Ante Damjanovic: San o ruži

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 01 Travanj 2022
Napisao/la Administrator

AnteD Vran

"...Na današnji dan - 30.03.1995. prije 27 godina, pet mladih, lepršavih duša, uglavnom na početku života, predoređenih za velika djela, za ljubav koje se nisu naužijali, za život kojeg se nisu nasitili, ugasilo se poput svijeće kad joj ponestane zraka. Dogodilo se to na Vran planini ...“ Potresna priča o tragičnom događaju iz Domovinskog rata iz pera istinskog umjetnika lijepe riječi  i branitelja - dragovoljca Ante Damjanovića, kojega je samo igrom slučaja zaobišla ista sudbina.

Opširnije:Ante Damjanovic: San o ruži

B. Drmić: Moje selo Prisoje

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 25 Veljača 2022
Napisao/la Administrator
Li Prisoje
Prisoje, pogled s Kalvarije (foto: A. Lj.)

"...Općina Prisoje koja plijeni pozornost svojim položajem i prirodnim izgledom, postala je još ljepša. Prisoje je bilo prvo seosko urbano naselje u Livanjskom srezu. Mjesto je bilo dosta živo, zabavno i privlačno. Svi oblici zabavnog, kulturnog i sportskog života bili su zastupljeni. Radilo se, igralo, pjevalo, družilo, veselilo. U mjestu je bilo puno svijeta, u školi puno djece, planina puna blaga, a u polju puno ratara. Svako godišnje doba imalo je svoje draži i ljepotu, čega se rado sjećam..." Vrlo zanimljiv članak publicista Bože Drmića o jednom davno prošlom vremenu kada je malo selo Prisoje na rubu Buškog blata(polja), danas jezera, imalo status općine, koji će sigurno zaintrigirati mnoge Prisojane rasute posvuda diljem svijeta.

Opširnije:B. Drmić: Moje selo Prisoje

Pablo Neruda: Zabranjeno je

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Petak, 04 Veljača 2022
Napisao/la Administrator

Neruda

...ne biti svoj pred drugima, pretvarati se pred ljudima do kojih ti nije stalo, izigravati drugu osobu da bi te pamtili, i zaboraviti one kojima je zaista stalo do tebe...zabranjeno je! Stihovi su to prekrasne i poučne pjesne velikog pjesnika koji se moraju podijeliti.

Opširnije:Pablo Neruda: Zabranjeno je

Dr. Jure Burić: Draga naša Ruška

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Četvrtak, 03 Veljača 2022
Napisao/la Administrator
Ruška
                       dr. Ružica Ćavar
Danas, 3.siječnja 2022., na Širokome Brijegu, na posljednji počinak ispratili smo dr. Ružicu Ćavar. Bila je hrabra žena, majka, intelektualka, koju ćemo pamtiti po neustrašivosti u obrani i promicanju kršćanskih načela i vrijednosti, zbog čega je često bila stigmatizirana pa i napadana od nekih novovjekih progonitelja kojima su te vrijednosti strane i neprihvatljive. Dirljivim riječima od nje se oprostio prijatelj i kum, ugledni dubrovački liječnik dr. Jure Burić.

Opširnije:Dr. Jure Burić: Draga naša Ruška

Ž. Šapina: Zimska idila

Kategorija: Od prijatelja
Objavljeno: Utorak, 25 Siječanj 2022
Napisao/la Administrator
Ivan Majić
                 Foto Ivan Majić (Fb.Tg.kroz-fotografiju)

„...Iskonska zimska idila kroz dušu mi titra. Otvori neko vrata i zapljusnu me miris pola, pečene, baš kako volim, zovu me sa stola...“ Baš nam se svidjela pjesma Ž. Šapine što nam ju donese Whats-app, a vjerujemo da će se i vama svidjeti. Osobito onima kojima su na srcu mirisi i boje kršnog zavičaja, njegova ikavica, i bura koja odnosi sve sa sobom pa i loše raspoloženje. I nekoliko lijepih fotki iz zanimljive fb. stranice.

Opširnije:Ž. Šapina: Zimska idila