Ante Damjanović: Omiljeni sveci moje matere

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 24 Lipanj 2022
Napisao/la Administrator
Damjanović sv Ivo2 n
Autor nad ostacima porušene crkvice (https://www.facebook.com/

...U mom kraju su naročito štovani i omiljeni sv. Ante i sv. Ivo. Sveti Ante je naročito omiljen i široko prihvaćen. Sveti Ante je nekako najljudskiji svetac. Opjevan je i u brojnim gangama i bećarcima, a da to nitko ne doživljava skaradnim. Dapače to je samo znak da je sv. Ante, zapravo, jedan od nas...(Sjajan zapis o djetinjstvu autora, o jednom prošlom vremenu,  ljubavi, majci, nepokolebljivoj vjeri...Nikako ne propustite)

Opširnije:Ante Damjanović: Omiljeni sveci moje matere

Gdje je put ka sreći?

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Srijeda, 15 Lipanj 2022
Napisao/la Administrator
ito košnjao
                  Je li ovo sreća? (Anonimus, s fb.)

Malo smo ljuti na njega i žalosni jer nam se čini da nas ne razumije najbolje. I da je bez pravog razloga zaustavio onaj proces. Ali ove poruke koje je sa svoga balkona u "Vječnom gradu" uputio Urbi et orbi toliko su lijepe i poticajne da ih moramo ovdje podijeliti sa svima. A govori o životu kao najvećem pothvatu  i najvećoj vrijednosti kojega "...samo ti možeš spriječiti da ne uspije... I ...da biti sretan nije imati nebo bez oluje, put bez nesreća, posao bez truda, vezu bez razočaranja..." 

Opširnije:Gdje je put ka sreći?

Ante Damjanovic: San o ruži

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 01 Travanj 2022
Napisao/la Administrator

AnteD Vran

"...Na današnji dan - 30.03.1995. prije 27 godina, pet mladih, lepršavih duša, uglavnom na početku života, predoređenih za velika djela, za ljubav koje se nisu naužijali, za život kojeg se nisu nasitili, ugasilo se poput svijeće kad joj ponestane zraka. Dogodilo se to na Vran planini ...“ Potresna priča o tragičnom događaju iz Domovinskog rata iz pera istinskog umjetnika lijepe riječi  i branitelja - dragovoljca Ante Damjanovića, kojega je samo igrom slučaja zaobišla ista sudbina.

Opširnije:Ante Damjanovic: San o ruži

B. Drmić: Moje selo Prisoje

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 25 Veljača 2022
Napisao/la Administrator
Li Prisoje
Prisoje, pogled s Kalvarije (foto: A. Lj.)

"...Općina Prisoje koja plijeni pozornost svojim položajem i prirodnim izgledom, postala je još ljepša. Prisoje je bilo prvo seosko urbano naselje u Livanjskom srezu. Mjesto je bilo dosta živo, zabavno i privlačno. Svi oblici zabavnog, kulturnog i sportskog života bili su zastupljeni. Radilo se, igralo, pjevalo, družilo, veselilo. U mjestu je bilo puno svijeta, u školi puno djece, planina puna blaga, a u polju puno ratara. Svako godišnje doba imalo je svoje draži i ljepotu, čega se rado sjećam..." Vrlo zanimljiv članak publicista Bože Drmića o jednom davno prošlom vremenu kada je malo selo Prisoje na rubu Buškog blata(polja), danas jezera, imalo status općine, koji će sigurno zaintrigirati mnoge Prisojane rasute posvuda diljem svijeta.

Opširnije:B. Drmić: Moje selo Prisoje

Pablo Neruda: Zabranjeno je

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 04 Veljača 2022
Napisao/la Administrator

Neruda

...ne biti svoj pred drugima, pretvarati se pred ljudima do kojih ti nije stalo, izigravati drugu osobu da bi te pamtili, i zaboraviti one kojima je zaista stalo do tebe...zabranjeno je! Stihovi su to prekrasne i poučne pjesne velikog pjesnika koji se moraju podijeliti.

Opširnije:Pablo Neruda: Zabranjeno je