Eugenika na djelu (ili moralno ludilo)

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Ponedjeljak, 16 Svibanj 2022
Napisao/la Administrator
eugenika izložba
                     http://www.znanostblog.com/eugenika
 

Mučno je bilo proteklih dana gotovo uživo pratiti kroz javne medije tešku životnu dramu mlade žene kojoj su u visokom stadiju trudnoće (u 26. tjednu) otkrili da nosi čedo s teškim patološkim promjenama zbog kojih se otvorilo pitanje prekida trudnoće. Očekivano, s obzirom na brojne prijepore, kako medicinske tako i etičke, pravne i sve moguće druge, ta je njena drama iznova produbila već postojeće podjele u društvu. Na one koji su za potpunu autonomiju žene kad je riječ o pravu na prekid trudnoće i one druge koji su uvjereni da to nije u redu. Ovdje donosimo nekoliko osvrta na taj slučaj nekih naših vodećih publicista kojima je to područje blisko (Štahan, Dijanović, Goluža, Knezović, Burić), koji nam se čine dobro argumentiranim i vrlo uvjerljivim k tomu suptilnim u pristupu i bez naznaka korištenja slučaja za račun nekih svojih posebnih interesa.

Opširnije:Eugenika na djelu (ili moralno ludilo)

Sjećanje na Kuprešku tragediju

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Nedjelja, 10 Travanj 2022
Napisao/la Administrator
Glasnović2
Na kupreškom ratištu: Zapovjednik general Glasnović sa suborcima
 
Godine 1992. 10. travnja, padom Kupresa na tragičan način završena je sedmodnevna bitka za Kupres protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Bila je to jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni tih dana pokazala je zube te je u jednom trenutku oluja prekrila sve. To je bilo kobno za branitelje koji su se morali povući jer više nisu mogli braniti grad od nadmoćnijega neprijatelja. Pri tom je 160 njih, većinom tek pridošlih dragovoljaca nevičnih ratu položilo svoje mlade živote na oltar Domovine, dok je ne mali broj završio u srpskim logorima. Uz osvrt vukovarske heroine Zorice Gregurić na te dane ovdje donosimo i zapis zapovjednika Željka Glasnovića, junaka Domovinskog rata, o njegovu teškom ranjavanju

Opširnije:Sjećanje na Kuprešku tragediju

Ivan Pavao II: O životu i smrti

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 02 Travanj 2022
Napisao/la Administrator

Papa IP II

Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta. Sedamnaesta godina prolazi, ali njegove riječi snažno odjekuju i danas. Prisjetimo se nekih njegovih misli o životu i smrti.

Opširnije:Ivan Pavao II: O životu i smrti

Finska vs. Hrvatska

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Četvrtak, 31 Ožujak 2022
Napisao/la Administrator
Finska premijerkas
      Finska premijerka Sanna Marin

"Finska ima zalihe: najmanje šest mjeseci svih važnijih goriva i žitarica stoje u strateškim zalihama, dok su farmaceutske tvrtke dužne imati zalihe svih uvezenih lijekova za period od 3 do 10 mjeseci... Sve velike zgrade moraju imati vlastita atomska skloništa, a ostatak stanovništva može koristiti podzemna parkirališta, klizališta i bazene koji su spremni za pretvaranje u evakuacijske centre....."  Uz to je Finska već četvrtu godinu zaredom najsretnija zemlja u svijetu! A Hrvatska...?

Opširnije:Finska vs. Hrvatska

Mirna Šitum: Duh

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Srijeda, 16 Ožujak 2022
Napisao/la Administrator
Mirna Šitum2
              Mirna Šitum 

"...Čudan je to osjećaj bio, još živ u meni. Ne osjećaš strah, gledaš u mrak, oko tebe zvižde čelična jata… strašna ljudska gluhoća i pustoš, kao da su svi pomrli, s jedne i s druge strane, a oružje samo bjesni. Noge su mi se zabile u blato, kao da su bile skraćene do koljena, a opet sam imala osjećaj da stršim kao kula i da giljotinu ne mogu izbjeći..." Iz kratke priče ugledne liječnice, sudionice Domovinskog rata, prof. dr. akademkinje Mirne Šitum, koja vas ne može ostaviti ravnodušnim.

Opširnije:Mirna Šitum: Duh