JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Samo za 60 plus: Život je super!

Napisao/la Administrator

Indeks Članka

 601
  Kod Blaža, Pakoštane - oproštaj s ljetom, foto: Dalmira Kurtov
 
60+ JE FANTASTIČNO DOBA! Imam sve što sam želio kao tinejdžer, samo 40 godina poslije. Ne moram ići u školu ili na posao. Dobijam džeparac svaki mjesec. Imam svoj stan. Nemam ograničenje izlazaka. Imam vozačku i svoj auto. Nitko iz mog društva ne boji se da će zatrudnjeti i ne drogira se. ŽIVOT JE SUPER! ZADOVOLJSTVO JE BITI 60 GODIŠNJAK I VIŠE... (Od prijatelja, svidjelo nam se i dijelimo sa svima. Autor nepoznat, sam će se prepoznati; nadamo se da neće imati ništa protiv objave. Pa, poslušajmo ga! I dosta drugih zanimljivih i aktualnih stvari naknadno pridodavanih...)
 

Zar to nisu prednosti!?

1. OTMIČARI NISU BAŠ ZAINTERESIRANI ZA TEBE.
2. NITKO NE OČEKUJE DA ĆEŠ NEGDJE POBJEĆI.
3. LJUDI TE ZOVU U 9 UJUTRO I PITAJU: "OPROSTI, JESAM TE PROBUDIO?"
4. NIČEGA VIŠE NEMA ŠTO TREBAŠ NAUČITI.
5. STVARI KOJE SADA KUPUJEŠ, NEĆEŠ VIŠE "IZNOSITI".
6. MIRNO MOŽEŠ VEČERATI U 16 SATI POSLIJE PODNE.
7. MOŽEŠ PREŽIVJETI DAN BEZ SEKSA, ALI BEZ NAOČALA NE.
8. PRESTAJEŠ UVLAČITI TRBUH BEZ OBZIRA TKO ULAZI U SOBU.
9. VID TI SE VIŠE NEĆE BITNO POGORŠATI.
10. TVOJE INVESTICIJE U ZDRAVSTVENI FOND KONAČNO ĆE SE ISPLATITI.
11. TVOJE KOSTI SU SIGURNIJA VREMENSKA PROGNOZA NEGO ONA OD VAKULE.
12. TVOJE TAJNE SU POTPUNO SIGURNE KOD TVOJIH PRIJATELJA, JER IH SE NI ONI VIŠE NE SJEĆAJU.
13. NE MOŽEŠ SE SJETITI, TKO TI JE POSLAO OVU PORUKU.

                                 *       *        *

Nove spoznaje o funkciji mozga u starosti
(Neuroni mozga ne umiru..., svibanj, 2023.)
 
Ravnatelj Medicinskog fakulteta Sveučilišta George Washington tvrdi da je mozak starije osobe mnogo praktičniji nego što se uobičajeno vjeruje. U ovoj dobi međudjelovanje lijeve i desne hemisfere mozga postaje skladno, što proširuje naše kreativne mogućnosti. Zato među ljudima starijim od 60 godina možete pronaći mnoge ličnosti koje su tek započele svoje kreativne aktivnosti.
Naravno, mozak više nije tako brz kao u mladosti. Međutim, dobiva na fleksibilnosti. Stoga smo s godinama skloniji donošenju ispravnih odluka i manje smo izloženi negativnim emocijama. Vrhunac ljudske intelektualne aktivnosti događa se oko 70. godine života, kada mozak počinje raditi punom snagom.
S vremenom se povećava količina mijelina u mozgu, tvari koja olakšava brzi prolaz signala između neurona. Zbog toga se intelektualne sposobnosti povećavaju za 300% u odnosu na prosjek.
Također je zanimljiva činjenica da nakon 60 godina osoba može koristiti 2 hemisfere u isto vrijeme. To vam omogućuje rješavanje mnogo složenijih problema.
Profesor Monchi Uri sa Sveučilišta u Montrealu smatra da mozak starije osobe odabire put koji troši manje energije, eliminira nepotrebno i ostavlja samo prave opcije za rješavanje problema. Provedeno je istraživanje u kojem su sudjelovale različite dobne skupine. Mladi su bili vrlo zbunjeni dok su prolazili testove, dok su oni stariji od 60 godina donijeli ispravne odluke.
Sada, pogledajmo karakteristike mozga između 60. i 80. godine. One su stvarno ružičaste.
 
KARAKTERISTIKE MOZGA STARIJE OSOBE.
1.  Neuroni u mozgu ne umiru, kao što kažu svi oko vas. Veze među njima jednostavno nestaju ako se čovjek ne bavi umnim radom.
2. Smetnja i zaboravljivost nastaju zbog preobilja informacija. Stoga se ne morate cijeli život usredotočiti na nepotrebne sitnice.
3. Od 60. godine čovjek pri donošenju odluka ne koristi samo jednu hemisferu mozga, kao mladi ljudi, već obje.
4. Zaključak: Ako osoba vodi zdrav način života, pokretna je, ima održivu tjelesnu aktivnost i potpuno je mentalno aktivna, intelektualne sposobnosti NE Opadaju s godinama, one jednostavno RASTE, dosežući vrhunac u dobi od 80-90 godina.
 
ZDRAVI SAVJETI:
1)  Ne boj se starosti.
2) Težite intelektualnom razvoju.
3)  Naučite nove zanate, stvarajte glazbu, naučite svirati glazbene instrumente, slikajte slike! Ples!
4)  Zanimajte se za život, upoznajte i komunicirajte s prijateljima, pravite planove za budućnost, putujte što bolje možete.
5)  Ne zaboravite ići u trgovine, kafiće, predstave.
6)  Ne šuti sam, to je pogubno za svakoga.
7)  Budite pozitivni, uvijek živite s mišlju: "Sve dobre stvari su još preda mnom!"

IZVOR: New England Journal of Medicine.
 
                                        *       *        *
Pismo sebi u starosti: Dragi moj, kad ostariš...
(Svibanj, 2023.)
 
Nikoga ne uči. Čak i ako sigurno znaš da ćeš biti u pravu. Sjetite se kako vas je to nekad živciralo. A jeste li i sami poslušali savjete svojih starijih?
Ne pokušavajte pomoći ako se od vas to ne traži. Nemojte se nikome nametati. Ne pokušavajte zaštititi svoje voljene od svih nevolja svijeta. Jednostavno ih volite.
Nemojte se žaliti! Na vaše zdravlje, susjede, vladu, vaš mirovinski fond! Ne pretvarajte se u svadljivog starca...
Ne očekujte zahvalnost od djece. Zapamtite: nema nezahvalne djece – postoje samo roditelji koji od svoje djece očekuju zahvalnost.
Nemojte izgovarati fraze poput: "Ja sam tvojih godina...", "Dao sam ti najbolje godine...", "Ja sam stariji, pa znam bolje..." Ovo je nepodnošljivo!
Ako imate unuke, nemojte inzistirati da vas zovu imenom. To je glupo.
Ne laskajte sebi. I pokušajte izgledati što elegantnije. Samo elegantno , a ne mladenački. Vjerujte mi - ovo je bolje.
Čuvajte svoju ženu (muža) čak i ako postane naborana, bespomoćna, mrzovoljna... Ne zaboravite da je nekad bila mlada i sretna. I vjerojatno je jedna od rijetkih koja vas pamti mladoga i lijepog. A možda je ona jedina koja vas sada stvarno treba...
Ne pokušavajte po svaku cijenu ići ukorak s vremenom: razumjeti nove tehnologije, opsesivno pratiti vijesti, stalno učiti nešto novo, kako ne biste “zaostajali u životu”. Radite što god želite. Kako možete.
 
ČUVAJTE DOSTOJANSTVO U SVAKOJ SITUACIJI! Do samoga kraja! Dajte sve od sebe. I zapamtite, ako ste još živi, onda vas netko treba.