JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Sretan Uskrs!

Napisao/la Administrator

Indeks Članka

  mPieta
   
 SRETAN I BLAGOSLOVLJEN  USKRS!
 
Svima koji ga slave, svim ljudima dobre volje, uz nekoliko prekrasnih uskrsnih pjesama i tekstova prigodnih uz veliki tjedan
 
Kao i tko zna koji put do sada, dragi prijatelji, kad vam u vrijeme ovih velikih blagdana poželim poručiti i nešto lijepo, mudro, optimistično, nešto što budi nadu, hrabri, umiruje, a što je u ovo vrijeme koronavirusa dok zatvoreni u svojim stanovima iz dana u dan slušamo vijesti o oboljelima i umrlima,  nasušna potreba, osobito nama koji smo doživjeli kako to izgleda kad se zemlja pod nama zatrese i zatutnji iz dubine kao da je došao kraj svemu, uvijek nađem da je to suvišno jer je ono najbolje, najljepše i najpametnije već napisano.
 
Tako nam naš vrlo omiljeni kolumnist Marin Miletić poručuje: „...A nema sigurnosti, dragi moji. Nigdje. Osim u Bogu. Ovo vrijeme koronavirusa nam razgolićuje sve naše promašaje. Jurnjave za nečim jučer nama tako važnim, a onda danas, tako nebitnim. Ruši se kao kula od karata taj naš materijalni svijet. Pada izlivena zlatna telad, a stoje neki mali naizgled krhki križevi. Kriza koja dolazi bit će velika. Možda jedna od najvećih. Zahvatit će mnoge. Trebat će puno toga mijenjati. Eto nam nove prilike. Ako nam je pogled postao mutan i ne vidimo više jasno, možda bi trebalo popeti se na neko uzvišenije mjesto. Biti bliže Gospodinu ..." (www.bitno.net)
 
Uz već ranije objavljene uskrsne poruke fra Lovre Gavrana koje su i danas jednako aktualne kao i ranije, koje su zapravo svevremenske, tu su vrijedni i poticajni tekstovi posuđeni s fb. stranice g. Ante Ivankovića i mali izbor pjesama pod nazivom Lirika križa u koji se posve lijepo uklapa pjesma Sam Jure Burića te prekrasna mala izložba u Znaku križa - Križni put ak. slikara Mate Ljubičića.  Ur.

 

Fra Lovro Gavran - Uskrsna čestitka

Mi kršćani slavimo svetkovinu Kristova uskrsnuća kao najveću i temeljnu svetkovinu naše vjere, svjesni istinitosti riječi sv. Pavla apostola, upućenih Korinćanima i svim kršćanima svijeta: Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. još ste u grijesima (1 Kor 15,14.17).

Svaki čovjek - i vjernik i nevjernik - iz dana u dan suočava se s mukom i nevoljom, sa zlom i nepravdom, s bolešću i smrću, pa mu sve to zamračuje obzore nade i zatamnjuje i one rijetke trenutke prave radosti, tako da sebi vrlo često postavlja i ono granično pitanje smisla života i egzistencije uopće. Ni jedno prolazno dobro ne može osmisliti svu ljudsku patnju, a života bez patnje nema. Križ, kao simbol svake nevolje i svake patnje, ostavlja neizbrisivi pečat na životu svakoga čovjeka, ali križ sam po sebi ne može niti utemeljiti, a niti opravdati našu vjeru. Kad bi križ bio posljednja stvarnost, kad bi sve završavalo smrću, naša bi vjera bila uzaludna, a naša nada bezvrijedna.

Ali, hvala Bogu, nije tako! Nakon Velikog petka dolazi Uskrs! Nakon smrti slijedi uskrsnuće od mrtvih - ne kao prirodna posljedica čovjekove smrti, nego kao plod Kristova uskrsnuća, bez kojega ne bi bilo ni kršćanske vjere, niti kršćanske nade. Krist nas je svojom smrću spasio, tj. opravdao, oslobodio od grijehâ - kako od onih naslijeđenih, tako i od onih osobnih, a svojim uskrsnućem nam je darovao život - prožet čvrstom nadom na ovom prolaznom svijetu, a prepun beskrajne vječne sreće u njegovu Kraljevstvu nebeskom.

Pa, ako slavimo Uskrs, ako vjerujemo u Kristovo uskrsnuće - kako onda možemo ne biti radosni? Kako možemo živjeti kao da Krist nije uskrsnuo i kao da uskrsnuća od mrtvih nema? Ako istinski vjerujemo, naša će vjera iznutra i izvana promijeniti naš život, naše životne stavove, naše ponašanje, naše međuljudske odnose... Uzdići će naše ljudsko dostojanstvo. Oslobodit će nas straha, skepse, rezignacije, beznađa i očaja. Otvorit će nam srca i usmjeriti naš put prema bratu čovjeku da mu navijestimo radosnu vijest: "Krist je uskrsnuo, mene je obnovio! Ima nade i za mene i za tebe i za sve ljude na svijetu. Krist Svevladar živi - živjet ćemo i mi s Njime!" S ovom porukom vjere, nade i bratske ljubavi još jedanput svim čitateljima želim SRETAN USKRS!

Fra Lovro Gavran