JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Mile Prpa: Prešućena umjetnost

Napisao/la Administrator

Indeks Članka

Prpa1
                       M. Prpa: Pijetao (minijatura)

Mile Prpa, slikar, pjesnik – filozof i kolumnist, autor golemog poetsko filozofskog opusa s više od pedeset tisuća stihova i isto tako velikog, još neizloženog slikarskog projekta, relativno je nepoznat  našoj široj javnosti, zbog neobjašnjivog prešućivanja od strane kako medija tako i institucija. Više je  poznat u iseljenoj Hrvatskoj i jedan je od najcitiranijih kolumnista na internetskim portalima Hrvata u svijetu.

Prof. Grga Rupčić za njega piše:  „U tom mnoštvu stihova Prpa je doživio potpuni  rascvat duše i čega se god dotakne, poput mitskog Mide, pretvori u pjesničku sliku, stih, strofu ili pjesmu“. A sam Prpa  za sebe će napisati: „Otkad znam za sebe, od najranijeg djetinjstva, interesirala me samo umjetnost, ali sam stalno nailazio na prepreke koje bi me zaustavile, ali ne i obeshrabrile...“ O Prpinu stvaralaštvu doznajte više na web stranicama (potražite na Google Mile Prpa), a ovdje, (uz ranije datu suglasnost autora), donosimo izbor iz njegovih zbirki Sonetna rapsodija i Vihor orhideja.

Mile Prpa-prešućena umjetnost!
Kamenjar, 31. 1. 2022., Kazimir Mikašek-Kazo

„Kada pušu maestrali otvorite prozore, a kada bijesni bura zatvorite prozore“! Upravo takav je njegov ukupan umjetnički opus; blag, prijemljiv, estetski besprijekoran, baš kao maestral koji kroz širom otvorene prozore ulazi u dušu svakog dobronamjernika. Onaj tko ima sreću objesiti na zid njegovo likovno djelo, zna da mu je svaki dan ljepši i radosniji ako počinje pogledom na tu sliku! Onaj tko je imao sreću pročitati njegovu knjigu „Codex moralis croaticum“ doživio je praiskonsko iskustvo ljubavi prema svojoj domovini i svim simbolima koji Hrvatsku čine našom kolijevkom. Sve što je dolazilo iz ruku i duše Mile Prpe bilo je blago i edukativno o čemu svjedoče i njegove brojne kolumne koje su objavljivane na gotovo svim relevantnim portalima u Hrvatskoj.

Čini se konačno dolazi vrijeme upoznati ruke i dušu Mile Prpe kroz plodove njegovog neiscrpnog stvaralačkog rada, kojega će zauvijek baštiniti hrvatski naraštaji u budućnosti, pa je i ovo moj skromni doprinos poželjeti Mili Prpi da mu blagi maestrali do kraja života ispunjavaju sobu i njegovu umjetničku dušu.

Izvor:

https://kamenjar.com/mile-prpa-presucena-umjetnost/