Tomislav Ivančić: 33 meditacije

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Utorak, 04 Veljača 2020 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

 T.Ivancic
Tomislav Ivančić, hrvatski katolički svećenik, teolog i filozof, kanonik, sveučilišni profesor, utemeljitelj hagioterapije (Davor, 30. studenog 1938. - Zagreb, 17. veljače 2017.)
 

"...Sjedni, podigni pogled prema križu ili prema nebu. Neka ti srce i usta izgovaraju: TI SI SLOBODA I SIGURNOST. Izgovaraj to sve dok ne osjetiš da ti se mir i blagost prelijeva utrobom. Gledaj Isusa. Ustraj u tom sabranom gledanju barem pet minuta. Zatim se prepusti kao da padaš u prazno, s uvjerenjem: Isus će te dočekati svojim rukama. Ti ne možeš propasti, ne možeš se izgubiti...Gledaj križ i neka u tebi odjekuju Isusove riječi: Dođite k meni svi opterećeni. Daj Isusu svoje strahove. Jedan po jedan strah daj Isusu. Ispruži ruke prema njemu u gesti davanja i primanja slobode pune odvažnosti i hrabrosti. Zatim zahvaljuj Isusu za svaki strah. I obujmit će te mir i radost..."Iz jedne od 33 meditacije patera Tomislava Ivančića 

Strah paralizira čovjekovo djelovanje. Strah razara psihu. Strah je, međutim, prirodan rezultat čovjekove grešne situacije. Čovjek se osjeća ugrožen. Ratovi, neuspjeli pokušaji razoružanja, novi teroristički napadi, hladni rat Istoka i Zapada, nestašice, nepovjerenje, svađe, neuspjesi, prijetnje, nove bolesti, nenadane smrti, nezaposlenost, mržnja, ideološki i religijski ratovi, otuđenost u drogi i alkoholu, uzaludna traženja užitaka, lutanje za smislom – sve to stvara ambijent straha. Napokon, opterećena savjest, svjesno ili podsvjesno, najviše boli i razara. Strah – početak bolesti i nevolja. Ima li izlaz?

Tko vodi svijet? U čijim je rukama tvoj dan i tvoja noć? Na čijem se dlanu kuje tvoja budućnost? Tko stoji ispod svega što nas straši i uznemiruje? Ima li rame na koje se možemo osloniti a da ne budemo izdani, protjerani i ostavljeni? Ima – Isus iz Nazareta. Da li je to istina? To znaju oni koji su se oslonili. I nitko ih više ne može razuvjeriti. Oni koračaju sigurno. Gledaju život mnogo šire od uskih zidova između rođenja i smrti. I u smrti je život, jer je život Isus Krist.

Iz predgovora 

Meditacije koje vam ovdje donosima napisao je jedan od naših najvećih teologa karizmatik pater Tomislav Ivančić. "...One će dobro doći svima onima koji traže razloge vjere. Onima koji bi htjeli ući u kršćansku vjeru. Onima koji su izgubili smisao života, koji lutaju, traže...Onima koji su bolesni i ne znaju kako doći do snage da nose bolest ili podnose hod prema ozdravljenju...Dobro će doći i svima onima koji su zalutali u razne prakse poput spiritizma, magije, istočnjačke duhovnosti i tome slično i koji traže izlaz u svjetlo...

Temeljni razlozi vjere dani su ovdje kao meditacija. Tako neće hraniti samo razum, nego daleko više srce. Srce, naime, ima razloga koje razum ne dokučuje. Kroz meditacije čovjek ne samo razmišlja nego i „kuša“ razloge svoje egzistencije i vjere...Zamišljene su tako da će jednako korisno poslužiti i onome koji ne vjeruje i početniku u vjeri i vjerniku s dobrano odmaklim u iskustvu kršćanske vjere. Sve su meditacije kratke pa je lakše uočiti hod od jedne do druge, a ujedno su i izazov da ih se uzme i u časovima kad je slobodno vrijeme ograničeno samo na nekoliko trenutaka..."

 
Izvor:  knjižica: 33 meditacije  - na putu do smisla,  Pater Tomislav Ivančić Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2015.
 
 
 
Hitovi: 47647