Mijo Tokić: Iz Knjige nemira

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Srijeda, 11 Listopad 2023
Napisao/la Administrator
Mijo Tokic 324x160 
                     Prof. Mijo Tokić, pjesnik

„ I ruka moja...I pogled moj...I moja duša...I ja bih...Da zvijezdu svoju...Da pjesmu svoju ...
nađem“. Riječi su ovo iz prve knjige pjesama - Knjige nemira profesora Mije Tokića, sjajnog poeta iz Tomislavgrada, dobrog čovjeka i prijatelja, objavljene davne predratne 1990. A kakvi su plodovi njegovih Pregnuća (naslov pjesme) imamo prigodu vidjeti 13. listopada 2023.u 18 h u Matici hrvatskoj u Zagrebu, Strossmayerov trg 4 na predstavljanju njegove desete knjige - zbirke pjesama Breme te tvoje nosi. Za ljubitelje lijepe riječi, ponajviše za one koji već ranije nisu otkrili poeziju Mije Tokića , ovdje smo, uz ono što je sam pjesnik napisao u proslovu i djelić teksta iz osvrta književnog kritičara Dubravka Petrača, izdvojili nekoliko pjesama iz spomenute Knjige nemira. A.Lj.

Opširnije:Mijo Tokić: Iz Knjige nemira

Iz mrežnih objava fra Petra Ljubičića

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Petak, 15 Rujan 2023
Napisao/la Administrator
FraPetarn
Fra Petar Ljubičić (ak. slikar Ivica Vlašić)  ·

...Živi ovaj dan kao da ti je posljednji! Ljubi, praštaj, vjeruj i moli! Svi imamo bolje i lošije dane, ali ne kloni, glavu gore, i osmijeh na lice – s Božjom pomoću hrabro u novi dan i nove pobjede! Proslavimo Boga svojim životom! Božji blagoslov neka nas prati svakoga dana...! Jedna je ovo od poruka na velikoj mreži ovog našeg karizmatičnog svećenika, dobrog fratra vjere postojane i čvrste popot kamena na kome je ponikao, koje bi svakako bilo dobro pomno pročitati. Zajedno smo peglali prve školske klupe; njega život odveo u teološke vode da moli za spas duša nas griješnika, mene  da brinem o zdravlju naših slabašnih i ranjivih organskih sustava. Vjerujem da su njegove molitve uslišane, a za sebe zadržavam slabašnu nadu da barem nikomu nisam naškodio. Iz poštovanja i zahvalnosti prema fra Petru. A. Lj.

Opširnije:Iz mrežnih objava fra Petra Ljubičića

Kraljevstvo Božje, ili razbojnička družina

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Nedjelja, 11 Prosinac 2022
Napisao/la Administrator
Kraljevstvo
                    Foto: laudato.hr

...Odmakne li se pravda, što su kraljevstva ako ne velike razbojničke družine? Jer što su drugo razbojničke družine negoli mala kraljevstva? Ta družina je skupina ljudi kojom vođa upravlja, vezani su zajedničkim ugovorom, plijen dijele po uglavljenom zakonu. Ako pridolaskom vekikog broja zdvojnika to zlo tako naraste te i mjesta zaposjedne, uspostavi svoje sjedište, osvoji gradove i podjarmi narode, onda sebi bjelodano prisvaja naziv kraljevstva, koje mu javno dodjeljuje ne umanjena pohlepa, nego pridodata nekaznenost...(A. Augustin)

Opširnije:Kraljevstvo Božje, ili razbojnička družina

Jedan dan u Žumberku

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Ponedjeljak, 22 Studeni 2021
Napisao/la Administrator
Sošice
                 Sošice /Foto:http://uskok-sosice.hr/

Baš me je obradovalo kad su nas prijatelji Širinići pozvali da pođemo s njima u Žumberak. Nikada tamo nisam bio, kao ni moja Jedina, a toliko toga sam slušao i čitao o tom našem kraju. O njegovoj lijepoj prirodi i burnoj povijesti, o Uskocima, a osobito o Sošicama i o onoj zlokobnoj jami Jazovki na njihovu postoru. (Iz zapisa s kratkog izleta u Žumberak - Ante Ljubičić)

Opširnije:Jedan dan u Žumberku

Velika Gospa

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Nedjelja, 15 Kolovoz 2021
Napisao/la Administrator

 Gospa s Isusom n.jpg fb

Sretan i blagoslovljen blagdan Velike Gospe i svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije!

“Usred ljeta blista nam višnje svjetlo, a to svjetlo jest Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša, presveta Bogorodica. Današnju svetkovinu Velike Gospe rado nazivamo i hrvatski ljetni Božić. Svetkovina Marijina Uznesenja dušom i tijelom na nebo, udiže naš pogled prema visinama sve do neba, usredotočuje naše misli i diže našu dušu prema raju, prema vječnosti. Rođeni smo, dakle da kod Boga vječno živimo.” Iz jedne ranije provijedi kardinala Josipa Bozanića.

Opširnije:Velika Gospa