Dr. Jure Burić: "Otjerati" koronu...

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Ponedjeljak, 06 Travanj 2020
Napisao/la Administrator

buric 660x330

Ugledni dubrovački liječnik, specijalist ORL Jure Burić u svom pismu ministru Berošu (i svima nama) preporuča jednostavnu ali spasonosnu metodu zaštite od Korone: tri puta dnevno inhalirati nad vrelom vodenom parom u koju se stavi šaka morske soli i ...) Čini se logičnim i prihvatljivim, ne može škoditi, a svima je dostupno i besplatno. Naravno, sve to uz epidemiološke mjere zaštite koje nam preporuča i nalaže sanitetski stožer

Opširnije:Dr. Jure Burić: "Otjerati" koronu...

Dr. A. Ljubičić: Upala mokraćnih puteva

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Srijeda, 07 Travanj 2021
Napisao/la Administrator

 TorbaL mala
      https://tockanai.net/index.php/pitajte-lijecnika

Jedan od uzroka porasta tjelesne temperature i češćih razloga dolaska liječniku jesu uroinfekcije – upale mokraćnih puteva, obično donjih – mokraćne cijevi, mjehura i prostate (uretritis, cistitis, prostatitis). Upale gornjeg dijela urinarnog trakta – bubrega i mokraćovoda ipak su rjeđe. (Iz knjige: Iz liječnikove torbe, dr. Ante Ljubičić
 

Opširnije:Dr. A. Ljubičić: Upala mokraćnih puteva

Dr. Matija Rimac: Olakšati patnju umirućih

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Srijeda, 01 Travanj 2020
Napisao/la Administrator

Matija Rimac
                             Matija Rimac
Dr. Matija Rimac specijalistica je hitne medicine i jedina u Hrvatskoj master palijativne skrbi. Među prvima je koja se tim područjem medicine počela baviti još 1995. godine, a i danas volontira. (...) "Moja obitelj je jako ponosna na mene i kažu kako radim na jako važnim stvarima. Svi smo putu prema odlasku, ovdje smo privremeno, a posebno je teško biti toga svjestan kad ulazite u nečiji dom. Svi su moji pacijenti umirući i svjesni da im nije preostalo puno vremena. Kako se nosim s tim teretom? U početku mi je bilo jako teško, ali nastojite pomoći tom čovjeku i njegovoj obitelji. Fokusirate se na tu pomoć, ali i naučite puno o ljudima. Imamo i supervizore s kojima razgovaramo o svemu. Nikad nije lagano suočiti se s čovjekom koji je na odlasku, no treba biti svjestan da je naša zadaća u tome pomoći mu da ode dostojanstveno i bez boli"- objasnila je dr. Rimac.

Opširnije:Dr. Matija Rimac: Olakšati patnju umirućih

Pretilost, kolesterol, giht, hipertenzija...

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Četvrtak, 05 Ožujak 2020
Napisao/la Administrator
    Deblj1
 
Uz šećernu bolest i povišeni krvni tlak, pretilost i povišene masnoće u krvi kao najčešći metabolički poremećaji spadaju među vodeće čimbenike rizika za nastanak aterosklerotske bolesti krvožilnog sustava s posljedičnim srčanim infarktom i moždanim udarom - vodećim uzrocima morbiditeta i mortaliteta suvremenog čovjeka. Ovdje su, također, zbog svoje učestalosti uključeni i poremećaji metabolizma purina, s posljedičnim gihtom. Uza sve navedeno mogla bi biti zanimljiva i korisna razmatranja o tzv. laganoj prehrani i o konceptu zdravog tanjura. (Iz knjige: Iz torbe liječnika, dr. Ante Ljubičić)
 

Opširnije:Pretilost, kolesterol, giht, hipertenzija...

Dr. Ante Ljubičić: Živjeti s dijabetesom

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Nedjelja, 15 Rujan 2019
Napisao/la Administrator

 Torba sl Small

...Jedino ranim otkrivanjem i liječenjem šećerne bolesti, te kontrolom popratnih aterogenih čimbenika rizika – hipertenzije, povišenih masnoća, pretilosti i dr., moguće je spriječiti ili bar usporiti razvoj kroničnih komplikacija. Među glavnim preprekama ovom cilju jest propušteno vrijeme do dijagnoze i nedostatak motivacije za liječenje u ranom razdoblju,  jer “bolest dugo ne boli”. Ona se, nažalost, pojavljuje tek s pojavom komplikacija ... Iz knjige autora u naslovu  (*)

Opširnije:Dr. Ante Ljubičić: Živjeti s dijabetesom