno poslanje koje nije limitirano mirovinom. Pokatkad tek ona oslobađa od onih od svakodnevnih radnih obveza i daje priliku za takve pokušaje.
 
Napomena: savjeti dobiveni na ovaj način ne mogu biti zamjena za redovitu medicinsku skrb pod nadzorom izabranog obiteljskog liječnika; oni mogu biti samo dodatno uporište, odnosno pomoć u nastojanjima da se dođe do konačne dijagnoze i optimalnog terapijskog pristupa. Stoga se unaprijed ograđujemo od odgovornosti za bilo kakvu štetu koja bi, eventualno, mogla nastati zbog neodgovarajuće interpretacije dobivenih savjeta. 
 
 
Ja2007jpg
 
Iz CV –a: Dr. Ante Ljubičić, internist - dijabetolog i endokrinolog, mr. sc.- medicinski fakultet, specijalizaciju iz interne medicine, postdiplomski studij i magisterij iz dijabetologije, subspecijalistički ispit iz endokrinologije i dijabetologije – sve završio u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u Sveučilišnoj klinici za dijabetes... „Vuk Vrhovac“ u Zagrebu i desetak godina u Poliklinici Sunce odlazi u zasluženu mirovinu, ali kao što se vidi i iz ovih redaka i dalje ostaje u struci, samo na nešto drugačiji način od ranijega.
 


Većinu odgovora na vaša pitanja možete naći i u elektronskom izdanju knjge dr. Ante Ljubičić (ovdje na stranici)

 Iz liječnikove torbe     (tiskano izdanje je rasprodano), ili drugom proširenom izdanju pod naslovom
 
Liječnik vam savjetuje  istog autora, u izdanju Medicinske naklade u Zagrebu.
 
 

Odgovori na vaša pitanja

 

 

Pitanje (S. R.): PCOS, OGTT
Postovani, radila sam OGTT test sa insulonemijom zbog sindroma policisticnih jajnika. Molim Vas za mišljenje.

Odgovor:
Resorptivni oblik krivlju glikemije u testu opterećenja glukozom uz popratni pojačani odgovor inzulinske sekrecije (nešto pojačan porast glikemije početkom testa uz vraćanje na normalne vrijednosti pri kraju). Na temelju ovih pokazatelja mogle bi se preporučiti samo opće mjere: pravilna prehrana (koristiti namirnice s niskoglikemičkim indeksom) redovita tjelovežba i povremene kontrole, a odluka o eventualnoj dodatnoj terapiji bi bila u domeni ginekologa - endokrinloga na temelju uvida u cjelokupnu kliničku sliku. /Travanj/22./

 

Pitanje (I.M.): PCOS?

Javljam Vam se u potrazi za pomoći pri tumačenju nalaza. Imam 33 godine, vodim vrlo aktivan i poprilično stresan život, ali me upravo to dosad činilo čvrstom i stabilnom u borbi sa spondiloartritisom. Trenutno sam u fazi remisije zahvaljujući biološkoj terapiji certolizumabom te sam zbog toga konačno dobila zeleno svjetlo za planiranje trudnoće. Do listopada 2021. bila sam na hormonalnoj terapiji (Yaz) zbog izrazito nepravilnih ciklusa i jajnika sklonima cistama. S prekidom uzimanja terapije ciklusi su postali vrlo nepravilni, bolni i učestali (svakih 18-20 dana s prosječnih 8-10 dana krvarenja), a na jajnicima su vidljive ciste. Svi vaginalni brisevi su bili negativni, tj. uredni, rađeni su dvaput unazad 7 mjeseci. Prema uputi ginekologa prošla sam veći dio laboratorijske obrade na Vuku Vrhovcu, u prilogu šaljem nalaz te Vas molim pojašnjenje što bih mogla očekivati (u kontekstu planiranja trudnoće) te je li nalaz vezan za opterećenje glukozom uredan (s obzirom na visoke vrijednosti inzulina nakona 120 minuta). U obitelji je prisutan dijabetes tipa II (otac je na inzulinskoj terapiji zadnje 3 godine). Postoji li u mojem slučaju sumnja na inzulinsku rezistenciju ili rane naznake sklonosti dijabetesu? Do svoje ginekologice, nažalost, nisam uspjela doći ovaj tjedan, stoga sam se odlučila obratiti Vama.

Odgovor:

Nešto povišene vrijednosti androgena (muških spolnih hormona) i inzulinemije nakon opterećenja glukozom, uz nalaz cističnih promjena na jajnicima i anamnestički podatak o nepravilnim ciklusima upućuju prije svega na policistični ovarijalni sindrom (PCOS). Spomenuta povišena vrijednost inzulina vjerojatno je posljedica inzulinske rezistencije, što redovito prati policistične jajnike. Važno je uočiti i nižu razinu vitamina D što je potrebno korigirati dodavanjem istog. Svakako je potrebno do kraja dovesti ginekološko – endokrinološku obradu kako bi se planirala odgovarajuća terapija. S obzirom na inzulinsku rezistenciju obično se predlažu pravilna prehrana (namirnice s nižim glikemičkim indeksom), redovita tjelovježba i od medikamenata metformin./ožujak 22./

 

Pitanje (I.I.): Nalazi inzulina i OGTT

Poštovani, da li bi mi htjeli pojasniti moje nalaze koje šaljem u prilogu,napomenut cu samo da pijem gluchopage xr 750 !Hvaala puno.  Nalazi: Inzulin natašte: 32, nakon opterećenja: 236,4 pmol/l, GUK natšte:6.0, nakon opterećenja:4.1 mmol/l

Odgovor:

Uredni nalazi glikemije u testu opterećenja glukozom uz pojačani inzulinski odgovor nakon opterećenja, što upućuje na inzulinsku rezistenciju. Nastaviti dosadašnju terapiju, izbjegavati namirnice bogate ugljikohidratima, redovita tjelovježba, nastojati održavati tjelesnu masu što bliže idealnoj. Povremene kontrole. /veljača 2022/

 

Pitanje (T.L.) SIBO?, Inzulinska rezistencija?

Postovani, možete li mi protumačiti nalaz na inzulin i glukozu. Ne znam da li je uredan nalaz ili nije.
U 1. mj. 2020. mojoj kcerci, koja ima 24.godine, dijagnosticirana je inzulinska rezistencija. Uzimala je GLUKOFAG i bilo je nešto malo bolje. Bile su joj manje valunge koje je inače imala naveče i u noći. Držala se mjera prehrane. Sve je kod nje pocelo od problema zeluca nakon antibiotske terapije sa CEFALEKSINOM (2 000 mg 2 × dnevno) prije 3 godine, na njenih 46 kg. Uvjerena sam da je bila prevelika doza. U roku od 3-4 mj. izgubila je 6 kg. Rađena je gastroskopija prije 3 god. i prosle godine ponovo. Velika količina razlivene žuči i kiseline u želucu. Zadnje izdisajnim testom dijagnosticiran SIBO. Prerastanje losih bakterija i plinova u tankom crijevu. Do tada moja kcerka nije imala nikakvih problema.
Imala je i veliki poremećaj hormona. Od prolaktina koji je bio visok, do estradiola. Estradiol joj je i sada prenizak 51 pmol/L. Drugi hormoni su sada u redu. Najveći problem je kod nje što ne može jesti gotovo ništa. Vrti 4- 5 namirnica a i one joj ne rade dobro. Slatko ni u ludilu, ( ni voće takodjer) ima mantanja u glavi i lupanja srca. Potpuno kao intolerancija na hranu. Osjeća težine u želucu, nekada mučnine, "rušenja" poslije jela, glavobolje iza slatkog pogotovo, nekada jako rijetka stolica a nekad dva -tri puta mora praznit crijeva. Mislim da bi trebalo da se konzultira više spec. lijecnika u njenom slučaju. Molim vas pomognite mi. Zabrinuta mama.

INZULIN NATAŠTE - 17.0 uIU/ml
INZULIN 120 min. - 98.3
GLUKOZA NATAŠTE - 5.2 mmol/L
GLUKOZA 120 minuta 5.6 mml/L

Odgovor:
Iz opisane simptomatologije koja je prilično nespecifična te može upućivati na cijeli niz različitih stanja razvidno je da su u prvom planu tegobe vezane za probavni sustav te bi bilo dobro najprije napraviti valjanu gastroenterološku obradu, najbolje u nekoj od naših kliničkih ustanova, a potom je dopuniti endokrinološki ( vj. će biti potrebna i psihologijska potpora). Što se tiče nalaza inzulina on je natašte uredan a nakon opterećenja nešto povišen dok su vrijednosti glukoze uredne. Ovakav nalaz može biti u vezi s ranije postavljenom dg inzulinske rezistencije, u aktualnom stanju je sporedan i osim pravilne prehrane ne zahtjeva nikakvu medikamentnu terapiju. (Svibanj/21)

 

Pitanje (E.B.): PCOS

Molila bih Vaše cijenjeno mišljenje za rezultat OGTT-a na koje me uputio ginekolog. Imam 33 god, PCOS, te neredovite cikluse (u trajanju od 30 do 90 dana).

Glukoza 0' - 5.4 mmol/L
Glukoza 120' - 6.8 mmol/L

Inzulin 0' - 8.6 uIU/ml
Inzulin 120' - 45.7 uIU/ml

Rezultati spolnih hormona iz 6/2020 su slijedeći:
FSH 6.6
LH 17.9
Testosteron 1.82 (0.29 - 1.67)
AMH 56 (4.11 - 58)
Smatrate li da je uz PCOS prisutna i inzulinska rezistencija, te trebam li konzultirati i endokrinologa?

Odgovor:
Nalaz OGTT-a je uredan, inzulin bazalno i nakon stimulacije također, a i ostali nalazi su u granicama očekivanih vrijednosti. S obzirom da nalaze uvijek treba gledati u kontekstu cjelokupnog kliničkog statusa i na vašu dg. PCOS-a, svakako je dobro konzultirati endokrinologa.

 

Pitanje (J. S.) Policistični ovarij, hiperprolaktinemija

Postovani, u prilogu slika jednog nalaza. Doktorica mi je preporucila da radim ovaj nalaz, jer imam policisticne jajnike, te joj treba ovaj nalaz radi odredjivanja terapije. Zanima da li su vrijednosti okay, ili ukazuju na nesto?

Odgovor:
U vašim nalazima razabire se povišena razina prolaktina i nešto oslabljena betastanična aktivnost (endogena produkcija inzulina). Potrebno je ponoviti pretragu prolaktina uz OGTT i HbA1c te konzultiratu endokrinologa, koji će razmotriti potrebu dodatne dijagnostike.


Pitanje (M.B.): Hipofizna cista, Amenoreja

Poštovani imam cistu na hipofizi i od zadnjeg poroda nije se uspostavio ciklus. Svi hormoni su u redu osim testosterona koji je nizak pa se sumnja na policističke jajnike. Što bi mogao biti uzrok odsutnosti ovulacije i dali bi lijek metformin pomogao?pošto je dijagnoza e 28.hvala. I dali možda ta cista remeti ovulaciju? 

Odgovor
Uzroci izostanku ciklusa su brojni, a navedeni podatci nedostatni za prosudbu o vašem konkretnom slučaju. Spomenuta hipofizna cista, s obzirom da su nalazi hormona uredni, vjerojano nije uzrok poremećaja. Metformin je indiciran kod verificiranog nalaza policističnih jajnika uz prisutnost inzulinske rezistencije. Najbolje je da učinite ginekološko endokrinološku obradu u nekoj od naših klinika, jer je za tu vrstu poremećaja potrebna najviša razina specifičnog i znanja i iskustva.(veljača/2021)

Pitanje K.Š.): Inzulinska rezistencija?

Poštovani, imama 28 godina, imam policisticne jajnike i cistu na hipofizi.
Tri put sam radila OGTT, u razmaku od godine dana i nalazi su bili:
2018. God- inzulin 0’ 5,6 i 120’ 17,7
2019. God- inzulin 0’ 8,4 i 120’ 44,3
2021. God- inzulin 0’ 67 i 120’ 208
(kod zadnjeg nalaza mi je pisalo da su referntne vrijednosti za prvo vadjenje 18-173)
Ostali parametri su svi bilo u redu.
Da li ovo ukazuje na pogorsanju nalaza?
Da li upucuje na neku dijagnozu?  Hvala puno, lijep pozdrav.

Odgovor:
Nešto su povišene vrijednosti inzulina kako natašte tako i nakon opterećenja što bi moglo ukazivati na inzulinsku rezistenciju, koja se često nalazi kod policističnih jajnika (PCOS).Ovaj nalaz treba gledati u kontekstu cjelokupne kliničke slike. Ako su nalazi glukoze u krvi uredni i nema nikakvih drugih kliničkih znakova ni smetnji, za sada bi bilo dovoljno primijeniti samo opće higijensko - dijetne mjere i redovitu tjelesnu aktivnost (izbjegavati namirnice s visokim glikemičkim indeksom - one koje u sebi imaju koncentrirane ugljikohidrate i držati tjelesnu težinu što bliže optimalnoj). Potrebno je ponoviti za neko vrijeme - 3 - 4 mj. test inzulinske rezistencije, ev. i detaljnije hormonske pretrage ako već nisu učinjene,  nastaviti i dalje redovite endokrinološko - ginekološke kontrole, tijekom kojih bi se razmotrila potreba za uvođenjem metformina (lijeka koji povećava osjetljivost na inzulin).(siječanj 2021)

 

Pitanje (A.V.): Diabetes mellitus tip 2, pogoršanje regulacije

Poštovani doktore, moj muž ima 43 godine, a pred dvije godine otkrio je da ima dijabetes tipa 2. Tada je dobio Siofor 850 i upute o prehrani. Iza toga je šećer stalno bio u redu. Ali pred od prilike neka 4 mjeseca to se pogoršalo, šećer je postao puno viši, natašte od 8-11, a dva sata nakon jela 13,14,15. Na to mu je njegova liječnica dala novi lijek Vilspox 50mg/1000mg koji sad pije dva puta na dan već 25 dana, no šećer je totalno poludio. Sad mu je stalno visok, natašte od 10 do 16, a iza jela stalno od 18 do 22. Prehrane se stvarno pridržava. Jako me brine njegovo stanje, jako je nervozan i stalno gubi na težini. Molim vas za savjet.

Odgovor:
S obzirom na pogoršanje regulacije glikemije uz gubitak na težini unatoč pravilnoj prehrani i terapiji koja je odgovarajuća za tip 2 dijabetesa, vjerojatno je riječ o slabljenju endogene inzulinske sekrecije zbog propadanja beta stanica gušterače. Najbolje bi bilo učiniti dijabetološku kontrolu uz potpuniju laboratorijsku obradu (GUK profil, HbA1c, inzulin, c- peptid, kreatinin, mikroalbuminurija, lipidi, urati, TSH, jetreni enzimi, a ako je moguče i biokemijske markere tipa 1 dijabetesa – ICA, IAA, anti GAD).
Terapijski dolazi u obzir više mogućnosti: jedna je pokušati sadašnjoj terapiji pridodati neki od lijekova koji potiču inzulinsku sekreciju pr. gliclazid ili glimepirid, ali bih osobno u sadašnjem stanju dok se ne postigne dobra regulacija prednost dao kombinaciji dosadašnje terapije uz dodatak jedne dnevne doze dugodjelujućeg inzulina (početi sa 16 – 20 jed. dnevno uz titriranje doze dok se ne postignu optimalne i stabilne vrijednosti glukoze u krvi). (prosinac 2020.)

 

Pitanje (S.S.): Inzulinska rezistencija? Ab. sp. 

Postovani doktore, mozete li mi pojasniti nalaze inzulinste rezistencije OGTt test nataste, 60', i 120' nakon opterecenja sa 75g glukoze.
Glukoza:0 min 4,99
60 min 4,83
120 min 3,31

Insulin na taste: 16.2
Insulin 60 min: 48,5
Insulin 120 min: 23,3 ulU/mL

Nalaz mi je trazen zbog spontanog pobacaja.
Imam 47 kg
Visoka sam 155 cm

Da li je potrebna terapija? Unaprijed hvala.

Odgovor:
U OGTT-u je blago pojačan inzulinski odgovor uz uredan nalaz glukoze u krvi, koja se nakon dva sata snižava nešto ispod optimalne vrijednosti. Nije potrebna medikamentna terapija. Potrebno je isključiti namirnice bogate koncentriranim uglikohidratima (nižeg glikemičkog indeksa), uzimati manje a češće obroke i provoditi redovitu tjelesnu aktivnost. Dobro bi bilo za neko vrijeme ponoviti ovaj test i obaviti potrebnu ginekološko – endokrinološku obradu. Inače ovdje je više puta bilo riječi o inzulinskoj rezistenciji, što lako možete pronaći i pridodati ovome odgovoru. (listopad/20.)

 

Pitanje (J. Ć.):  Inzulin ovisna šećerna boles, loša regulacija

Imam šećernu bolest unatrag 3 godine.Redovito se kontroliram i uzimam preporučenu terapiju. Prije dva mjeseca boravila sam u bolnici. Sada primam injekcije inzulina četiri puta dnevno (Toujeo 44 jed. u 17 h i NovoRapid 3 x dnevno prije doručka, ručka i večere. Pazim na dijetu, pridržavam se svih uputa, ali mi je regulacija stalno loša. Vrijednosti šećera u krvi variraju od 4,0 do 15,0 mmol. Otpusno pismo iz bolnice i dnevnik samokontrole u prilogu. Molim vas za savjet što mi je činiti.

GUK profil

Odgovor:

Na temelju uvida u otpusno pismo iz MC  i dinamiku glikemije tijekom nekoliko dana riječ je o inzulin ovisnoj nedovoljno reguliranoj šećernoj bolesti s razvijenim kroničnim komplikacijama (senzomotorna neuropatija, neproliferativna retinopatija i eksudativna makulopatija) uz pretilost umjerenog stupnja i hipertenziju. Uz intenziviranu inzulinsku terapiju (Toujeo 42 do 44 jed .dnevno i Novorapid 3x 6 -16 jed; ukupna dnevna doza od 67 – 82 jed.) te Siofor 850 mg vrijednosti glikemije kreću se od 4.4 do 14.0 mmol/l). Nema podataka o hipoglikemijama. Uz takvu terapiju i dijabetičku prehranu tijekom posljednja dva mjeseca smršavila je 7 kg.

Preduvjet dobre regulacije glikemije je striktna primjena osnovnih principa liječenja šećerne bolesti (dijabetička prehrana, redovita tjelesna aktivnost i samokontrola. Cilj bi trebao biti: vrijednosti glukoze u krvi natašte i prije glavnih obroka ispod 7.0, a 1 sat nakon obroka ispod 8.0 mmol/l, bez hipoglikemije (glukoza ispod 3.5 mmol/l) i postupno približavnje idealnoj, odnosno standardnoj tjelesnoj težini (prema 70 kg). Plan inzulinske terapije je dobar, ali treba znati da se regulacija ne može postići samo mijenjanjem doza inzulina, osobito povećanjem i da je uz takav pristup teško postići redukciju tjelesne mase, što je vrlo bitno.

Moj bi prijedlog bio postupno smanjivati dozu inzulina do onih vrijednosti s kojima se uz striktnu i ujednačenu (svakodnevnu!) dijabetičku dijetu i tjelovježbu) postižu ciljne vrijednosti, za početak ovako: Toujeo 40 jed. u 17 h i Novo Rapid 3 x 6 – 8 jed prije glavnih obroka uz pojačanu samokontrolu dok se ne stabilizira stanje (barem 2 – 3 x dnevo; vidjeti detalnije o svemu u knjizi ( prilogu poveznica). Siofor 2x 850 mg.

Osobito je važno naglasiti da je bitno doći do doze dugodjelujućeg inzulina (Toujeo), kojom se postiže optimalna glikemija natašte; tek kad se pokaže da te vrijednosti nisu zadovoljavajuće kroz 3 – 4 dana, onda se ta doza povećava ili smanjuje najviše za 2 do 4 jed.) i praćenje nastavlja na isti način.

Kratkodjelujući inzulin (NovoRapid) se može malo slobodnije prilagođavati pri prolaznim, aktualnim pogoršanjima (+/- 2- 4 jed.) Osnova za trajniju promjenu jutarnje doze su vrijednosti glukoze poslije doručka i prije ručka, za promjenu druge doze – vrijednosti glukoze nakon ručka i prije večere, a za promjenu treće doze – vrijednosti glikemije nakon večere i prije spavanja.

Ne treba žuriti s promjenama doze, nego tek onda kada se vidi da se takve vrijednosti ponavljaju nekoliko dana (o ovim promjenama bi bilo dobro konzultirati se sa svojim liječnikom). Bitno je uvijek pokušati razumjeti što je dovelo do pogoršanja i ne ponavljati propuste. Kontrolirati HbA1c i TSH (vrijednost TSH je za vrijeme hospitalizacije bila umjereno povišena).

Pitanje (M.N.): Hipoglikemija?

Postovani, prije skoro 3 mjeseca otisla sam endokrinologu iz razloga sto konstantno osjecam umor, znojenje i pri malom naporu ubrzan rad srca. Odradjen je OGTT test, on pokazuje secer nataste: 2.68 mmol/L, 30 min nakon: 3.65 mmol/L, 60 min nakon: 4.75 mmol/L i 120 min nakon: 3.61 mmol/L.Postavlja mi se dijagnoza hipoglikemije, upucena sam na dalje bolnicko ispitivanje sa testom 3 dana gladovanja. Zbog trenutne situacije sa COVID-19 jos uvijek nisam pozvana na test. Moje stanje se pogorsalo od tih dana, nocima jako tesko zaspim zbog trzanja u nogama, a par puta sam mjerila seces u apoteci i uglavnom bi bio preko 6.. Molim Vas za misljenje. Unapred hvala !

Odgovor:
Opisana simptomatologija nije posve specifična za hipoglikemiju; slični simptomi mogu se javiti kod niza drugih stanja. Inače o hipoglikemiji je riječ kada je izmjerena vrijednost glukoze u krvi ispod 3,0 uz popratne simptome kao što su znojenje, drhtavica, ubrzan rad srca, smušenost i dr. i nestanak svih simptoma nakon uklanjanja hipoglikemije (nakon obroka, slatkog napitka i sl.). Normalno se te vrijednosti kreću od 4,0 do 6,1 mmol/l i ne ovise o unosu hrane niti o tjelesnoj aktivnosti, nego o usklađenom lučenju inzulina s jedne strane i glukagona i drugih kontrainzularnih hormona s druge strane. U vas je nalaz glukoze u krvi natašte nešto niži, a tijekom OGTT-a uz donju granicu ref. vrijednosti. Potrebno učiniti temeljit klinički internistički pregled uz osnovne lab. pretrage (KS, Fe, kreatinin, elektrolite, jetrene enzime, lipide, hormone štitnjače, ponoviti OGTT uz određivanje inzulina), EKG, UZV gornjeg abdomena, a potom, ovisno o rezultatima, i dodatnu obradu (endokrinološku i dr.). Do tada dobro bi bilo isključiti iz prehrane koncentrirane uglikohidrate (šećer i sl.), uzimati češće manje obroke i voditi računa o dovoljnom uzimanju tekućine.(Srpanj, 2020)

Pitanje (M.L.): OGTT, trudnoća

Poštovani, imam 31g., trenutno se nalazim u 27tt, te sam do sada dobila 8kg na težini. Ovo mi je druga trudnoća, prva trudnoća je bila bez komplikacija ta sam rodila vaginalno 4/2019. Sada je moja trudnoća visoko rizična, postavljena mi je serklaža, zbog skraćenog cerviksa (11mm) u 22tt, te sam od tada na strogom mirovanju i terapiji Utrogestan 100mg 3x2, magnezij 300mg. Ono što mene zabrinjava je nalaz OGTT; glukoza natašte: 4.4 mmoI/L glukoza 60min: 8.9 mmoI/L glukoza 120 min: 10.2 mmoI/L (<8.5) Molim Vas za Vaše mišljenje nalaza, zbog čega se razina glukoze nije spustila nakon 120 min? Postoji li mogućnost da jezbog terapije Utrogestan glukoza ostala povišena? Koliko je situacija ozbiljna i koliko utječe sve na bebu? Hvala i srdačan pozdrav

Odgovr:
Nalaz glukoze u krvni natašte je uredan, da bi jedan sat nakon opterećenja glukozom došlo do umjerenog porasta glikemije što se značajno nastavlja i nakon dva sata. Na temelju ovakvog nalaza riječ je o oštećenoj toleranciji glukoze, čemu zasigurno doprinose gestageni trudnoće, kao i Utrogeston kojega uzimate. Kada bi nalaz glukoze nakon drugog sata testa bio preko 11.1 mmol/l, onda bismo govorili o gestacijskom dijabetesu. Nema razloga za pretjeranu zabrinutost, ali je svakako potrebna uobičajena dijabetološko ginekološka kontrola uz pravilnu dijabetičku prehranu o kojoj biste trebali dobiti detaljne upute. Cilj je (u interesu bebe i vas) postići vrijednosti glukoze u krvi ispod 5,0 mmol/L prije obroka i ispod 7,0 mmol/l 1 h nakon obroka, te HbA1c koji odgovara nalazu zdravih osoba. (Potrebno je provjeriti i funkciju štitnjače -TSH). Ako se to ne postiže uz dijetu i tjelesnu aktivnost onda je potrebno uvesti inzulin. (srpanj/2020)

 
Pitanje (D. R.): OGTT, Inzulinska rezistencija (incip.)
 
Poštovani, radila sam ogtt test. Interesuju me rezultati kakvi su? Hvala.
glukoza pre opterecenja 4.6
Posle 60 min 10.3
Posle 120 min 7.2
Posle 180 min 5.6
Insulin 6.6
Posle 60 min 38.5
Posle 120 min 58.5
Posle 180 min 29
Insulinska rezistencija 1.4
 
Odgovor:
Vrijednosti glukoze u krvi bazalno i na kraju testa su uredne, nakon prvog sata blago je povišena, uz slečne popratne vrijednosti inzulina. Test isključuje poremećaj glukoregulacije; tek je naznačena blaga inzulinska rezistencija kao potencijalni rizični čimbenik iste. Izbjegavati namirnice s većim glikemičkim indeksom (koncentrirane ugljikohoidrate), provoditi tjelesnu aktivnost, čuvati se suviška kilograma. Ponoviti kontrolu za 1 godinu dana.

 

Pitanje (V.D.): Subklinička hipotireoza

Postovani, djevojčicu od 11 godina je uputio dermatolog na kontrolu hormona stitne i spolnih. Pokazao se TSH oko 20 a ft3 i ft4 u normalnim vrijednostima (slika u prilogu). Da li pod mora je odmah ukljucit terapiju i da li se moze ovaj TSH pokusati regulirati na drugi način? Napominjem da niko ni sa ove ni sa majcine strane nema problem sa sitnim, da je djevojčica bila pod velikim stresom prethodna 3 mjeseca zbog online nastave.

Odgovor:
Povišena vrijednost TSH uz uredne nalaze FT3 i FT4 upućuju na tzv. subkliničku hipotireozu. S obzirom da je TSH značajno povišen indicirana je nadomjesna terapija hormonima štitnjače, ali bih svakako prije toga preporučio ponoviti iste nalaze uz antitijela štitnjače (TSH, FT3, FT4, anti TPO, anti Tg) te UZV štitnjače i klinički pregled dječjeg endokrinologa./svibanj, 2020/
 

Pitanje (I. I.): Kronični sinuitis, Glavobolja

Nakon upale sinusa koja nije liječena na vrijeme već 2 god se mučim sa glavoboljama na desnoj strani čela i sljepočnice i ispod oka. Da li za to ima lijeka jer kostikosteroidi mi nisu pomagali i da li mi možete reći da li se na ovoj slici od mr mozga vidi da je nosni septum ukrivo i da li to pravi problem.

Odgovor:
S obzirom da je riječ o kroničnim tegobama povezanima s afekcijom sinusa potrebna je detaljnija ORL kontrola i revizija terapijskog plana (koji bi možda uključio i operativni pristup; dobro opcija bi bila i konzultacija u Poliklinici prof. Klapan u Zagrebu) svibanj/2020.
 

Pitanje (T.V.): Trudnoća, štitnjača

Trudnica sam 12tt i danas sam dobila nalaz hormona stitnjace, tsh mi je 3.62, ft3 4.1 i ft4 16. Trebam li poceti uzimati neku terapiju i moze li mi recept pustiti moj ginekolog?

Odgovor:
Nalaz TSH je u granicama referentnih vrijednosti, doduše pri gornjoj granici normale; bilo bi optimalno da je negdje oko 2,0. Za sada nije potrebna nadomjesna terapija. Potrebno je ponoviti nalaze za 1 mj. dana (uključiti i antitijela štitnjače anti TPO i anti Tg) te postupiti prema nalazima./travanj, 2020/

 

Pitanje (M 00); Dijabetes, Dialine?

Postovani, otac mi je diabetecar II, ima 60 godina, vidimo da na trzistu ima proizvod pod nazivon Dialine zanima me dali je dobro to uzimat. Ili je bolje da se obrati svome doktoru pa da mu on prepise tablete? Hvala

Odgovor:
Prema svom sastavu kako je predstavljen na webu ova vrsta preparata spada u tzv parafarmaceutiku i ne spada u materiju mediku koju preporuča službena medicina zasnovana na dokazima. Najbolje je da se javi svome liječniku koji će mu učniti detaljan pregled i pretrage a po potrebi uputiti dijabetologa. U prilogu poveznica s mojim tekstom o navedenoj problematici.

 

Pitanje (A.V.): Dijabetes, Dialine

Poštovani,  molim Vas da mi odgovorite da li mogu koristiti preparat Dialine za šećernu bolest tipa2. Da li ga piti skupa sa terapijom koju imam od diabetologa ili piti samo Dialine. Pijem Siafor,Ramed i Incresync.  Srdačan pozdrav,

Odgovor:
Preparat Dialine čiju "formulu kreatori drže tajnom" a u prospektu navode više nego dobre učinke, zacijelo pripada parafarmaceutici i mogao bi biti samo eventualno dopuna osnovnoj terapiji (o čemu nemam posebnih saznanja). Nastavite vi sa svojom dosadašnjom terapijom uz pravilnu prehranu, tjelovježbu i redovite dijabetološke kontrole./veljača, 2020./

 

Pitanje (S.G.): Liječenje šećerne bolesti tipa 2

Majka (70 godina) ima dijabetes. Dobila ga je prije nekih pola godine. Doktor je rekao da sve dok ne prelazi 10 da ne treba piti lijekove. Ona pokušava hranom kotnrolirati međutim često je iznad 7. Je li u redu da ne pije lijekove?
Odgovor:
Vjerojatno je riječ o šećernoj bolesti tipa 2. Cilj je liječenja postići stabilnu regulaciju šećera u krvi što sličniju onoj u zdravih osoba. Kod starijih su kriteriji regulacije nešto blaži (prihvatljive su vrijednosti glukoze u krvi do 8.0 prije glavnih obroka i 9.0 do 10.0 nakon obroka. Prema suvremenim smjernicama liječenje tog tipa bolesti uz opće principe (dijabetičku dijetu i tjelesnu aktivnost) uključuje i primjenu metformina. To je lijek koji smanjuje inzulinsku rezistenciju u bolesnika kao osnovni poremećaj kod tog tipa bolesti. Svakako bi dobro došla i posjeta dijabetologu. Detaljnije o svemu ovome u tekstu o dijabetesu na ovoj stranici:  Liječenje šećerne bolesti

 

Pitanje (B. P.):  Hiperinzulinemija (?)

Postovani, imala sam povisenu vrijednost inzulina nakon trudnoce i uz terapiju od pola godine spustila sma vrijednost inzulina nakon opterecenja glukozom 120 s sa 120 QIU/mL na danasnji rezultat 13.7  Medjutim prvi put mi je inzulin bio povisen nakon 120 s a danas je rezuktat: O s - 19.5;  120s-13.7;  Referentne vrijednosti  (2.6-24.9)

Odgovor:
Premalo je podataka da bi se moglo dati zaokruženo mišljenje  o vašim nalazima, koje bi uvijek trebalo promatrati u kontekstu cijele  kliničke slike i svih drugih laboratorijskih parametara. Uglavnom, takvi otkloni kakvi su bili u vas tijekom trudnoće nisu rijetkost, a razmatranja o istoj problematici u vezi s inzulinom  (rezistencijom na njega i sl.) možete naći u odgovorima drugima sa sličnim upitima, kao i u elektronskom izdanju knjige Iz torbe liječnika (str. 113., Metabolički sindrom, inzulinska rezistencija)/veljača,2020/

 

Pitanje( S.P.):  profil GUK-a i inzulina u trudnoći

Pozdrav, trudnica sam u 20toj nedelji zanima me vaše mišljenje za moj rezultat i inzulina i da li je nivo šećera visok da moram koristiti injekcije. Hvala 

Odgovor:
Vrijednosti glukoze u krvi su uredne, a inzulina blago povišene i natašte i nakon opterećenja. Potrebno je paziti na energetski unos, isključiti iz prehrane koncentrirane ugljikohidrate, čuvati se debljanja. Medikamentna terapija (inzulin) nije potrebna. Dobro bi bilo učiniti OGTT uz određivanje glukoze u krvi svako pola sata, provjeriti HbA1c i inzulinsku rezistenciju./ siječanj, 2020./

 

Pitanje(S. R.): Policistički ovarijalni sindrom - PCOS

Poštovanje, djevojka 17 g stara (54 kg/160cm) ima problema s ispadanjem kose,Prva menstruacija s 12 g,menstruacije neredovite 3-4 mj razmak,zbog toga i pojačanog ispadanja kose odlazi kod ginekologa,endokrinologa, dermatologa.Dijagnoza-policistični jajnici i terapija Dijanama 35. Terapija uspješna prva 3 mj,zatim kosa opet počinje pojačano ispadati zato ( 5mj uzimanja Dijana 35) odlazimo ponovo dermatologu ,dobiva minoksidil 1 puta dnevno (dijagnoza : telogeni efluvij/ alopecija zalisaka).Upozorene smo da minoksidil izaziva pojačano ispadanje kose.Nakon 6mj uzimanja Dijane 35 prelazi na tablete Yaz. nalazi hormona prije hormonalne terapije, vađeni 12 mj 2018 :TSH 2.62 mIU/L FT4 11,13 L pmol/L FT#3,14 L pmol/L;  vađeni u 2 mj 2019 (metoda CMIA Abbott) : FSH 3,81 IU/l LH 13.56 IU/L Estradiol 366pmol/l testosteron 1.58 nmol/l DHEA-S 9.43 umol/l kortizol 524.2 H nmol/l ; vađeni u 3 mj 2019 :17 -OHP (12 dan ciklusa) 4,5 nmol/l ; vađeni :kortizol ponovno 6mj 2019 ACTH (8h ujutro) 2,3 pmol/l kortizol ujutro 380, (U) kortizol urin 186,3 nmol/l (metodaECLIA) (dU9 kortizol-urin 197.5 nmol/dU,  zatim od 8 mj 2019 terapija Dijanama 35 u trajanju od 6mj, zatim od 21.1.2020 Yaz;  23.01.20 ponovno vađenje krvi jer ne prestaje ispadanje kose:  nalazi hormona:  estradiol <37 pmol/l ,LH 0,1 IU/l, FSH 1,6 IU/L, prolaktin 9,8 ug/L, testosteron ukupni 1,0 nmolo/l, testosteron slobodni 5,6pmol/l udio slobodnog testosterona 0.6% SHBG 157 nmol/.  Možete li mi protumačiti nalaz-imam li razloga za brigu? Nova kontrola je početkom 5 mj

Odgovor:
Navedeni nalazi mogu se shvatiti u okviru dg policističnog ovarijalnog sindroma, a terapijski pristup je odgovarajući. Možda nije na odmet dodati da pojačano ispadanje kose može imati i jednostavnije uzroke poput stresa, deficitarnosti prehrane u nekim mikronutrijentima (vitamini, željezo i sl.), uzimanja nekih medikamenata... Iz dostupnih činjenica ne vidi se razloga za posebnu zabrinutost, ali je svakako potrebno nastaviti dalje praćenje, a dobra bi bila i dodatna kontrola u nekoj od naših vodećih klinika u kojima je sigurno koncentrirano najviše iskustva iz tog područja. Uz već učinjene pretrage predložio bih i test inzulinske rezistencije (često je povećana kod ovog sindroma) i barem neke od najčešćih markera autoimunih poremećaja (anti TPO, anti TG, RF) kao mogućih uzročnih čimbenika. /siječanj,2020./

 

Pitanje(A.Ž): Hiperinzulinemija

Molim vas da mi pogledate rezultat inzulina, nisam u mogucnosti doćii kod svog doktora a tako me brine sve.

Inzulin

Odgovor:
Pretpostavljam da su ovo nalazi inzulina tijekom testa opterećenja glukozom (OGTT-a). One su, kako je vidljivo, povišene bazalno, rastu značajnije nakon 30 min., postupno se smanjuju, ali ostaju povišene tijekom cijelog testa. Uz ove bi nalaze trebalo vidjeti i vrijednosti glukoze u krvi, porocijeniti inzulinsku rezistenciju (vidjeti kakva je osjetljivost perifernih tkiva na inzulin), uzeti u obzir i kliničke parametre (prije svega tjelesnu masu), a ako sve to nije dostatno za konačnu prosudbu, dopuniti pretrage nalazima HbA1c, TSH, kortizola, glukagona i hormona rasta./siječanj 2020./ 

 

Pitanje (M.H.): Hipotireoza

Postovani, suprug ima povisen TSH 10.322 koliko je to zabrinjavajuće?
Odgovor:
Povišen nalaz TSH ukazuje na smanjenu funkciju štitnjače (hipotireozu) što uz opći internistički pristup zahtjeva pobližu endokrinološku obradu (FT3, FT4, anti TPO, anti TG, ultrazvučni pregled štitnjače) i uvođenje nadomjesne hormonske terapije (Euthyrox). Detaljnije o ovoj bolesti možete vidjeti na..../Iz torbe liječnika - hipotireoza, str. 240.

 

Pitanje (T.K.): Neproporcionalno tijelo (?)

Dobar dan, hteo sam nešto da pitam. Već dugo vremena sam iste visine, cele 3 godine. Imam 17 godina. Imam neproporcionalno telo. Imam premale šake, kraći raspon ruku od visine za 10cm a imam velika stopala. Već dugo vremena se moj izgled ne menja, a ljudi oko mene se drastično menjaju. Ljudi moje visine imaju veće ruke i manja stopala, a ja stvarno smešno izgledam... Šta da radim? 

Odgovor:
Premalo je podataka da bi se na temelju njih moglo nešto suvislo razmatrati. Najbolje je da se javite svome liječniku koji će vas vjerojatno nakon osnovnog pregleda uputiti endokrinologu i na ispitivanje vaše genske strukture (studeni/19.)

 
Pitanje ( A.L.): PCOS, inzulinska rezistencija (?)
 
Imam 20godina i imam pcos. Isla sam ginekologu i rekli su mi da radim hormone stitne zlijezde i insulinemiju. Doktorica mi je rekla da su rezultati stitne jako uredni. Radila sam ogtt insulinemiju, ali doktorica mi nije tu pa ne mogu da cekam da li mi Vi mozete pregledati i reci mi kakvi su mi rezultati. Stvarno me strah i bojim se da li su mi u redu.
Almina
Odgovor:
Početna, odnosno bazalna vrijednost inzulina je uredna, da bi nakon opterećenja glukozom umjereno porasla. U isto vrijeme razina glukoze u krvi tijekom testa je uredna osim što je tek blago povišena (granično) 30 min nakon opterećenja. Ovakvi otkloni povezuju se s inzulinskom rezistencijom koja se često pojavljuje kod PCOS –a kao jedan od patofizioloških poremećaja. U okviru endokrinološke obrade sljedeći korak bi mogao biti test inzulinske rezistencije. Više o svim aspektima u vezi s PCOS -om možete pogledati u elektronskom izdanju knjige  Iz torbe liječnika (str. 250/254)
 

Pitanje ( I.R.): Gestacijski dijabetes - zašto inzulin?

Postovani, imam dijagnozu gestacijskog dijabetesa! Trudnica,43 god. Trudnoca uredna 7.5 mjeseci,dobila 7 kg! Zbog jutarnjeg secera 5,4 upucena dijabetologu, koji preporucuje uzimanje inzulina! Hba1c 5,2,ogtt5,4,-7,2-6,4Molim vase misljenje! Hvala!

Odgovor:
Kriteriji regulacije šećera u krvi u trudnica su stroži nego kod ostalih pacijenata. To je stoga što se smatra da je to u interesu djeteta. U tom smislu nastoji se postići i održavati vrijednosti šećera u krvi bilizu donjih granica normale (blizu hipoglikemijskih vrijednosti). Inzulin je jedini lijek koji se u tu svrhu može davati trudnicama. Nakon porođaja ta se terapija prekida i najčešće nije potrebno ništa drugo osim uobičajenih principa liječenja (dijabetičke dijete, tjelovježbe i samonadzora) . /Srpanj/2019/
 
Pitanje (K.R) : Hipertenzija, hipermetabolizam(?)

Poštovani, imam 27 godina. 165cm,55kg,ne pijem, ne pusim. Prije 4mj imala sam spontani pobacaj u 6.tjednu, nisam isla na kiretazu. Od onda pojavljuju mi se problemi s tlakom, pocela sam piti hormone tablete Duphaston zbog regulacije ciklusa. Uradila sam papa test, briseve, ultrazvuk sve u redu. Pocele su mi glavobolje pa sam bila i kod neurologa i on je preporucio eeg nalaz je u granicama normale i prepisao mi helex. Pijem ramed tablete za tlak ujutro jednu tabletu od 2,5mg. Tlak mi je sada dobro ali javili su se mi visoki otkucaji srca zbog kojih se jos dodatno uplasim i neugodni su. Bila sam na ekg-u. Nalaz ovako glasi:sinus ritam, cp 106/min,pR 142 ms, T valovi uredni, pozicioni q zubac u D3. Pod dijagnozu pise paroksizmalna tahikardija. Stalno imam osjecaj lupanja srca i pritisak neki.Sad mi je doktorica dala uputnicu za internistu i nije mi htjela jos davati nikakvu terapiju. Zanima me da li je to opasno i da li se moze izljeciti? Hvala puno na odgovoru. Lp.

Odgovor:
Subjektivne tegobe uz ubrzan rad srca upućuju na mogući hipermetabolizam (pojačan rad štitnjače). Potrebno je učiniti standardne lab. pretrage (krvna slika, željezo, UIBC, TIBC, glukoza u krvi, kreatinin, jetreni enzimi, lipidni profil, CRP, hormone štitnjače – TSH, FT4) i pregled internista, a ovisno o nalazima konzultirati kardiologa i endokrinologa (UZV srca i štitnjače). Za sada nastavite dosadašnju terapiju uz redovite kontrole krvnog tlaka i pulsa. /Lipanj/2019/

Pitanje (M.): Hipoglikemija u novorođenčeta

Prije 4 mj sam rodila carskim rezom beba je pri rodjenju imala hipoglikemiju..nakon 3 dana se stanje normaliziralo ali je bilo i da je od glukoze inzulin divljao..u jednom trenu je bio 15..zatim je dobio umjerenu trombocitopeniju koja se povukla i 9 dan beba dolazi kuci..bili smo na kontroli kod geneticarke tamo mu je pikala guk koji je nakon 2 sata od jela bio 6.1 rekla je da je to ok..trazila je kompletnu krvnu sliku koja je ispala ok i nalaz inzulina koji je 2.1 miu/l od referentne vrijednosti 3.6 do 17 miu/l..dr nam je rekao ako nismo primjetili da je beba drukcija ako dobro jede da nema zurbe i da ce nas vjerojatno slati kod endokrinologa..da se vidi razlog..beba evo ima 4 mj super jede svaka 3 sata odlicno napreduje vesel je i spava dobro..guguce okrece se razigran je ima 6.9 kg ..imamo li razloga za zabrinutost da se radi o dijabetesu ili je ta vrijednost bila niza jer je dijete bilo na taste..naime jeo je u 4.30 a u 9 mu je vadjena krv iz prstica..hvala

Odgovor:
Hipoglikemija u novorođenčeta najčešće je posljedica hiperglikemije (povišene razine glukoze u krvi) u majke što dovodi do pojačane sekrecije inzulina u djeteta. Obično se to događa u slučajevima neprepoznatog gestacijskog dijabetesa majke, ili nedovoljno regulirane šećerne bolesti te je razlog da vi preventivno učinite za sebe  test opterećenja glukozom  (OGTT). Prema svemu što ste naveli u djeteta je sve u redu, ali bi ipak bilo uputno konačnu prosudbu prepustiti dječjem endokrinologu koji bi uzeo u obzir sve elemente, koji ovdje nisu bili dostupni. (Travanj/2019)

Čak i ovaj nalaz inzulina bebe nije jako zabrinjavajuci onda? 2.1 L mIU/L od d 3.21-16.32 referentnog intervala?  Ja jako mrsavim..napominjem da se izdajam..trudna sam ostala s 59 kg dobila 13 kg u trudnoci sada nakon 4 mj od poroda imam 54.5 kg..krvna slika je ok osim malo zeljezo sto je nisko..u bolnici su mi rekli da bi trebala obaviti taj test ali me nitko nije jos poslao..ni u bolnici ni ginekologinja a niti dr opce prakse...

Nije zabrinjavajući, jer je i razina glukoze u krvi bila normalna. Lučenje inzulina dosta varira ovisno ozimanju hrane: na tašte je niska, nakon obroka raste, ali samo do određene razine. Bilo bi zabrinjavajuće da je uz nizak inzulin razina šećera u krvi visoka. A što se tiće vas bilo bi dobro napraviti standardni sistematski pregled s uobičajenim pretragama.

 
Pitanje (A.D.) : Inzulinska rezistencija

Poštovani, nalaz je ovakav: aktivnost beta stanica 256,7%, periferna osjetljivost 18,7 %, indeks inzulinske rezistencije 5,3, glukoza 5,5, inzulin 42,90 (ref.vr. 8,9-28,4). Nalaz je rađen u 11 h, toga dana sam u 8 h ujutro popila kafu s dvije kesice šećera, zanima me je li to moglo utjecati na rezultate nalaza, srdačan pozdrav...

Odgovor:
Ovo su nalazi tipični za inzulinsku rezistenciju.Već je više puta odgovarano na slične upute, pa odgovore potražiti u nastavku, a detaljnije objašnjenje možete naći i u internetskom izdanju moje knjige na ovoj istoj stranici Iz torbe liječnika. (str. 117). Ono što je bitno istaknuti je to da ste zbog inzulinske rezistencije u riziku da dobijete šećernu bolest tipa 2, te je zbog toga potrebno da se javite svom liječniku (dijabetologu - endokrinologu) radi dodatne obrade i liječenja. Liječenje ovakvog stanja sastoji se od općih mjera - pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te lijekova koji smanjuju inzulinsku rezistenciju. (Travanj/2019)


Pitanje: (F.Š.)  Postprandijalna hipoglikemija ?

Poštovani, možete li mi reći jesu li ovi rezultati za intervenciju endokrinologa. Test inzulinske osjetljivosti: aktivnost b-stanica 91,4; periferna osjetljivost na inzulin 83,2; Indeks inzulinske rezistencije: 1,2; Glukoza (S) 9.1 mmol/L (3,8 - 6,4); Insulin 5,4 uIU/ml (8,9 - 28,4). OGTT test sa insulinemijama: Insulin bazalni 9.1; insulin 30 min nakon opterecenja 61,8; insulin 60 min nakon opterecenja 89,5; insulin 90 min nakon opterecenja 82,2, insulin 120 min nakon opterecenja 69,3*(8,9 - 28,4). Glukoza bazalna 5,4; glukoza 30 min nakon opterecenja 6,6; glukoza 60 min nakon opterecenja 5,2*(6,7 - 9,4), glukoza 90 minuta nakom opterecenja 3,2* (5,6 - 7,8), glukoza 120 minuta nakon opterecenja 4,1. Buni me povišen nivo glukoze u serumu, a nizak na OGTT testu. Od ostalih nalaza imam nisko željezo i feritin i izrazito nizak D vitamin. Hormoni štitne uredni. Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Odgovor:
Cijeli je niz mogućih pretpostavki za ovakve nalaze (od posve bezazlenih do nešto ozbiljnijih) koji odstupaju od očekivanih, a vidimo ih u stanju koje nazivamo postprandijalna hipoglikemija (stanje praćeno niskim šećerom u krvi nakon obroka). Uz blago smanjenu aktivnost beta stanica koje luče inzulin i nešto jače smanjenu perifernu inzulinsku osjetljivost nađena je umjerena hiperglikemija (natašte?); a u testu opterećenja glukozom bilježi se pojačana i produžena inzulinska sekrecija uz vrijednosti glikemije pri donjoj granici normale. Ovdje nedostaju podatci o vašoj dobi, uhranjenosti, načinu prehrane (npr. jeste li bili na nekoj dijeti, jeste li smršavili u zadnje vrijeme), jeste li imali subjektivne tegobe (npr. nesvesticu, slabost, smetnje vida, drhtavicu, preznojavanje, zbunjenost i sl., ili kakve želučane smetnje); trošte li kakve lijekove, pa o obiteljskoj anamnezi itd. Najbolje je da nastavite sa započetom endokrinološkom obradom (provjeriti HbA1c, kortizol u 24 h urinu, ICA, IAA, anit GAD), svakako utvrditi uzroke manjku željeza u krvi i vitamina D, ukloniti ih i ispraviti odgovarajućom nadoknadom. S obzirom na postojeća patofiziološke promjene vezane za metabolizam glukoze savjetujem prilagodbu načina prehrane: isključiti koncentrirane ugljikohidrate (šećer, med slatke napitke i sl.), uzimati manje a češće obroke, koristiti integralne namirnice bogate biljnim vlaknima (da bi se usporila apsorbcija glukoze iz probavnog trakta u krv i podražaj na prekomjerno lučenje inzulina s posljedičnom hipoglikemijom).
 

Pitanje: (D.V) Dijabetes u trudnoći?

Poštovani, zadnjih par godina otkako se redovito kontroliram šećer mi je otprilike na 5.6. Trenutno sam trudna 8 tj i porastao je na 5.8. što bi u normalnim uvjetima bilo u redu, ali sad je previsok...još i prije trudnoće sam izbacila slatko, masno i sve te stvari sto mi je gin dala na papiru, hranim se zdravo, vježbam, težina mi je u normali, tlak isto...da li je moguće da mi šećer poraste radi straha kod vadjenja krvi i da ima veze sa emoc stanjem?

Odgovor:
Poznato je da u stresnim stanjiuma raste razina nekih hormona (kortizola, adrenalina, glukagona) koji utječu na porast glukoze u krvi; za to ih i nazivamo hormonima stresa. Da bi se osigurali optimalni uvjeti za razvoj djeteta poželjno je da razina šećera u krvi ne ide preko 5,0 natašte i preko 7,0 mmol/l nakon obroka. Da bi se utvrdilo postoji li oštećena tolerancija glukoze u trudnice uobičajeno je odmah na početku učiniti test opterećenja glukozom (OGTT 75 mg), s mjerenjem glukoze u krvi natašte te 30 i 120 min. nakon početka testa (nakon uzimanja glukoze). Također se određuje, ali nije neophodno, i HbA1c, a svakako je dobro provjeriti i funkciju štitnjače (TSH).
 

Pitanje: (E.H.) Dijabetes u djeteta
Mom sinu koji ima 4 godine je dijagnisticiran dijabetes tipa 1 prije mjesec dana. Prima 2 jedinice trasibe ujutro i novorapid prije jela prema potrebi jer su nam rekli da je u poluremisiji. Još uvijek ne znamo kako tačno da ga doziramo. Zamolila bih vas za infirmaciju ako je djetetu šećer prije obroka nizak npr. 4.o i dijete jede i ne damo mu novorapid.. koliko trebamo čekati da damo korekciju nakon obroka? je li nakon 2h najrelevantnije koliki je šećer kako bi se dala korekcija...ili se treba i ranije? (2./2019.)

Odgovor:

Nakon uzimanja obroka razina glukoze u krvi postiže svoju najvišu vrijednost nakon 1 – 2 sata, što ovisi o više čimbenika (individualnim razlikama, vrsti hrane i dr.) te je u tom vremenu treba i provjeravati. U početku i nakon prvog i drugog sata, a potom samo onda kada se prema prethodnim rezultatima očekuje njena maksimalna vrijednost. S obzirom da su vašem djetetu sada dovoljne samo male doze inzulina očito je u fazi remisije. Treba imati na umu da to razdoblje može potrajati različito dugo i da nikako nije dobro propustiti redovite kontrole glukoze u krvi i liječnički nadzor. Što se tiče doze inzulina prije obroka (NovoRapida) do nje se dolazi postupnom prilagodbom (minimalnim povećanjem ili smanjenjem, nikad većim od 2 – 4 jed) dok se ne postige optimlana razina glukoze u krvi nakon obroka. Postoji i druga mogućnost određivanja ove doze ovisno o količini ugljikohidrata u obroku: za jednu jedinicu ugljikohidrata (15 grama) potrebna je jedna jedinica inzulina brzog djelovanja kako razina glukoze u krvi ne bi porasla. Ovdje je također potrebno uzeti u obzir i razinu glukoze u krvi prije obroka. Potrebno je nastaviti redovite kontrole pedijatrijskog dijabetološkog tima, jer je područje dječje dijabetologije specifično u odnosu na onu starije dobi. (siječanj/2019.)

Pitanje:  (T. H)  Jesam li neplodna?

Poštovani, pošto već 6-7 mjeseci pokušavam ostvariti trudnoću, a ne uspjeva mi, obratila sam se ginekologu. Dobila sam nalaze koje treba da uradim 2-5 dan ciklusa. Rezultati nalaza, koji su radjeni 4dc su: FSH 8,88, Prolaktin 171,75, Progesteron 0,67, Estradiol 82,54, Insulin 5,1, Insulin (120') 53,4, TSH 1,79, FT4 19,14, LH 22,38, Testosteron 0,72 Možete li mi malo više objasniti ove nalaze, jer se moj ginekolog i endokrinolog ne slažu oko terapija i rečeno mi je da po osnovu ovih nalaza ne mogu očekivati da ostanem u drugom stanju?! 

Odgovor:

Nalazi hormona što ste ih poslali na uvid su u granicama referentnih okvira pa sami po sebi ne bi mogli biti objašnjenje vaše eventualne neplodnosti. Uz valjan ginekološki pregled potrebno je provjeriti i opće stanje (učiniti internističko endokrinološki pregled i odgovarajuće pretrage) te što je osobito važno provjeriti reproduktivni potencijal Vašega partnera (urološki pregled, spermiogram, po potrebi i druge pretrage. Najbolje je da se javite u neku od medicinskih ustanova koje su usko specijaliozirane za problematiku neplodnosti. (12./ 2018.)

Pitanje: M.J.  Nesvjestica, vrtoglavica...

Štovani, obraćavam vam se za stručni savjet. Naime, moja sestra je prije par mjeseci oprala kosu i nije je osušila, pritom je napolju bilo jako hladno, a prozor širom otvoren, što ona i inače radi.....
Sljedeći dan se probudila i izgubila svijest, odvukli smo je do kreveta, a imala je jaku vrtoglavicu i povraćala. Odbila je otići u hitnu.
Sa strahom od meningitisa pitala sam je da li joj se koči vrat, da li joj pada glava... ne. Samo jaka vrtoglavica i povraćanje. Posumnjala sam na upalu Vestibularnog zivca. Idući dan joj je bilo bolje, ali iz mjeseca u mjesec sve više je gubila na težini jer od mučnine nije mogla jesti.
Takodjer, smeta joj buka, svijetlo, nadrazaji, a ne moze dugo sjediti uspravno. Stalno joj se leži, osjeća jak umor i želju da spava.
Doktori su uradili Ultrazvuk abdomena, krvnu sliku, reflekse i skener glave i isključili organsko oboljenje.
Pitali su je da li je pod stresom i da li može biti na nervnoj bazi. S obzirom da apsolutno nikakvu vrstu stresa nema, da je normalna mlada osoba koja normalno razmišlja ne znam kako joj pomoći.
Imam sumnju da je svojim stalnim igranjem sa glavom i stalnim držanjem otvorenog prozora, čak i po zimi , oštetila neki nerv u glavi.
Doktori su je ovlaš pregledali i s obzirom da 24 sata dnevno provodim sa svojom sestrom bliznakinjom znam što je u pitanju, ali mi doktori ili ne vjeruju ili nisu stručni dovoljno.
Rekli su da poremećaj u ishrani može biti na nervnoj bazi. Ako su nervi u pitanju ...kod mlade osobe koja apsolutno nikakav stres nema, a pritom osjeća stalni umor i da joj je glava UTRNULA onda sam ja takodjer za liječenje,
Potencirala sam kod doktora da je razlog njenog stanja mokra kosa, jer sam je taj dan osobno grdila kako po zimi ne smije mokre kose hodati što i inače radi, čak i spava pod otvorenim prozorom u sred zime.... i govorila joj kako ce jednog dana dobiti meningitis.
Do tog dana je bila potpuno zdrava. Znam razlog njenog stanja, ali doktori ili ne vide ništa ili nisu uradili dubinske pretrage ili problem nije vidljiv.  .
Što se tiče Neurologa i ORL, refleksi su joj ispitani, ali tu staje ispitivanje.
Molim vas da mi date bilo kakav savjet jer imam jasnu viziju problema, znam o čemu se radi, ali nisam u stanju pomoći.  Unaprijed hvala!

Odgovor:

Na temelju svega što ste opisali ne može se decidirano tvrditi o čemu se kod vaše sestre radi. Bitno je da je isključena organska podloga i ozbiljniji neurološki poremećaj. Dobro bi bilo ponoviti valjan internistički pregled uz uz osnovne laboratorijske pretrage  uključujući TSH, FT4 (hormone štitnjače),  serumsko željezo, kalij, natrij te nakon toga neurološku i ORL kontrolu. Svakako bi bilo dobro uključiti i pregled psihijatra. (Detaljnije o nesvjestici, vrtoglavici i psihosomatici možete pročitati u naprijed navedenoj knjizi Liječnik vam savjetuje , kao i u elektronskoj formi prvog izdanja na ovoj stranici Iz torbe liječnika. Iz torbe liječnika

Pitanje: M.P. Inzulinska rezistencija

Poštovani, molim Vas ako mi možete odgovoriti postoji li zabrinutost za dijabetes u mom slučaju, obzirom na niže navedene nalaze laboratorijskih pretraga. Genetski imam podlogu (po majčinoj liniji svi dijabetičari tipa 2), te mi je liječnik savjetovao napraviti navedene pretrage.  Najljepše zahvaljujem. S poštovanjem , MP. Metaboliti i supstrati: Glukoza 5,9 mmol/L, Inzulinska rezistencija (HOMA kalkulator): Inzulin 10,9 mU/L  Aktivnost beta stanica gušterače 96 %, Periferna osjetljivost na inzulin 59 %, Indeks inzulinske rezistencije 1,7 /studeni, 2017./

Odgovor:

S obzirom na obiteljsku anamnezu te nalaze smanjene periferne osjetljivosti na inzulin i nešto povišenu inzulinsku rezistenciju može se reći da je u vas povećan rizik za nastanak šećerne bolesti tipa 2. Da biste smanjili taj rizik potrebno je prilagoditi način života onom obliku koji se smatra zdravim: pravilna prehrana, redovita tjelovježba - bar 3 - 4 puta tjedno po 1 sat i tjelesnu težinu što više približiti idealnoj. Više o ovim problemima možete pronaći u odgovorima na neka ranija pitanja, kao i u tekstu o Šećernoj bolesti iz moje knjige Iz torbe liječnika.

Pitanje: M.V. , Dijabetes tipa 1 i Proximal R

Postovani, dete nam boluje od cisticne fibroze i dijabetisa tipa-1. Zamolio bih Vas za informaciju kad nadjete vremena o leku Prochymal R-da li pomaze vezano za dijabetis tipa-1?. Zamolio bih Vas i ako nesto znate o flasterima koji regulisu visok secer (ako sam nasao prave informacije na sajtu-neki ih i koriste). Hvala unapred. S postovanjem

Odgovor:

Poštovani, odgovor  na Vaše pitanje možete pronaći na ovoj stranici za koju dajem poveznicu, ali s obzirom da je problem iz područja dječje endokrinologije, najbolje je da potražite detaljnije informacije i pomoć na klinici za dječju endokrinologiju, npr. KBC Rebro, Zagreb  http://www.mojsvijet

Pitanje: R.T. Inzulinska rezistencija?

Spremam se za IVF i prije dve godine uradila sam OGTT test i bio je odlican.Sad su mi radili insulin i prije obroka mi je bio 5 mu/ml a nakon obroka 43.43 mu/ml.Endokrinolog mi je uveo siofor 850 jer mi insulin nakon obroka veoma skace.Sa konsultacijom sa drugi endokrinolog mi je rekao da insulin nakon jela je normalan do 60 mu/ml i nije mi potreban siofor.Recite mi vase mislenje sta treba da radim jer se spremam za IVF.Takodje da napomenem da sam uradila i HbA1c i taj mi je 5.2% a u isto vreme glikoza u serumu mi je bila 6.9.Glikoza nikad prije nije mi bila tih vrednosti,to treba da ponovim.Recite mi vase mislenje dali da uzimam siofor 850 jedno dnevno ili nema potrebe.Da kazem da i dd meri mi se redovito poviseni pijem aspirin i prije IVF cu primati i kleksane dva puta na dan.Pozdrav i hvala unapred.

Odgovor:

Vaš endokrinolog misli, i vjerojatno je u pravu, da je u Vas riječ o inzulinskoj rezistenciji, pa je u tom slučaju terapija metforminom koju je preporučio opravdana. Bilo bi dobro ponoviti OGTT.

Pitanje: I. Prijevremena menopauza...osteoporoza

imam 29 godina. S 14 godina sam dobila sam prvu menstruaciju. Nakon par mjeseci sam dobila drugu, a potom više nisam imala menstruaciju. Nakon toga odlazim kod ginekologa. Na njegovu preporuku pijem Dabroston (koji mi nije pomogao) i Stediril (tada sam dobila dvije menstruacije i nakon toga više nije bilo krvarenja).Godine 2006. mi je ustanovljena dijagnoza menopauze. Radila sam razne pretrage: citogenatski nalazi (koji su u redu), pretrage hormona štitnjače, FSH, ESTREDIOL, AMH, gustoće kostiju... Od 2006. godine do danas (dakle, proteklih 9 godina) neprestano pijem Trisequens tablete uz koje imam redovitu menstruaciju.Dakle, ustanovljena mi je menopauza i drugi menopauzni poremećaji (N95.8). AMH mi je jako nizak (1.14). Po zadnjim nalazima razina hormona FSH je 92.7, LH 83.5, Estradiol 101.0, TSH 2.41. Na zadnjem ultrazvuku jajnika nema folikulogene niti na jednom jajniku. Jajnici 0+0, endometrij tanak 3.4, uterus 3.84x1.91 cm. Ustanovljena mi je i osteoporoza kostiju (uzrokovana prevelikim vrijednostima hormona). Obavila sam endokrinološku obradu. Nalazi DXA su: T score kuk -2.9, kralješnica total -3.0, T score podlaktice -1.7. MR hipofize je uredan. Preporučeno mi je primanje nekog lijeka kojim bi se spriječilo daljnje napredovanje osteoporoze. (Nisam baš sasvim sigurna, ali čini mi se da je riječ o zoledronatnoj kiselini.) S pijenjem tableta Trisequens je povezano i blago povišenje razine masnoće u krvi. Budući da mene i moga supruga dosta brine trenutno stanje s mojim zdravljem (razina hormona, razvoj osteoporoze i s tim povezane poteškoće), zanima me kakvo je Vaše mišljenje o primjeni zoledronatne kiseline koja mi je preporučena u liječenju osteoporoze. Liječnica (endokrinolog) koja mi je preporučila zoledronantu kiselinu mi je rekla da je zoledronatna kiselina kao kemoterapija. To je malo zbunjujuće. Ne znam na što je pritom točno mislila. Možda na to da ima "jako" djelovanje kao kemoterapija ili pak možda da se prima intravenozno kao kemoterapija. Nadalje, rekla mi je da ako išta mislim raditi po pitanju trudnoće (svojedobno mi je moja ginekologinja preporučila umjetnu oplodnju, odnosno doniranje jajnih stanica), da bi bilo dobro da prije toga obavi liječenje zoledronatnom kiselinom jer oporavak nakon primanja zoledronatne kiseline traje oko 6 mjeseci. Znam da se zoledronatna kiselina ne smije primati tijekom trudnoće, ali po tom njezinom savjetu je ispalo kao da to liječenje ima neke trajnije i ozbiljnije posljedice na postizanje trudnoće.  Nadalje, moguće nuspojave koje se pojavljuju uslijed primanja zoledronatne kiselina ne zvuče baš bezazleno. Smatrate li da to farmaceutske tvrtke stave samo da se ograde od mogućih loših posljedica ili ipak primanje te kiseline može uzrokovati i vrlo jaku štetu za organizam (osim učiniti i neku korist)? Unaprijed srdačno zahvaljujem na odgovoru i bilo kakvom obliku pomoći.

Odgovor:

Poštovana, iako ste u svome pitanji iznijeli dosta podataka na temelju kojih se može dobiti određeni uvid vaše stanje, bilo kakav savjet ili preporuka, bez potpunijeg uvida, ne bi bili bez rizika promašaja. U liječenju osteoporoze koja je u vas, izgleda, posljedica prerane menopauze obično su u prvom planu bisfosfonati koji se daju peroralno (na usta) dnevno ili tjedno, uz kalcij i vitamin D. Zolendronatna kiselina je bisfosfonat koji se daje parenteralno (u infuziji) godišnje. Svi ovi lijekovi mogu biti praćeni određenim nuspojavama, pa i zolendratna kiselina, s kojom su iskustva manja. Kao i uvijek pri izboru lijeka vodeći je princip da korist od njegove primjene mora biti veća od rizika, odnosno štete. Usporedba s kemoterapijom nije odgovarajuća. Sve u svemu, problematika koju opisujete vrlo je  kompleksna pa je njeno rješavanje najbolje prepustiti subspecijalistima endokrinolozima i ginekolozima koji se njome svakodnevno bave, najbolje u nekoj od naših vodećih klinikaza endokrinologiju (KBC Rebro, Vinogradska...).

Pitanje: A.J. Akutne dijabetičke komplikacije - prevencija

Prijatelj mi ima Dijabetes tip 1. A mene zanima koja su "hitna stanja" kod dijabetesa? Da se njemu sad nesto dogodi u gradu (jer zna piti itd) kako mu ja to mogu pomoci/reagirati npr ako ude u hipo ili hiperglikemiju? Koji sok je najbolji? Coca cola? Ukratko zanima me sve moguce lose sto mu moze biti a da ja budem tu da mu pomognem? osim nosenja bombona itd :) Hvala na odgovoru. L.P

Odgovor:

Najčešća hitna stanja, odnosno akutne komplikacije šećerne bolesti su hipoglikemija dijabetička ketoacidoza i koma te neketotički hiperosmolarni sindrom. Hipoglikemija je stanje kada razina šećera u krvi padne ispod 3.0 mmol/l, što se klinički manifestira preznojavanjem, zbunjenošću i suženjem svijesti sve do kome. Sve se ove komplikacije mogu izbjeći ispravnim liječenjem koje uključuje pravilnu prehranu, tzv. dijabetičku dijetu, farmakoterapiju ovisnu o tipu bolesti te redovitu tjelesnu aktivnost i samokontrolu glukoze u krvi. Sve se ove informacije mogu naći u priručniku pisanom specijalno za edukaciju bolesnika - Iz torbe liječnika - savjeti koji život znače, o kojemu se možete informirati na ovoj stranici (otvorite Naslovnicu)..

Pitanje: Z.I. Dijabetes i noćna smjena

Imam 29 godina, prije nekoliko mjeseci otkriven mi je dijabetes tipa 2 te pijem siofor 3 puta dnevno. Radim u zatvoru kao policajac te sam primjetio da mi neodgovara rad u smjenama te me zanima koliko je štetan rad u noćnoj smjeni za mene pored ionako strresnog posla i smijem li uopće raditi noćne smjene?

Odgovor:

Iako nam uobičajeni dnevni ritam po kojemu po danu radimo a noću spavamo više odgovara, jer smo se njemu prilagodili, to se još više odnosi na osobe sa dijabetesom. Ipak, uz dodatni napor u prilagodbi načina prehrane, tjelovježbe i pojačanu samokontrolu, ta bolest, osobito ona tipa 2, ne predstavlja apsolutnu zapreku za rad u noćnoj smjeni. S obzirom na vašu dob, ako to već nije učinjeno, bilo bi opravdano provjeriti imunološke markere dijabetesa tipa 1 čiji razvoj može biti spor i neprimjetan (ICA, IA, anti GAD)


Pitanje: K.T. Kromogranin

Da li mi možete napisati od koliko do koliko se kreće vrijednost kromogranina A i što znači kad je kromogranin 5914.0 H?? Unaprijed zahvaljujem n odgovoru

Odgovor

Kromogranin A jest biljeg karcinoida i drugih neuroendokrinih tumora, ali se nalazi i kod drugih tumora, primjerice, pluća i prostate. Referentne vrijednosti su mu od 0 – 60 pmol/l. Kao i većina ostalih tumorskih biljega i ovaj može biti lažno pozitivan ili lažno negativan te i vaš nalaz koji je izrazito patološki treba uzeti s dozom rezerve i sagledati ga u kontekstu cjelokupne kliničke slike i ostalih nalaza, a prije svega bi bilo dobro ponoviti pretragu (kolovoz 2015.)


Pitanje, V,L.: Imunološki predskazatelji dijabetesa tipa 1

Moje dijete (5 g.) ima autoimuni tireoiditis i pije Eutirox 25 ucg dvije godine. Naš endokrinolog je tražio dodatne pretrage pa molim ako mi možete očitat nalaze, jer smo naručeni za dva tjedna na kontrolu, što mi je malo dugo čekati, u neizvjesnosti sam. Nalazi: IA-2 NEG, GAD NEG, ICA 0 vidljiva antitijela na egzokrinom dijelu pankreasa.

Odgovor:

Osobe koje imaju neku autoimunu bolest kao što je tireoiditis nerijetko imaju i još neku drugu poput dijabetesa tipa 1. Zbog toga je endokrinolog tražio imunološke predskazatelje (prediktore) te bolesti u Vašeg djeteta, koji su na sreću negativni, što znači dobri, odnosno nema znakova koji bi govorili za razvoj dijabetesa tipa 1.


Pitanje M.B. Imunološki markeri i diferencijalna dijagnoza tipa 1 i 2 dijabetesa

Imam 32 godine i prije 4 mjeseca utvrđe mi je dijabetes,pijem gluformin 1000 2 puta na dan, HbA1C na otkrivanju je bio 9,7%, a nakon 3 mjeseca je 5,9%. Poslali su me na anit GAD,anti ICA i IA-2 protutijela. Dobio sam nalaze sa slijedećim rezultatima IA-2 neg, GAD > 250, ICA 1.0 pa vas molim informaciju jesam li tip1 ili tip 2?

Odgovor

Autoantitijela na antigene stanica otočića gušterače (ICA), na dekarboksilazu glutaminske kiseline (GAD) i na inzulin (IAA) su markeri imunološkog procesa koji vodi nastanku tipa 1 dijabetesa. Ona se mogu detektirati u velike većine bolesnika (preko 85%) s novootkrivenoj bolesti tipa 1, ali i u 5 – 10 % bolesnika s tipom 2 dijabetesa. Također se nalaze i u 3 – 4 % najbližih rođaka bolesnika s tipom 1 bolesti. Ova se autoantitijela mogu naći u osoba s predispozicijom za bolest i nekoliko mjeseci, pa i godina prije pojave bolesti. S obzirom na dobar odgovor na primijenjenu terapiju metforminom (Gluformin) u Vas se vjerojatno radi o tipu 2 dijabetesa, ali ne treba isključiti niti mogućnost tipa 1 u sporom razvoju. Čini se, za sada, razumnim nastaviti sa započetom terapijom uz odgovarajuću dijabetičku prehranu, tjelovježbu i samokontrole. Pogoršanje regulacije i gubitak na tjelesnoj težini bili bi znakovi nedovoljne inzulinske sekrecije, što bi trebalo biti razlogom da se misli na ovu drugu mogućnost i da se provjeri razina inzulina i C-peptida (naravno uz profil glukoze u krvi i HbA1c), te da se razmotri potreba uvođenja inzulinske terapije.(veljača/2015)


Pitanje: K. P. Nizak inzulin, šećer normalan

Molim Vas možete li mi objasniti sljedeće nalaze. Dijete od 2 i pol godine ima inzulin 0.6 vrijednosti šećera kreću se od 4.6-5.6. Tromjesečni šećer je u zadnjih godinu dana otkada pratimo situaciju uvijek bio u granicama normale. Nažalost niko mi ne zna odgovorit zašto se ovo događa. Samo da još napomenem da su svi ostali rađeni nalazi uredni, a dok. nas je stavila na dijabetičku dijetu koju više manje uspijevamo održavati uspješno. Molim Vas da me uputite što i ako dalje. Unaprijed hvala

Odgovor:

S obzirom na činjenicu da su vrijednosti glukoze u krvi uredne unatoč tomu što je razina inzulina ispod referentnih vrijednosti, bilo bi dobro ponoviti pretrage natašte i nakon obroka. Osim toga, ako ima ikakvih elemenata za sumnju na dijabetes, trebalo bi provjeriti moguću imunološku osnovu -IAA, ICA, GAD (inzulinska autoantitijela, antitijela na otočiće gušterače...). Naravno, sve to skupa treba dobro promotriti u kontekstu cjelovite kliničke slike što je najbolje prepustiti pedijatrima kojima je uže područje dijabetologija, odnosno endokrinologija (siječanj 2015).

Pitanje: A.M. - Inzulinska rezistencija

Da li biste mi mozda mogli protumaciti nalaz inzulinske rezistencije. Vrijednosti su sljedece: glukoza; 4,8 mmol/L,  inzulin: 10,8 mU/L,  aktivnost beta stanica gusterace 142 %, periferna osjetljivost na inzulin: 63,5%, indeks inzulinske rezistencije: 1,6

Odgovor:

Nalaz pokazuje da beta stanice gušterače luče inzulin pojačano i da je u isto vrijeme osjetljivost perifernih tkiva (mišićnog i masnog) na njegovo djelovanje smanjena. Ovakav nalaz se može vidjeti u okviru metaboličkog sindroma, kod pretilosti; može biti znak koji upozorava na mogući razvoj dijabetesa tipa 2, te ga stoga treba interpretirati u kontekstu kliničke slike i svih ostalih nalaza (siječanj/2015.)

Pitanje: S. Nalaz inzulina i testa inzulinske rezistencije

Postovani, molim da mi objasnite moj nalaz.insulin bazalni:4,6 (8,9-28,4), glukoza bazalna:4,2 (3,8-6,4), aktivnost b-stanica: 95,8%, priferna osjetljivost na inzulin:174,5%, indeks inzulinske rezistencije:0,6. Hvala :)

Odgovor:

Razina bazalnog inzulina je niža,ali ju prati normalna razina glukoze u krvi, što je u skladu s očekivanim fiziološkim oscilacijama. Periferna osjetljivost na inzulin je odlična, nema rezistencije. Nalazi su uredni, iako je uvijek sve potrebno gledati u kontekstu cjelokupne kliničke slike, što ovdje nedostaje. Dobro bi bilo vidjeti razinu inzulina i glukoze u krvi nakon obroka (studeni/2014)


Pitanje: BM - Dijabetes, giht
štovani molim vas da mi odgovorite na pitanje. imam 6o godina i šećernu bolest već 10 godina. pijem tablete dijaprel  bolujem i od gihta i sad sam dobio lijek colchicum-dispert pa vas molim da mi odgovorite da li je to dobra kombinacija i koliko dugo trebam piti taj lijek za  giht pošto mi moj liječnik nije odgovorio. zahvaljujem unaprijed.

Odgovor

Pristup liječenju bilo koje bolesti mora biti individualan, jer ovisi o brojnim čimbenicima koje treba uzeti u obzir. Posebno se to odnosi na kronične bolesti kao što su to ove vaše - dijabetes, giht i sl. Za to ne bi bilo ozbiljno bez svih potrebnih podataka upuštati se u komentar Vaše terapije. Ona je svakako regularna. Ipak, moglo bi se razmotriti je li Diaprel najbolje rješenje, i s obzirom da je u pitanju tip 2 dijabetesa, zašto nije uveden i metformin. Kolhicin je, opet, stari lijek za suzbijanje akutnog napada gihta, kao i za prevenciju novih napadaja, ali već dugo nije lijek izbora. U prevenciji napadaja bolesti potrebno je prije svega primijeniti opće dijetne mjere - pravilnu prehranu bez purina, piti 2 - 3 l tkućine, i uzimati, ako je to potrebno lijekove za kontrolu razine urata u krvi i dr. - više možete naći u tekstu o gihtu na ovoj stranici (listopad/2014.)


Pitanje: U.K. Aritmija, bol prsima

Postovani doktore, imam 28 godina, visok sam 183cm i tezak 87 kg, ne pijem i ne pusim, od malena se bavim sportom ali u zadnje vrijeme radim samo teretanu. od prije sedam-osam mjeseci osjecam tegobu u predjelu prsa, neki blazi bol, kao neku napetost,blago stezanje u grudima kao da nemam vazduha neko plitko disanje medjutim mogu na usta bez problema da udahnem i "napunim" se vazduhom... vise puta sam radio EKG koji je bio uredan (jednom cak i neposredno posle treninga), pritisak je bio par puta 150/90, ali je obicno uredan. Simptomi su mu isti i kad mirujem i dok treniram. Medjutim u zadnje vrijeme osjecam aritmiju tj. preskok srca i to tacno osjetim svaki preskok jer kao da mi nestane vazduha u plucima i nakasljem se, i tada sam radio EKG koji je evidentirao preskok( koji se jave otprilike 7-8 puta u minuti i takvo stanje traje 5-6 sti nekad i citav dan) a javljaju mi se jednom mjesecno ali mi doktori kazu da nije za lijecenje i da se vratim redovnim aktivnostima da je rezultat svega stres. Ono sto me zabrinjava u poslednje vrijeme jeste to sto sam tu aritmiju osjetio i u toku treninga. Trenutno zadnjih par mjeseci nemam aritmije ali ponekad imam blazu bol u predjelu prsa mozda cak i na vrhu stomaka i neki cudan osjecaj kao da ce da me "prekine". Molim vas za vase cijenjeno misljenje da li je potrebno lijecenje i da li da nastavim sa treningom. (rujan/2014)

Odgovor:

Vjerovatno su u pravu Vaši liječnici koji smatraju da su u pitanje psihosomatske smetnje povezane sa stresom. Ipak, da bi se isključila moguća organska osnova bilo bi potrebno učiniti dobar klinički pregled, osnovne laboratorijske pretrage uključujući kalij, natrij, željezo, TSH, Holter EKG (24 satno snimanje EKG-a) i po potrebi UZV srca. Do tada bilo bi razumno izbjegavati ekstremne tjelesne napori. Zbog postojećih smetnji možete pokušati uzimati blaga sedativa.


Pitanje: B. Šećerna bolest tipa 1

Dobar dan, sinu(21 god.)je 29.05.2014 dijagnosticiran Dijabetes melitus uz ketocidozu. Zadnji pregled danas 26.08.2014,lab.nalazi urea,kreatinin,proteini,albumini, Ca, P, KKS, urin uredni. GUK profil: PD 7,4, ND 122,3(greška u dijeti), PR 5,4, 2NR 6,8, PV 5,1, 2NV 4,3, mmol/l Preporuka:učiniti antitjela ICA,GAD, IA-2, I kontrola za 4-6 tjedana s nalazom GUK-a u profilu HbA1c, lipidogram, kreatinin, transaminase. Iskreno od GUK profila ništa ne razumijem te što se tiće pretrage antitjela isto sam vrlo neupučena. Molim Vas da mi objasnite o ćemu se tu radi (šta znaći greška u dijeti), šta nas čeka nakon utvrđivanja gore navedenih pretraga. Zabrinuta majka, lijepo Vas pozdravljam I unaprijed u iščekivanju Vašeg odgovora ostajem s poštovanjem. (kolovoz/2014)

Odgovor:

Poštovana, u vašeg sina radi se o šećernoj bolesti tipa 1 za koju je od početka potrebna inzulinska terapija. Navedeni profil glukoze u krvi je dobar (osim nalaza nakon doručka što je vjerojatno posljedica neke pogreške bilo dijetne, bilo laboratorijske, koju se može ignorirati), te je potrebno nastaviti prema dosadašnjem planu. S obzirom da se radi o novootkrivenoj bolesti potrebna je temeljita edukacija o svim aspektima liječenja i kontrole bolesti, a sve bitno o tome možete naći u tekstu o dijabetesu na ovoj stranici i u knjizi koja se spominje na njoj. Što se tiče preporučene pretrage antitijela ona bi, ako su pozitivna, samo potvrdila dijagnozu tipa 1 dijabetesa kao posljedicu autoimune upale beta stanica gušterače koja je dovela do oštećenja njene funkcije.

Pitanje: H.M. bilirubin, željezo

Postovani....naime boli me ispod desnog rebrenog luka,prema pupku.vadila sam krvnu sliku,bilirubin mi je malo povecan (22) i zeljezo (48). Ima sigurno i 10 god.kada mi je zeljezo takoder bilo 48 i nitko nije to gledao kao nesto strasno. Sada me salju ponovno na pretrage bilirubina radi tog velikog zeljeza.mozete li mi rec je li to nesto opasno.Da napomrnrm ta bol pod desnim rebrenim lukom se siri na desni bubreg,imam zatvor i lose prehrambene navike. To nije nepodnosljiva bol vec neka tupa bol. Unaprijed zahvaljujem...(kolovoz/2014)

Odgovor:

Višegodišnje smetnje koje opisujete kao blage, uz opisane otklone u serumskoj razini bilirubina i željeza, su nespecifične i vjerojatno bezopasne. Ipak, da bi se sa sigurnošću isključila ozbiljnija organska podloga dobro bi bilo učiniti detaljniju gastroenterološku i po potrebi hematološku obradu (laboratorij, ultrazvuk, endoskopija gornjeg i donjeg dijela probavnog trakta).


Pitanje: M.P. Duboka venska tromboza

Poštovani, suprug mi je star 46 godina. Prije godinu dana ustanovljena mu je duboka venska tromboza desne noge. Uz korištenje Martefarina isti je u 5. mjesecu ove godine dobio prvo trombozu lijeve, a potom uz terapiju u bolnici i desne noge (visoko u zdjelicama), te ruke. Ima visoki stupanj anemije. Obavljene pretrage PET CT i testovi na trombofiliju kao i markeri na tumore isključuju postojanje navedenih uzroka. Sada je trenutno na arixtri 0,75 ml dnevno i koristi čarape. Dijagnoza mu nije ustanovljena kao niti uzrok bolesti. Zanima me da li se Vaša klinika bavi tom preblematikom i koliko ste specijalizirani za isto. također me zanima zbog oprečnih mišljenja, da li isti čarape - zavoje mora nositi stalno ili samo kada se kreće (budući mu se noge u potkoljeničnom dijelu jako crvene i bojimo se da se ne otvore rane), te da li u njegovom slučaju preporučava se više kretanje ili mirovanje? Isti je u bolici Osijek ležao 2 mjeseca - potpuno mirovanje. Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru (srpanj/2014)

Odgovor

Duboka venska tromboza je ozbiljno stanje koje zbog rizika emboličkih incidenata (da otkinuti krvni ugrušci putem krvne struje dospiju u pluća, mozak, ili neke druge organe) s najozbiljnijim posljedicama, zahtijeva liječenje i nadzor u visoko specijaliziranoj medicinskoj ustanovi (pod kontrolom hematologa i flebologa - stručnjaka za bolesti krvi i venskog sustava). Svakako je potrebno nastaviti dosadašnju terapiju uz dalje napore da se utvrdi uzrok, osobito stoga što je riječ o ponavljanju tegoba. Ako su u pitanju proširene vene nogu, što je često slučaj, obično se savjetuje nošenje elastičnih povoja ili čarapa tijekom dana. A što se tiče mirovanja, ono je potrebno samo u akutnoj fazi bolesti; čim se, uz antikoagulantnu terapiju, uspostavi odgovarajuća kontrola, savjetuje se normalna tjelesna aktivnost uz izbjegavanje prevelikih napora i ozljeda.


Pitanje: V.M. Metformin - prednosti i doziranje

imam 64 god.visoka sam 164 cm a težina 57 kg. od dijabetisa tip2 liječim se tabletama 8 god.uzimala sam glukofaž i januviu,od glukofaža sam imala jake mučnine i povraćanja,zadnje 4 godine uzimam januviu 1x1 i siofor 500mg koji dobro podnosim 2x1.rezultati od prije 10 dana su Hb1A1c 6.2 kolesterol 5.1 LDL 2.8,albumin dU8 KK126.j liječnik je zadovoljan nalazom,ali predlaže mi da uzimam Siogor od 1000mg 2x1.vama se obraćam za savjet iz koga razloga trebam uzimati više miligrama,ako su mi rezultati dobri. voljela bi da mi je liječnik objasnio zašto,ali nije pa vas molim za savjet i objašnjenje.

Odgovor

Smatra se da je optimalna doza metformina (Siofor) 2 gr. dnevno (maksimalna 3 gr.). Osim povoljnog učinka na regulaciju glukoze u krvi (smanjuje otpornost na inzulin, odnosno pojačava njegovo djelovanje), taj lijek ima dokazano antiaterogeno i antikancerogeno djelovanje i to je razlog što vam je preporučena veća doza. Ipak, s obzirom da ste ranije imali nuspojave na lijek (Glucophage), bilo bi razumno postupno povećavati dozu; najprije na 3 x 500 mg, pa ako nema nuspojava na 2 x 1000 mg.(srpanj/2014)


Pitanje: D.K. Psihosomatika

Imam 26 godina, 52 kg, nepušač. Prije 4 godine moj otac je imao manji srčani udar i nakon toga meni se pojavio problem probadanja u prsima,peckanja oko područja srca, gušenja, osjećaja zategnutosti i davljenja oko vrata. Od 11 godine imam skoliozu. Radila sam 2-3 puta ekg, rekli su mi da je to sve do živaca, na nervnoj bazi.Dokorica mi je slušala srce i pluća i rekla mi je također da je sve to tjeskoba. Radila sam i ultrazvuk srca, doktor je rekao da je sve uredu. Radila sam također i nalaz štitne žlijezde koji je bio uredu. U toku ove 4 godine sam 4 puta vadila nalaze krvi i urina, zadnji put prije 2 mjeseca. Uredni nalazi. Često sebi u toku dana izmjerim puls koji iznosi 72 do 76, nekad i 80 otkucaja u minuti. Slabije i spavam i imam često noćne more, a kad ustanem ujutro još se gore osjećam. Samo o tome razmišljam da nije nešto uredu sa srcem. Ne umaram se kad hodam i kad nešto radima. Stalno sam pod nekim pritiskom u iščekivanju i strahu tog gušenja i probadanja i ne znam kako da se opustim od toga. Mene zanima da li to može biti od kičme, ili je u stvari srce u pitanju ili nešto drugo? (srpanj/2014)

Odgovor:

Poštovana, sve što navodite upućuje prije svega na psihogenu pozadinu tegoba s prevladavanjem anksioznosti. Svakako vam je potrebna pomoć psihoterapeuta, a za svaki slučaj, kako bi se u potpunosti isključila organska podloga i potvrdilo vaše samopouzdanje, bilo bi dobro učiniti i internističko - kardiološku kontrolu.


Pitanje: L.M. Hiperbilirubinemija i metformin

Postovani, imam pitanje vezano za tablete fordex i ukupni bilirubin koji je povecan 26,9 (ref. vrijednosti su od 5 do 21 mmol/L). Da li smijem uzimati tablete Fordex, koji je genetske prirode (otac ima povisen), mada nikad nisam kontrolisala jetru.

Odgovor:

Iz pitanja se ne vidi zašto uzimate Fordex (metformin), ali blago povišeni nalaz bilirubina, što je vjerojatno genski uvjetovano i često se vidi u svakodnevnoj praksi, nije razlog da to prestanete. Radi se o blagom poremećaju bez većeg kliničkog značenja. Ipak, svakako prekontrolirajte jetrene enzime kako biste isključili nešto ozbiljnije, a ako bi i oni bili poremećeni onda bi trebalo učiniti detaljniju hepatološku obradu.(srpanj/2014)

Dopuna pitanja, L.M
Tablete Fordex, dijetu i fizicku aktivnost,  mi je preporucio endokrinolog zbog dijagnoze: PCO, insulinska rezistencija i Hypothyreosis sublinica.  MOzete li mi nesto vise reci o Fordexu, da li je ovo neki hormon, posto ja nisam bas neki pobornik tableta, a cula sam da je ovo neka dozivotna terapija. Da li semoze izlijeciti ova moja dijagnoza. Hvala na odgovoru, Lp.

Odgovor:

Fordex (metformin) je lijek koji smanjuje inzulinsku rezistenciju, što znači da pojačava inzulinski učinak. Daje se kod poremećaja  gdje je u pitanju otpornost na inzulin, kao što je to kod dijabetesa tipa 2, sindroma policističkih ovarija, prekomjerne debljine i sl. Lijek je općenito dobar, u navedenim indikacijama lijek prvog izbora, ima čak i antikancerogeni učinak. Ne radi se o hormonskom preparatu i uzima se sve dok je prisutan poremećaj, što znači da je to kod dijabetesa trajno a udrugim slučajevima, kad se isti problem riješi  dijetom, mršavljenjem i tjelovježbom, njegovo uzimanje može i prekinuti.


Pitanje: T.P. Inzulinska pumpa za dijete - da ili ne?

Poštovani, tata sam jednom dečkiću koji ima 4,5 godina. Sinu je dijagnosticiran dijabetes tip 1 u njegovoj 3 godini života. Do sada su vrijednosti HBA1C-a bile 7,6 ; 7,1 ; 7,3. Bili smo zadovoljni sa tim rezultatima, međutim, ove zime je pokupio nekakve viroze (mislim da ih je bilo više) te ih je vukao skoro 1.5 mjeseci, a to se najviše manifestiralo sa njegovim vrijednostima šećera u krvi. Često su bile previsoke, a prije 3 tjedna, kada ga je uhvatila visoka temperatura naglo su mu porasli ketoni pa smo svi bili u panici zbog ketoacidoze. Da, inaće ima terapiju sa Humolinom R i Humolinom N inzulinima. I sad, supruga i ja smo počeli razmišljati o mogućnosti terapije sa inzulinskom pumpom. Koliko sam se uspio informirati o istoj, zaključio sam da spomenuta terapija ima puno vrlina, no muči me ipak jedno. Naime, živimo u Dalmaciji i nekako sam uspio usmjeriti malca na aktivnosti vezane uz more. Znači plivanje, ronjenje , brčkanje u pličaku. Sa terapijom koju primjenjuje mo je moguće, praktički u bilo koje doba dana, ispoljavati navedene aktivnosti. Moje pitanje glasi: u kojem opsegu je isti način života, dakle bavljenje navedenim aktivnostima posebice ljeti, znači, kupanje nekoliko puta na dan, moguće ako se primjenjuje terapija inzulinskom pumpom. Moj sin je, na svu sreću zavolio spomenute aktivnosti, pa vas molim da mi odgovorite u kojem opsegu je moguće npr. ljeti plivati i roniti i veslati primjenjujući inzulinsku pumpu? S poštovanjem. P.S. (uskoro će i škola, a tada je najbolje biti na takvoj terapiji), Roditelj (veljača/2014)

Odgovor:

Poštovani, mislim da ste dobro uočili najbitnije momente u vezi s mogućnošću korištenja inzulinske pumpe kod vašeg djeteta i da ne treba ništa ponavljati. I kod odraslih neophodna je striktna samokontrola, odgovorno ponašanje i mogućnost 24 - satne komunikacije s dijabetologom za slučaj bilo kakvih problema (tehničkih ili drugih), a kod djeteta koje je posebno aktivno i posebno vezano za sportske aktivnosti na vodi, još i više. Najbolje je da o tome vidite s pedijatrom dijabetologom s iskustvom u tom segmentu dijabetologije (u nekoj od naših viših kliničkih ustanova), a do tada neka i dalje bude intenziviranoj konvencionalnoj inzulinskoj terapiji.


Pitanje: M.P. Granična hiperglikemija uz uredan OGTT u 12 - godišnjeg djeteta

Poštovanje ,, molim vas odgovor .Zanima me za dijete . Djetetu je vađen šecer i nalaz mu je uredu tj 5.4 natašte a 5.7 pod opterecenjem,,, međutim njemu zna doci slabo i trazi mu se spavanje te jako puno i spava . jednom prilikom mu je šecer se popeo na 8.1 a 2 sata nakon jela mu je pao na 7.4 . Sad mene zanima dali vi znate o cemu se tu radi ? inace dijete ima 12 godina . HVALA (veljača/14)

Odgovor:

Test opterećenja glukozom (OGTT) je uredan, što isključuje dijabetesa. S obzirom da su ove druge vrijednosti malo povišene, dolazi u obzir ponoviti isti, ali produženi, uz HbA1c , inzulin i imunološke markere (ICA, IAA, anti GAD), ali je najbolje prije svega obaviti pedijatrijski pregled. Inače, navedene smetnje nisu specifične, pa treba misliti i na druge uzroke, uključujući i one u okviru fizioloških zbivanja.


Pitanje: A.P. Nizak kalij i pitanje sekundarne hipertenzije

Postovani, vec oko 10 godina bolujem od hipertenzije, a 1973 sam godiste. Od kardiovask.rizika napominjem samo kilazu *viska oko 6 kg *.Nema ni genetske predispozicije. Pod kontrolom sam kardiologa i pritisak mi je u ref,vrednostima zadnje 3-4 godine. Medjutim , u nalazima imam konstantno nize vrednosti K *izmedju  3,3 - 3,6 *. Radio sam UYV abdomena, CT abdomena , lab nalaze aldosterona , renina  i svi nalazi su uredni . Uzimam i lijek Panagin koji u sebi ima Kalij. Od antihipertenziva uzimam Hemokvin plus (ima u sebi diuretik).  Nisam dobio odgovor , zasto mi je nizak Kalij. Obrada nadbubrezne zlijezde nije pokazala odstupanja.Subjektivno , navodim da sam s vremena na vreme umoran , i puno se znojim - cijelo tijelo ( znojenje je pojacano od detinjstva ). Bio bih Vam zahvalan da mi date smernice , sta da jos uradim od pretraga . (veljača/14)

Odgovor:

Iz svega što ste naveli ne može se sa sigurnošću govoriti o uzroku stalne hipokalijemije. Najbolje je ponoviti detaljniju nefrološko - endokrinološku obradu, odnosno učiniti reviziju sveukupnog stanja.

Pitanje: A.M. Dijabetes i akutne upalne promjene - za bolnicu (?)

moj otac ima posljednjih dana izrazito povišen nivo šećera u krvi. Otac je na inzulinu godinu i pol dana. Obično je nivo šećera održavao tabletama Gluconorm 850 usred dana i dvije doze inzulina dnevno (ujutro 32, naveče 16). Današnje mjerenje - poslije tablete - pokazalo je nivo 20,9. Mjerač je ispravan, meni je uredno izmjerilo 6,5. Otac je imao moždani udar u 12.mjesecu 2004.godine, imaće 63 godine u 9.mjesecu. Prilično je otromio posljednjih dana, a pojavile su mu se i rane na nogama koje su u njega unijele veliki strah od gangrene.
Odgovor:

Radi se o izrazito nereguliranoj šećernoj bolesti s promjenama na nogama, vjerojatno upalnim, koje su i dovele do pogoršanja regulacije. Potrebna je hitna kontrola dijabetologa i kirurga, a radi intenziviranja terapije vjerojatno i hospitalizacija. U takvom je stanju potrebo isključiti Gluformin, korigirati doze inzulina dok se ne postignu zadovoljavajuće vrijednosti glukoze u krvi (uglavnom se prelazi na intenziviranu inzulinsku terapiju), i uz ogovarajući kirurški tretman primijeniti energičnu antibiotsku terapiju.

Pitanje, A.M.C Mogu li se napraviti tumor markeri poslije operacije karcinoma pluća?

Odgovor:

Tumorski biljezi CYFRA 21 – 1 i CEA mogu se koristiti u procjeni uspješnosti terapije (pa i operacije) karcinoma nemalih stanica pluća, kao i u procjeni prognoze. Detljnije pogledajte u tekstu o tumorskim biljezima na ovoj stranici.

Pitanje, S.B. Nadomjesna terapija hipotireoze
Ako je TSH bio 28, i za 6 mjeseci dosao TSH 4 da li je normalno da i dalje koristim istu dozu terapije od 100mg. letrox svaki dan a vikendom 150mg.(siječanj/2014); Dopuna pitanja: ... ali ja bi vam malo detaljnije opisala svoje stanje.Moji nalazi pocev od 29.5 .2013 su TSH-26,0 T3-7,6 T4-13,5.DRUGI NALAZ 2.7.2013 TSH-4,35 T3-1,63 T4-115.Treci nalaz 23.9.2013 TSH-0,77 T3-1,72 T4-121 su bili pod terapijom od letrox 100mg svaki dan i 150mg. vikendom , ja sam osjetila kada popijem letrox pocne mi pola jezika da trne pa sam onda da budem iskrena pocela da pijem samoincijativno po 50mg. letrox-a svaki dan...Od zadnjeg nalaza u 9-tom mjesecu ponovo sam vadila nalaz 17.12.2013. i tada je TSH-1,58 T3-1,31 T4-100. Jesu li ovi zadnji nalazi bolji sa 50mg. letroxa nego ovi ranije.Unaprijed vam se zahvaljujem i zelim vam svako dobro.


Odgovor:

Uz dosadašnju dozu Letroxa TSH je pri gornjoj granici normale, te ju treba nastaviti. Radi izbjegavanja, ili smanjenja oscilacija razine hormona u krvi, umjesto dodatka 50 ucg tijekom vikenda, možete istu dozu podijeliti na dva dna po 25 ucg....Uz Letrox 50 ucg nalazi su vam dobri, pa tako i nastavite uz povremenu kontrolu TSH.


Pitanje, R.S. Povišen TSH

koristim letrox vec tri mjeseca ali mi se nije tsh smanjio trenutno je 5,84 isti kakav je i bio pre tri meseca,sta da radim??dal je presudno da smanjiti u normalu da bi se ostalo u drugome stanju? meni je tako receno pa bi volela da me neko uputi u to hvala (siječanj/14)

Odgovor

Potrebno je utvrditi zašto je povišen TSH. Najčešće je u pitanju autoimuna upalna bolest štitnjače s oštećenjem njene funkcije, ali se može raditi i o poremećajima na razini adenohipofize, ili receptora za TSH. Svakako je potrebna endokrinološka obrada, osobitu s obzirom na planiranu trudnoću.


Pitanje: M, regulacija tipa 2 dijabetesa

Poštovani, da li je dobra kombinacija metformin + novonorm ....probao sam novonorm i trajentu ..al imam bolje rezultate kad uzimam uz obrok 500 mg siofora i 1 mg novonorma onda su šečeri nakon obroka do 8 ., hvala (prosinac/13)

Odgovor 

Premalo je podataka da bi se moglo komentirati stanje regulacije vašeg dijabetesa. Detalje o liječenju možete naći u tekstu o dijabetesu na ovoj Stranici, pa i o farmakoterapiji. U principu sve su kombinacije moguće, a najbolje je da to procijeni dijabetolog. U vas se po svemu radi o tipu 2 dijabetesa. Lijek prvog izbora je metformin (vaš Siofor), kojega (ako nema nuspojava) treba davati u punoj dozi - 2 x 1000 mg. Ako se s njime ne postiže dobra kontrola, najbolje je pridodati Trajentu 5 mg 1x1 (linagliptin), a ako ni to nije dovoljno može se dodati i Novonorm (repaglinid) (u maloj dozi - 0.5 do 1 mg prije većih obroka).


Pitanje: D.M. Helycobacter pylori
Nedavno sam imao problema sa želucem (pobjegao, sad je namjesten) te sam uradio i seroloski test na Helicobacter pylori lgG i na hormone uTSH, jer mi je ostala neka "tezina" oko pupka. Imam 43 godine. Vrijednost Helicobacter pylori je 1,9 U/mL (0-1,1 U/mL), a uTSH je 1,34 mIU/L (0,465-4,681). Volio bih cuti vase misljenje trebam li se brinuti zbog Helicobacter pylori 1,9 U/mL? Koja bi bila terapija za ovaj moj slucaj, naravno, ako mislite da je potrebna (cisto informativno)? Hvala od srca..Pozdrav..(prosinac, 2013.)

Odgovor

Serološki test nije dovoljno specifičan ni osjetljiv, te je potrebno učiniti pretragu na antigen helicobacter pylori u stolici, ili urea izdisajni test. S obzirom na vaše tegobe i dob, najbolje je učiniti gastroskopiju uz koju se obično radi i pretraga na antigen bakterije. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu na ovoj stranici.


Pitanje:J.P. Neregulirana šećerna bolest

moj suprug 56 g, već 2 godine koristi siofor tablete, ali mu je šećer stalno od 15 do 22 ,smršavo je u te dvije godine 9 kg, on još radi i puno se kreće, poprilično uredno jede, pa vas molim da mi odgovorite da li bi trebao promjeniti tablete??? ,jako se bojim za njegovo zdravlje, lijep pozdrav...(prosinac, 2013.)

Odgovor

Očigledno je da je riječ o izrazito nereguliranoj bolesti i da je potrebna dopuna terapije. Siofor (metformin) je dobar lijek (lijek prvog izbora), ali nije dostatan. Uz Siofor 2 x 1000 mg moglo bi se pridodati Januvia 100 mg 1x1 tbl (ili Diaprel MR 60 mg 1x1)), naravno u striktnu dijabetičku dijetu, redovitu tjelovježbu i samokontrolu. Ako uz sve ovo ne dođe brzo (tijekom 3- 4 tjedna) do poboljšanja treba misliti na uvođenje inzulina. Svakako je potrebna dijabetološka kontrola.

Pitanje: E. A.L. Bol u prsima

Poštovani, imam bol ispod lijeve strane grudne kosti peckanje i žarenje od preksinoć probudilo me u noći,tad sam popila lexaurin i B kompleks i paracetamol a i sada me hvata neznam o čemu se radi.Imam aritmiju srca,trošim aminol od 50 mg po pola tablete na dan, molim brzi odgovor, hvala (studeni/2013)

Odgovor: 

Poštovana, tegobe koje navodite nespecifične su i ne bi se na temelju njih moglo tvrditi nešto određeno; moguće je da su muskuloskeletnog porijekla i beznačajne, ali se ne može isključiti niti što drugo. Potreban je pregled i EKG. Više saznajte na Stranici u tekstu Bol u prsištu.


Pitanje: E. Dijabetes i tetovaža

Imam 28 godine i u maju ove godine mi je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Redovno pijem terapiju, mjerim secer, i izvadila sam sve nalaze koji su pokazali dobrima. Prosjek secera u zadnja tri mjeseca je bio 7,1.Oduvijek sam se htjela tetovirati, pa me zanima koliko je to sad moguce. Bila bi to manja tetovaža negdje na ledjima i mislim da mi ne bio stvorilo nikakav problem. Citala sam dosta o tome svi kazu da nije problem ali da se posavjetuje sa svojim ljekarom. Moj trenutno nije dostupan, pa bih htjela vas misljenje. Hvala :-) (studeni/2013)

Odgovor:

Poštovana E., nema nikavih zapreka za tetovažu s obzirom na dijabetes; možete to slobodno učiniti. S obzirom na Vašu dob regulacija bi mogla biti i bolja. Niste naveli na kojoj ste terapiji. O dijagnozi, liječenju, kriterijima regulacije, samokontroli i drugim aspektima praćenja pogledajte na stranici u tekstu o dijabetesu.


Pitanje: N. N. Hiperinzulinemija

Uspostavljena mi je dijagnoza hyperinsulinemia reactiva (androstendion: 3,9 ng/ml) i pijem Siofor 500 već 6 mjeseci (uz redovne kontrole, dijetu, smanjenje tjelesne težine itd.). Moliću Vas lijepo za odgovor vezano za konzumiranje hrane uz Siofor 500, a to je: da li trebam voditi računa o unosu grejpfruta i naranđi dok pijem Siofor 500 i da li trebam povesti računa o unosu još nekog voća dok pijem Siofor 500, te da li ovaj lijek sadrži u sebi CYP3A4? 

Odgovor:

S obzirom da ne navodite nikakve probavne smetnje nema razloga da zbog metformina (Siofor) posebno prilagođavate svoju prehranu. Zbog hiperinzulinemije, vjerojatno u okviru inzulinske rezistencije, potrebna je i dalje uravnotežena, aktualnoj tjelesnoj masi (nema podatka o njoj) prilagođena dijeta i endokrinološka kontrola.


Pitanje: M.P. Radiojodna terapija štitnjače i planiranje trudnoće

u 2 mjesecu sam izvadila desni režanj stitnjace i diagnoza je bila folikularni karcinom. u 4 mj sam izvadila i drugi dio stitnjace koji je bio u redu. 1.7 sam bila na radiojodnoj terapiji i skeniranju. primila sam I-131 od 50mCi. nalaz je bio uredan te više nije potrebno primati radiojod. koliko se nakon takve diagnostičko terapijske obrade može planirati trudnoća, ukoliko su hormoni uredni i pod kontrolom? Hvala (rujan2013)

Odgovor: 

Nakon radiojodne ablacije štitnjače i skeniranja potrebno je odgoditi trudnoću najmanje šest mjeseci. Inače, navedena dijagnostička procedura provodi se jedanput godišnje kroz tri godine uz praćenje tireoglobulina kao tumorskog biljega, koji treba biti nemjerljiv. Sigurno Vam je preporučena supresivna doza L tiroksina sa ciljnim vrijednostima TSH < 0.1 mU/L. Savjetujem nastaviti kontrole na klinici.


Pitanje: M.K. Kad se štitnjača otme kontroli

Poštoavani, moja supruga se liječi od problema sa štitnjačom od konca ožujka o.g. Nalazi su pokazali da se radi o pojačanom radu štitnjače. Trošila je najprije Favistan i Atenolol, ali je zbog kožnog osipa po tijelu, koji sliči osipu od koprive i najviše zahvaća unutrašnje strane ekstremiteta, i najjače izražen ujutro, dobila lijek protiv alergije - Letizen 10 mg, a umjesto Favistana PTU ablete. Unatoč tome promjene se ne povlače, a ona se, inače osjeća dobro. Ima kontrolu za 1 mj. dana. Prilično smo zabrinuti. Što nam je činiti? Unaprijed hvala. (lipanj 2013.)

Odgovor:

Pristup doktora NN je ispravan. Riječ je o autoiumunoj bolesti štitnjače s pojačanom sekrecijom hormona koji ubrzavaju metabolizam i dovode do poteškoća. Liječenje tabletama je jedna od mogućnosti, druge su radiojodna terapija ili operacija. S obzirom da se javila urtikarija uz Favistan, logično je da je za svaki slučaj promijenio lijek, iako nije sigurno da je on krivac. Propiltiouracil  (PTU) ima i neke prednosti, ali mu je učinak nešto blaži. Inače, često je za postizanje supresije hipertireoze potrebno  u početku primijeniti maksimalnu dozu lijeka  što zna potrajati više mjeseci; kasnije se daju manje doze. Do potpune remisije zna proći  duže vrijeme - godina do dvije, pa i više. Uglavnom, to je bolest koja se dobro liječi, ako ne ide na jedan način, onda  na neki od druga dva, važno je ne paničariti. Što se tiče osipa, ako je bio na Favistan - on bi se trebao polako povući. Neka uzima antihistaminika, a dobro bi bilo da je pogleda dermatolog (alergolog). S obzirom na tijek bolesti koji zna potrajati, osobito ako bi bilo još komplikacija u vezi s tertapijom, bilo bi opravdano  zatražiti pomoć i u nekoj od naših klinika, gdje je ipak koncentrirano najviše  znanja i iskustva.


Pitanje: L.K. Gilbertov sindrom
molim vas što znači manjak enzima u krvi pri čemu je bilirubin 44 kod djeteta od 11 godina, ostale jetrene probe su u redu! (lipanj, 2013.)

Odgovor:

Radi se o bezazlenom poremećaju koji se može naći u oko 5% ljudi, najčešće mlađih, i to sasvim slučajno. Poremećaj je uzrokovan manjkom aktivnosti enzima glukuronil transfraze, koji dovodi do blago povišene razine nekonjugiranog bilirubina, što se može malo prolazno pojačati pri gladovanju i u različitim stresnim situacijama.  Poremećaj ne utječe na zdravlje, ne radi se o bolesti jetre niti krvi, liječenje nije potrebno. (Inače, bilirubin je pigment od kojega dobijamo žutu boju kad imamo žuticu).


Pitanje: I.M. Autoimuna bolest štitnjače i vegetativna dostonija (?)

...u zadnje dvije godine imam problema sa pretjeranim znojenjem po leđima (po ljetu i zimi, cijela potkošulja mi bude mokra čim se krenem kretati) i pod pazuhom, neredovitih menstruacija, ruke su mi se ponekad tresle malo, i srce se znalo uzlupati. Bila sam kod doktorice opće prakse koja me uputila na pregled štitnjače pošto mi majka ima autoimunu bolest štitnjače. Nalaz mi je: FT4 16,51, FT3 3,9, TSH 0,825 i anti TPO 5830. Obavljen mi je ultrazvuk i punkcija štitnjače te je potvrđen limfocitni tireoiditis i preporučuje se samo praćenje te kontrole za 6 mj. Također piše da tegobe koje sam navela prilikom pregleda nisu uzrokovani funkcijski urednim statusom štitnjače. Zanima me je li moguće da mi toliko povišen TPO uzrokuje znojenje ili da potražim pomoć dermatologa ili nekog drugog? 

Odgovor:

Poštovana, tegobe koje opisujete vjerojatno su izraz vegetativne distonije, odnosno pojačanog tonusa simpatičkig (adrenergičkog) sustava, kao odgovora na neke vanjske (stres) ili unutarnje (hormonske poremećaje) čimbenike. Uredni nalazi hormona štitnjaču isključuju poremećaj rada žlijezde kao mogućeg uzroka. Sama antitijela štitnjače (na TPO) potvrđuju dijagnozu autoimune bolesti, ali ne bi trebala biti uzrokom tegoba. Predlažem da, ako to već niste učinili, provjerite sve osnovne lab. pretrage, da obavite opći internistički pregled, potom ginekološki i na koncu pregled dermatologa. 


Pitanje: A.J. Nadbubrežna žlijezda – Cushingov sindrom?

Tri su mjeseca kako posjećujem endokrinologa, te su mi zasada dijagnosticirani inzulinska rezistencija, za koju mi je propisan Siofor , te Hashimotov tireoidis zbog koga pijem Euthirox. No međutim što mene zanima, a ne mogu saznati odmah nego tek za mjesec dana, je značenje rezultata nalaza nakon prekonoćne blokade s 1 mg deksametazona. Vrijednosti su slijedeće: ACTH <1.1 pmol/L, te kortizol 15 nmol/L. Što znače konkretno za mene ove brojke, imam li još neku dijagnozu osim dvije navedene na samom početku pitanja? (lipanj2013)

Odgovor:

Svrha testa supresije deksametazonom je bila provjeriti funkciju vaše nadbubrežne žlijezde – odnosno je li njena sekrecija kortizola (hormona) normalna ili pojačana . Niže vrijednosti ACTH (hormona kojega luči adenohipofiza, a koji stimulira koru nadbubrežne žlijezde da luči kortizol) i kortizola, pokazuju da je supresija adenohipofize deksametazonom uspjela (smanjilo se lučenje ACTH), što je dovelo do smanjenje sekrecije kortizola (normalne vrijednosti: ACTH : 1.6 – 13.9, kortizol: 138 – 690).Iako je ovaj test dosta osjetljiv i nalazi često znaju biti lažno pozitivni, ili lažno negativni, Vaši rezultati ukazuju da nadbubrežna žlijezda radi uredno i da je očuvana osovina adenohipofiza – kora nadbubrežne žlijezde.

Pitanje: M.N. Upalni proces?

Molim vas što bi trebalo značiti ako su leukociti 18,4 i CRP 171. Osoba ima visoku temperaturu a ostalih tegoba nema?(lipanj2013.)

Odgovor
Poštovana, ovo su ozbiljni nalazi koji ukazuju na neki upalni proces u organizmu.
Javite se hitno svome liječniku. Više o značenju ovih pretrage možete pročitati na ovoj stranici u tekstu Moj sistematski pregled.


Pitanje – E. R. Napadaji panike (panične atake)

Imam 19 godina i ponekad me obuzme panika, strah i teže disanje. Većinom se to dodgađa kada ležim, a kada ustanem i odem na zrak prestaje. Išao sam na EKG i rekli su mi da je srce u redu i da se to dešava kod mlađih osoba. Dali su mi Voltaren forte da pijem po potrebi protiv bolova, ali ja ne osjećam bol već pritisak u sebi u djelu prsa i mučninu neku, te vrućinu koja kreće iz prsa pa u glavu i tad me je strah. Mene zanima je li ovo jako opasno i hoće li će me pratiti cjeli život. Molim vas da mi odgovorite je su li potrebne neke pretrage....Molim vas da mi što prije odgovorite. Unaprijed hvala.(svibanj 2013.)

Odgovor

Poštovani, tegobe koje opisujete upućuju prije svega na psihogene porijeklo i one se u struci označavaju kao napadaji panike. Iako bi to značilo da ste vi tjelesno zdravi i da niste u opasnosti, tegobe mogu biti vrlo neugodne, mogu se dugo ponavljati i dobro vam zagorčavati život. Malo detaljnije o tome pročitajte na ovim stranicama u tekstu o psihosomatskim problemima. Najbolje je da napravite valjan internistički pregled koji bi potvrdio da nema tjelesne bolesti, a potom potražiti pomoć dobrog psihijatra (psihoterapeuta).

Pitanje- Ž.P. - Tip 1 ili tip 2 dijabetesa?

Poštovani, trenutno sam izgubljena između različitih odgovora različitih dijabetologa.Prije 3 godine završila sam na odjelu dijabetologije jer mi je guk natašte bio 11.8, a hgba1c 11.8 posto. Smršavila sam 10 kg u mjesec dana, stalno sam pila i jela, vrtilo mi se i bila sam jako umorna i razdražljiva, a navečer sam znala imat jako bolne grčeve u nogama. Bmi mi je bio 18, visoka sam 169 a tad sam imala 52kg. Odmah sam dobila terapiju inzulinom tada Levemir, koji mi nije mogao održavati šećer u normali pa su mi uz to dali i Novo Rapid. C peptid je bio 0.799 (referentne vrijednosti 0.59-1.56), anti gad 0.8 (referentne vrijednosti manje od 1,0), stavili su me na dijetu od 2100 kalorija, kalij mi je bio nizak pa sam pila kalinor. Rekli su mi da bolujem od dijabetesa melitusa tipa 1 te da me je viroza ubacila u to stanje. Nisam nikad bila pretila, niti povećane tjelesne težine. Sada nakon 3 godine ostanem trudna odem se posavjetovat s dijabetologom te mi drugi dijabe tolog tvrdi da ja nisam tip 1, ni tip2 nego nešto između, promjeni mi dijagnozu u tip 2. Trenutno zahtjevam puno veće doze inzulina kako prije jela tako i korektivne jedinice. Nije mi jasno koji sam tip na kraju? Može li vam još pomoći nalaz da su mi limfociti i neutrofili non- stop poremećeni otkad se dijabetes otkrio, limfociti povećani, neutrofili smanjeni, a hematolog mi je samo našao da sam ana luminex pozitivna te je pretpostavio da je to zbog dijabetesa. Unaprijed zahvaljujem na pomoći.(svibanj/2013)

Odgovor

Poštovana, po svemu što navodite, u Vas se radi tipu 1 bolesti, dakle inzulin ovisnoj, autoimunoj. U biologiji atipija nije rijetkost, pa tako ni u razvoju, odnosno tijeku bolesti. Nekada je razvoj tipa 1 dijabetesa brz, a nekod se razvija polagano, što ovisi o intenzitetu autoimunog upalnog procesa koji oštećuje betastaničnu produkciju inzulina. Za autoimunosnu narav govore i povišena antinuklearna antitijela, jer nerijetko se više autoimunih manifestacija pojavljuje paralelno (ne bi bilo loše, ako već nije učinjeno, provjeriti i štitnjaču). U svakom slučaju terapijski pristup - intenzivirana inzulinska terapija- Vam je dobar i treba nastojati oko što bolje regulacije.

Pitanje – M.R. Dječji dijabetes, ostvarivanje prava

Otac sam dvogodišnje djevojčice koja boluje od dijabetesa tipa 1. Budući da je ovo rijetka bolest, s učestalosti od svega 10-ak djece na 100 000 ljudi, nailazim na brojne prepreke u ostvarivanju svojih prava. Posljednja prepreka na koju sam naišao je ostvarivanje prava pri centru za socijalnu skrb. Konkretno, zanima me imate li informaciju jeli moguće primati doplatak za pomoć i njegu (od CZS) uz istovremeno primanje naknade za dopust i njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju (od HZZO-a). Po mome tumačenju Zakon o socijalnoj skrbi jasno to dozvoljava prema članku 73. drugi dio. No djelatnice centra to negiraju. Postupak je pokrenut u 11 mjesecu prošle godine, nalaz vještačenja je da dijete ima teži invaliditet, a do današnjeg dana još nije izdano rješenje. Molim Vas ako imate ikakve informacije o ovoj tematici, obavijestite me.
Odgovor

Poštovani, nemamo odgovora na Vaš upit. (Inače, stranica se bavi dijabetesom odraslih osoba). Pokušajte ga potražiti u Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga -  10000 Zagreb, Dugi dol 4a, tel./fax. 01 2330 991, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.    www.diabetes.hr
 

Pitanje- B.D.- PCOS, IR, metformin, operacija

Poštovani, trebam jednu informaciju, s obzirom da idem na laparaskopiju za 3 tjedna, napisali su mi da prije pregleda anesteziologa trebam imati i placet dijabetologa jer koristim siofor zbog PCOS-a i IR, no međutim meni taj lijek nije prepisao dijabetolog, tako da ja u pravilu ne znam kome se obratiti za taj placet i da li je on stvarno nužan? Hvala!  (travanj/2013)

Odgovor:

S obzirom da Vi nemate dijagnozu dijabetesa dovoljan Vam je standardni internistički nalaz potkrijepljen uobičajenim paketom laboratorijskih pretraga i dopuštenje za zahvat u općoj anesteziji. Siofor (metformin) kojega uzimate zbog navedenih dijagnoza, potrebno je izostaviti 2 – 3 dana prije operacije uz kontrolu glukoze u krvi i nastaviti s njime nakon operacije čim počnete normalno jesti.


Pitanje - M.N. - Inzulinska terapija - dvije ili više dnevnih doza

Kao dijabetičar, već dugo primam inzulin, ne znam kako odrediti količinu inzulina. Na pr. imam šećer u jutro 11 - molim odgovorite koliko inzulina trebam dati.Trošim inzulin humalog 50. Hvala na odgovoru.(travanj/2013)

Odgovor

Da bi se postigla zadovoljavajuća regulacija bolesti (o ciljevima regulacije pročitajte u teksto o dijabetesu), potrebno je uzeti u obzir sve elemente: tip bolesti, postojanje eventualnih kroničnih komplikacija, osobito stanje bubrega, uhranjenost, način prehrane (dijabetičku dijetu), tjelesnu aktivnost, kretanje dnevnog profila šećera u krvi i moguću pojavu hipoglikemija, dosadašnju terapiju (tablete ili inzulin), i tek nakon svega može se napraviti onajbolji terapijski plan. Sve ovo nedostaje da bi Vam se moglo što određeno predložiti, a ne bi bilo ni odgovorno bez realne kontrole indicirati terapijske korekcije. Jedino što se može reći je to da su za kontrolu dijabetesa potpuno ovisnog o inzulinu potrebne najmanje dvije dnevne doze inzulina, a često i tri ili više. Najbolje je da posjetite dijabetologa.

Pitanje- A. Inzulinska rezistencija
Poštovani, molim vas analizu nalaza inzulinske rezistencije- METABOLITI: HbA1c=4,9%, HbA1c= 30 mmol/mol,ORALNA PODNOŠKJIVOST GLUKOZE: S-Glukoza 0 min=5,7 mmol/L, S-Glukoza 120 min=3,4 mmol/L, INZULINSKA REZISTENCIJA: Inzulin=15,5, Aktivnost beta stanica gušterače=131,1 %, Periferna osjetljivost na inzulin=42,3%, Indeks inzulinske rezistencije = 2,4%. Dali je to uredan nalaz? endokrinolog mi je dao tablete BELFORIN. Obzirom da imam jako nisku glukozu a u uputstvima piše da one smanjuju glukozu; molim vas info dali te tablete odgovaraju mom nalazu.(travanj/2013.)

Odgovor

Poštovana A., nešto više o inzulinskoj rezistenciji možete pročitati u tekstu o pretilosti i metaboličkom sindromu na ovoj stranici. U Vas je ona malo povišena (normalno bi bilo da je indeks 1), aktivnost beta stanica gušterače, odnosno proizvodnja inzulina je pojačana, dok je osjetljivost prifernog tkiva na inzulin smanjena, ili drugačije rečeno njegova učinkovitost je smanjena. Takvo stanje vodi prema iscrpljenju gušterače, još većem debljanju i dijabetesu. Lijek kojega ste dobili usmjeren je protiv inzulinske rezistencije, odnosno prema poboljšanju njegova učinka. Isto možete postići pravilnom prehranom i smanjenjem tjelesne mase (obično je ovo stanje povezano s pretilošću) i tjelovježbom. S obzirom da je Vaš test opterećenja glukozom uredan (nemate dijabetes), vjerojatno je višak kg, ili neki drugi razlog povezan s inzulinskom rezistencijom, razlogom što ste dobili taj lijek.


Pitanje – K.M. Dječji dijabetes

Poštovani, moj unuk ima dijabetes već skoro 2 god. Sada ima 4 godine. Problem je što se otkada je dobio dijabetes po noći jako znoji naročito glavica. Inače terapiju prima redovito i šečeri su uglavnom pod kontrolom. Unaprijed hvala na odgovoru. (travanj/2013.)

Odgovor

Poštovani g. K., Vašem je unuku potreban pregled pedijatra dijabetologa. Tegobe koje navodite nisu specifične i ne moraju biti povezane s dijabetesam.(Uz to ova stranica se ne bavi problemattikom dječjeg dijabetesa).


Pitanje – A.P. 1971. Neregulirana šećerna bolest tipa 2 s pretilošću
Lijepo vas molim da pogledate moje nalaze i da mi savjetujete kako dalje. Imam 42 god. i liječim se od dijabetesa unatrag nekoliko god. Također imam i povišeni krvni tlak, a unazad 2 mj. otkrivena mi je hipotireoza. Uzimam Amaril 1 mg, Siofor 3 x 500 mg i Letrox 50 ucg. Unatrag 8 godina udebljala sam se 40 kg. Osjećam stalni umor i slabost.

Odgovor:

Na temelju uvida u dokumentaciju radi se o izrazito nereguliranoj šećernoj bolesti vjerojatno tipa 2 s pretilošlu s visokim tlakom i hiopotirezom - smanjenom funkcijom štitnjače. Predlažem: dijabetičku dijetu  s oko 1200 - 1500 kcal/dan, ne dosoljavati hranu, redovitu, svakodnevnu tjelovježbu. Isključio bih  dosadašnju terapiju a uveo Eucreas 50/1000 mg 2 x 1 tbl uz obroke (dok ne nabavite ovaj lijek uzimati Siofor 2 x 1000 mg.) Radi tlaka uzimati Tritace 2.5 mg. uz prilagođavanje doze do ciljnih vrijednosti – ispod 130/80 mmHg. Letrox kao i do sada. Potrebno je raditi redovite samokontrole šećera u krvi i krvnog tlaka s vođenjem dnevnika te čim prije detaljan dijabetološki pregled i pretrage. Upute o prehrani i o svemu vezanom za liječenje pogledati na ovoj stranici.(travanj/2013)

Pitanje - I.M. Kako se ponašati nakon terapije štitnjače radiojodom?

Poštovani, u ponedjeljak, 26.03.3013.g. u postupku ablacije štitnjače, primio sam 100 ug (moguće mili ili mikro)joda , nakon čega sam smješten u izolaciju. Iz izolacije sam pušten 30.03.2013.g., nakon čega sam 3.4.2013.g. otpušten iz bolnice, uz preporuku da još neko vrijeme ne kontaktiram s djecom i trudnim osobama. Naime, otac sam 16-mjesečnog djeteta, te me zanima koliko dana, sa sigurnosne točke gledišta, s obzirom na primljeni jod, ne bih trebao dolaziti u doticaj s djetetom, odnosno kada se mogu s istim početi normalno ponašati, uključujući grljenje i slično, u odnosu na dan izlaska iz izolacijske sobe, 30.03., odnosno u odnosu na izlazak iz bolnice, 03.04.2013.

Odgovor:

Terapija radiojodom je jedna od metoda izbora liječenja hipertireoze – prekomjernog rada štitnjače. Ona ima isti efekat kao operacija štitnjače – tzv. radiojodna ablacija štitnjače. Koristi se i kao nastavak terapije nakon operacije papilarnog karcinoma štitnjače kojom se razaraju ostatci tkiva štitnjače i metastaze ako postoje. Terapija je sigurna jer se radioaktivno jod nakuplja samo u tkivu štitnjače te ga razara, dok su druga tkiva pošteđena jer ne upijaju jod. Ta radioaktivna supstanca se relatvno brzo izlučuje iz organizma putem bubrega, a jednako tako se "gasi"  i postaje neradioaktivna. Slijede opće upute za ponašanje nakon terapije radiojodom.

  • Nakon tretmana 3 – 5 noći spavati sam.
  • Izbjegavati osobne kontakte 3 – 7 dana nakon tretmana. Prva tri dana biti na sigurnoj distanci od oko 2 m. Izbjegavati javna mjesta.
  • Prva tri dana nakon primanja radiojoda ne dijelite ni s kime osobne stvari – posteljinu, ručnike i sl. Pranje veša i suđa treba odvojiti od ostlih članova kućanstva. Tuširajte se dnevno i perite često ruke. Ako možete odredite jednu kupaonicu samo za sebe, a ako ne obrišite WC dasku nakon korištenja.
  • Pijte dosta vode; to će potaknuti uklanjanje radiojoda kroz bubrege. (travanj,2013.)


Pitanje: Val.  Visok CRP - upalni reumatizam?
MAMA IMA 42.GODINE I OBAVLJALA JE OVE PRETRAGE,NALAZ JOJ JE POKAZAO TO STO JE,A DOKTOR JE REKAO DA JE SVE U REDU.ZANIMA NAS VASE MISLJENJE.S TIM DA IMA PROBLEMA SA VISOKIM TLAKOM,MASNOCOM I OSJECA SE UMORNO,ISCRPLJENO I SVE JE BOLI,A NAJVISE RAMENA,LAKOTVI,NOGE...ZANIMA NAS VASE MISLJENJE! UNAPRIJED HVALA

REFERENTNE VRIJEDNOSTI:                        IZMJERENE VRIJEDNOSTI
AST: < 200 IU / ml (ODRASLI)                           POKAZUJE: 362 IU / ml
RF: < 18 IU / ml                                            POKAZUJE: < 10 IU / ml
CRP : < 7 mg/l                                               POKAZUJE : 125 mg/l
WR: < 30 IU / ml                                            POKAZUJE: < 8 IU / ml

Odgovor:

Poštovana, povišen nalaz CRP-a ukazuje na neki upalni proce, s obzirom na subjektivne tegobe vjerojatno reumatski. Na isto upućuje i nešto povišeni AST (antistreptolizinski titar). Ipak, premalo je podataka da bi se moglo nešto određenije zaključiti. Svakako je potreban valjan internističko reumatološki pregled i obrada.(veljača, 2013)


Pitanje: E. Konverzija vrijednosti glukoze iz mmol/l u mg/dl

Možete li mi reci koliko iznosi prevedeno na naš šećer koji iznosi 150 jer je aparat iz francuske, tako da ne znam koliko je to 150 kod nas???:)Unaprijed,hvala!

Odgovor:

Poštovani, vrijednost šećera u krvi 150 mg/dl odgovara nalazu od 8.3 mmol/l. Inače jedinica mmol/l (milimol na litru) je internacionalna, ali se u svijetu još uvije često koristi tradicionalna: mg/dl (miligram na decilitar). Konverzija jednih u druge radi se prem formuli:

mg/dl x 0.056 = mmol/l; mmol/l x 18 = mg/dl

 Inače, ako vam se ne da računati, možete pri kraju teksta o dijabetesu naći tablicu s paralelnim vrijednostima glukoze u milimolima i u miligramima.(siječanj,2013.)

Pitanje: D. J. Inzulin ovisni dijabetes, vegetativna neuropatija, gastroenteropatija?

Poštovani,imam dijabetes već 10godina.rečeno mi je da imam početak polineuropatije na nogama.hba1c mi 7.5,na inzulinskoj sam pumpi.sad sam napokon malo stabilizirala šećer,zadovoljna sam kao i doktorica.ali imam problema sa želucem,imala sam h.pylori i pila sam tablete i riješila to.al bol nije prestala.imam problema i sa stolicom,tj.teško pražnjenje.jer su mi rekli da imam i gastritis.imam i nisko željezo u krvi i crvena krvna zrnca nemaju ni boje ni oblika.imam vrtoglavice i slabost,pa se nekad znam srušiti.molim vas da me posavjetujete.

Odgovor:

Prema dosta oskudnim podatcima koje ste naveli u Vas se radi o inzulin ovisnoj šećernoj bolesti s vjerojatnim kroničnim komplikacijama na nervnom sustavu - dijabetička polineuropatija uz zahvaćanje i vegetativnog sustava, tzv. vegetativna neuropatija; od kojih ova posljednja može dovesti do tegoba sa strane probavnog sustava, kao i drugih tegoba kakve i Vi opisujete.). Otvoreno je pitanje uzroka malokrvnosti. U svakom slučaju, uz dobru regulaciju šećerne bolest, a terapijom pomoću inzulinske pumpe to se može postići, potrebno je učiniti sveobuhvatnu internističko -dijabetološku obradu - detaljnu obradu svih organskih sustava – prije svega bubrega i probavnog trakta, te kardiovaskularnog i nervnog sustava, nakon čega bi se poduzele odgovarajuće terapijske mjere.(siječanj, 2013)


Pitanje - D.B. Dijabetes tipa 2, nuspojave na metformin (Siofor)

Štovani, moja majka (69)vec 5 god boluje od dijabetesa tipa II, i na kombinranoj je terapiji inzulinom (Humolog 2x dnevno) i Siofora (3x 1 tableta dnevno). U posljednje vrijeme pati od teskih proljeva, pri cemu je primjetila da oni izostaju ukoliko ne uzima Sifor tablete. Zatrazivsi od svog dijabetologa zamjenske tablete, lijecnik joj je rekao da je ''u njezinom slucaju ovo najbolja kombinacija, i da ni jedne druge tablete ne bi bile ucinkovite''. Preporucio je smanjenje doze Siofora sa 3 na 1.5 tabletu dnevno. No, ni smanjena doza nije rijesila problem proljeva. Molim Vase strucno misljenje o gore navedenom, te Vasu eventualnu preporuku glede uzimanja zamjene za Sifor. Unaprijed hvala,

Odgovor

Metformin (Siofor) je lijek prvog izbora za dijabetes tipa 2. Probavne poteškoće uključujući i proljevaste stolice su nuspojave, koje, ako nisu jake, nisu apsolutna kontraindikacija za nastavak njegove primjene. Vaš liječnik je korektno reagirao smanjenjem doze, ja bih pokušao s još nižom (2 x 500 mg), pa ako se tegobe smire, doza se može postupno ponovo povećavati. Ako se proljevi ne smiruju ni nakon smanjenja doze, lijek treba isključiti i pokušati s nekom drugom kombinacijom - s pioglitazonom, ili jednim od inkretina (sitagliptin, vildagliptin),ili ostati samo na inzulinskoj terapiji, ali bi prije toga trebalo učiniti dijabetološku kontrolu i procjenu stanja svih organskih sustava -  kardiovaskularnog, bubrega i dr. (prosinac,2012).

Pitanje -  D.S. Prerani klimaks?

Poštovani, imam 31 god., i liječnici su mi rekli da ulazim u rani klimaks, hormoni su mi povišeni, iostanak menstrualnog ciklusa mi je po 5 mjeseci, imam simptome znojenja, pa vas molim da mi odgovorite ako možete???

Odgovor:

Poštovana gospođo, premalo je podataka da bi se moglo nešto određenije reći. Potrebno je učiniti valjan ginekološki i internističko - endokrinološki preglad , ginekološki ultrazvuk, te osnovne laboratorijske pretrage uključujući i hormonski status ( TSH, FSH,LH, E2 i dr. ovisno o kliničkoj procjeni).


Pitanje - B.Đ. Problemi s prostatom?

U dobi sam od 34 godine i kod mokrenja nemam većih problema,ali postoji problem nakon mokrenja skoro uvijek ostaje "curenje" par kapi (pa i 10-tak) urina što mi predstavlja problem. PSA II 1.21 ng/ml  (0.00-4.00),  Molim vas savjet za liječenje. Hvala i srdačan pozdrav!

Odgovor

Premalo je podataka da bi se moglo prosuditi što je u pitanju; prije svega treba misliti na mogućnost uroinfekta - urtocistitis?, prostatitis?. Potrebno je učiniti standardne lab. pretrage krvi i urina, urinokulturu, obrisak uretre, te pregled urologa. (Studeni/2012)


Pitanje - N.B. Gastroenterologija - bilijarni sustav

Poštovani, ustanovljeno mi je proširenje žućnog kanala˙(koledokus)na 12 mm,i pretpostavka na kamenac u njemu. Žućni kanal je s druge strane sužen. Operirala sam kamence u žuč.kesici nazad 5 god. Čekam da se uradi CT BILIJARNOG TRAKTA pa da se odredi šta dalje. Naime,zanima me dali osim invazivnog endoskopskog načina bez opće anestezije postoji neki"blaži"način za saniranje mog problema,bilo gdje u Hrvatskoj. Malo me spomenuti način plaši. HVALA.

Odgovor

U slučajevima kao što je Vaš, kada postoji sumnja na zapreku otjecanja žuči kroz žučne kanale u tanko crijevo, najbolji uvid, uz CT prikaz , dobiva se primjenom endoskopske ili magnetske kolangiopankreatografije, tzv ERCP i MRCP, koje najbolje prikazuju žučne vodove i gušteraču. Prednost je endoskopske pretrage (ERCP) što je ona ujedno i terapijska metoda: nakon što se otkrije uzrok zapreci otjecanja žuči, kod Vas možda žučni kamenac na izlaznom dijelu odvodnog kanala (duktus koledokusa), isti se odmah odstranjuje uz postavljanje stenta, odnosno potpornika radi suženja. Uz izbor vještog gastroenterologa, kakovih kod nas ima, ne biste trebali imati razloga za bojazan. (Studeni/2012)

Pitanje - A.V.  Problemi sa štitnjačom

Poštovani doktore, pokušat ću vam ukratko izložiti moj problem.Imam 36 godina, dvoje djece,do sada nisam teže bolovala.U proljeće prošle godine othrivena mi je povišena vrijednost TSH hormona-iznosio je 8(do 4,0 je normalno).Ostali hormoni štitnjače su u granicama normale,na donjim granicama.Povod za kontrolu hormona bilo je izostajanje menstrualnih ciklusa koji su počeli kasniti po 2 tjedna.U to vrijeme nisam imala nekih drugih simptoma hipotireoze-naime na pojačan umor i nedostatak snage žalim se već više godina,kosa mi se također prorjedila već prije više godina-tada su mi hormoni još bili u redu. Napravljen je UZV koji je pokazao normalan nalaz.Uvedena mi je terapija Letroks 25 mcg.I tu se javlja problem.Naime,ja i od male doze Letroksa,a ja sam počela sa 12,5 mcg dobim simptome-snažno i brzo udaranje  srca, znojenje ruku,nervoza,stezanje u prsima.To se pojavi 45 min nakon uzimanja lijeka i traje nekih 1-2 sata.U nastavku dana osjećam se dobro. Zbog tih nuspojava nikad nisam ni uzimala dozu od 25 mcg jer reagiram već na 12,5 i dok traje teško mi je to podnjeti. U periodu od 11 mj2011-6 mj 2012. su mi ukinuli terapiju jer mi kao ne treba kad tako reagiram na lijek,na opet se sve smrdalo ginekološki-neuredne mjesečnice,ciste na jajnicima,ali sada umor veliki i mentalna smušenost.(Mislim što reći kad čovjek plače na reklamu za R. štedionicu?!:))I UZV sada pokazuje promjene koje odgovaraju limfomatoznoj strumi(hiperehogeni areali i manje lezije..) Ponovo mi se u 6 mj ove godine uvodi terapija i u dozi od 12,5 mcg i odmah mi je bolje.Ali nuspojave su i dalje tu,a doktorica inzistira da povećam dozu. Predlaže mi uzimanje Concor tableta. da li je to jedini način? Imate li vi kakav savjet ili objašnjenje zašto mi se to događa.ja inače ne podnosim niti kavu, Coca colu, zeleni čaj,slana jela..Uglavnom je komentar doktora na moju priču da takvo što nisu nikad čuli i da se nikad nitko nije tako žalio na Letroks ili Eutiroks(probala sam i s njim) pa se pomalo osjećam blesavo jer ispada da ja nešto izmišljam i kompliciram. Meni je samo jako teško uvjerit sebe da se ništa loše neće desit u ta dva sata što mi srce lupa i stišće u prsima i da je to normalno.Ili nije? Molim Vas za Vaše mišljenje.

Odgovor

Tegobe koje navodite poprilično su nespecifične i ne bi se mogle bez rezerve povezivati  s uzimanjem Letrox-a (hormona štitnjače). Prema svemu što navodite kod Vas je sve učinjeno u skladu s pravilima struke. Postavljena Vam je dg. autoimune bolesti štitnjače s lagano smanjenom funkcijom iste (hipotireozom) i data nadomjesna th. Uz tako malu dozu lijeka (12.5 do 25 ucg L-tiroksina) mala je vjerojatnost predoziranja (umjetne hipertireoze), kao mogućeg uzroka tegoba, a i moguća nepodnošljivost lijeka, koja se rijetko sreće, ne bi trajala samo 1 – 2 sata nego i duže, i ne bi prolazila bez dodatne intervencije. Podaci koje navodite o nepravilnim menstr. ciklusima i cistama jajnika, sugeriraju mogućnost poremećaja ovarijalne hormonske produkcije (lučenje spolnih hormona), što može generirati brojne subjektivne smetnje, pretežito psihosomatske, kakve i Vi navodite. S obzirom da sve to dugo traju i da se teško nosite s tegobama, najracionalnije bi bilo zatražiti dodatnu obradu na nekoj od naših Klinika (endokrinologija), gdje je zasigurno najveća koncentracija i znanja i iskustva. (sudeni/2012)


Pitanje – A.M. 33 g.    Pogoršanje regulacije šećerne bolesti

Imam 33 godine. visok 184. tezak 62 kg. Od 2001 bolujem dijabetes. Nalaz h1ab mi je u prosjeku 4,7%. Do sada problema nisam imao. Primjetio sam u zadnji period (mjesec dana) da pored moje aktivnosti (vježbe) šećer nakon ne obilnog jela poraste do 12 -13-14. Prije mi se to nije  dešavalo. Prije mi je nakon vjezbi obicno secer bio nakon jela 7-8. Kada imam vecu aktivnost secer je znao biti i po dan - dva normalan jer sam prije toga kao sto sam rekao ima vecu aktivnost. Sada više to nije  tako. ista aktivnost, ali ako malo nesto pojedem šećer brzo ide preko 10. Prije dva dana po prvi put mi je bio 21. Imam osjećaj da i ako radim aktivnosti kao da se slabije vraća na normalu. Takođe, prije ako pojedem nešto slatko šećer ne ide tako visoko i ako nekada se povisi vrlo brzo se vrati na normalu. Koristio sam inzulin novo nordisk insulatard (8 jedinica) i mixtard 12 jedinica). Prije 6-7 mjeseci koristim isti sastav samo druga firma (lilly). Molio bih ako mi možete odgovorit koje se promjene dešavaju i šta da radim, jer jako uredan život vodim i trudim se maksimalno zdravlje da sauvam. Hvala unaprijed 

Odgovor:

U Vas je očito došlo do daljeg propadanja vlastite sekrecije inzulina pa je postojeća doza postala nedostatna. Javite se dijabetologu radi detaljnijeg uvida u stanje stvari - stanje bubrega i dr., i radi korekcije doze inzulina; vjerojatno će Vam biti potrebna intenzivirana inzulinska terapija (u tri manje doze kratkodjelujućeg inzulina prije glavnih obroka i jedna do dvije doze dugodjelujućeg inzulina (u  večer i eventualno i ujutro).(studeni/2012)

Pitanje – D.Z.  Tumorski biljeg kromogranin A 

Prije započinjanja terapije sandoststinom lar 20mg imao sam vrijednosti kromogranina 550 nakon.određenog vremena vadio sam ponovno kromogranin A koji sada iznosi manji od 5 . Jako sam zabrinut da li je terapija imala učinka.

Odgovor:

Očito je uz terapiju sandostatinom došlo gotovo do normalizacije kromogranina A (n. v.<4.0 nmol/l). I to je dobro. Međutim sve to treba gledati u kontekstu cjelovite kliničke slike. Radi se o tumorskom biljegu  koji može biti povišen kod cijelog niza različitih stanja. Potrebne su i dalje redovite onkološke kontrole i th. koja se određuje na tremelju uvida u sve objektivne činjenice (klinički nalaz, lab. i druga dijagnostika ...). (Listopad/2010)

Pitanje – M.C.  Gestacijski dijabetes

Nakon rezultata OGTT-a u 20. tjednu trudnoće koji je iznosio; glukoza natašte: 4.46 mmol/L, nakon 30 min:8.8 mmol/L, nakon 60min:10.4 te nakon 120 min:8.1, hospitalizirana sam i učinjen mi je GUK profil koji je iznosio (bez dijete):4.7, 6.6, 5.8, 4.1, 7.0, 4.4, 4.4, 4.6. Zatim je uvedena dijabetička dijeta i GUK profil je iznosio:4.2, 5.4, 3.7, 3.9, 5.1, 5.0, 4.2, 4.4. Trenutno sam u 30. tjednu trudnoće i pridržavam se dijete od 2000 cal i na strogom sam mirovanju. Koliko mirovanje utječe na porast glukoze u krvi, koliko striktno se moram pridržavati dijabetičke dijete i jesu li ove vrijednosti zabrinjavajuće?

Odgovor:

Vaš profil šećera u krvi uz dijetu je odličan i što se toga tiče nemate razloga za zabrinutost. Nastojte da tako ostane do kraja trudnoće.  Ciljne vrijednosti glukoze u krvi za trudnice su: ispod 5.0 mmol/l prije obroka i ispod 7.0 mmol/l nakon obroka, a HbA1c bi trebao biti kao u nedijabetičkih  trudnica, ispod 6%. Kako zbog čuvanja trudnoće morate  mirovati  (tjelesna aktivnost je bitna u kontroli dijabetesa), tim više dijeta treba biti pravilna. Kada to nije dovoljno za održavanje zadanih vrijednosti šećera u krvi, uvodi se inzulinska terapija. (Listopad/2010)

Hitovi: 22298