JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Pero Mioč i "Stvaranje dvojnika"

Napisao/la Administrator
Mioč PŠi
Pero Mioč u "Stvaranju dvojnika"- link:
https://youtu.be/Y8BYuptDQpM?t=1577
 
„Stvaranje dvojnika“ naziv je filma o prevođenju poljske književnosti na hrvatski, kojeg je PKU „Mikolaj Kopernik“ (poljska udruga) u Zagrebu prikazala prvi put početkom ožujka ove (2023.) godine. U filmu, za kojeg se već sada može ustvrditi da predstavlja značajan korak u produbljivanju veza među dvjema srodnim kulturama i dva prijateljska naroda govore najpoznatiji hrvatski prevoditelji među kojima i Pero Mioč, književnik, kazališni redatelj, dobitnik mnogih nagrada...

Kratki osvrt o ovom polonistu - velikom umjetniku i znalcu, koji je za svoje prijevode dobio više poljskih priznanja (godine 2001. Krzyż Kawalerski  - Viteški križ, 2006. godišnju književnu nagradu za prijevode poljske književnosti na hrvatski jezik, koju mu je dodijelilo Poljsko Stowarzyszenie Autorów ZAiKS), možete naći preko poveznice:

Pero Mioč: Livanjski rondo

Ovdje donosimo samo kratki ulomak iz jednog njegova intervjua, kada na pitanje novinara: Prisjetite se prvog čitanja Miłosza: kako ste ga i kada prvi put čitali? Prije Nobela? Kakvih se dojmova sjećate?, odgovara:

"...Davno je to bilo! Ah, tempus fugit, ostaju sjećanja, a sjećanja su nepouzdana. Nisam bilježio nadnevke, ni godine. Nosili me nemiri dinarskoga temperamenta i radoznalost. Nisam znao što želim, ali sam to želio odmah! Danas, kada se osvrnem na to vrijeme, sve mi se čini nestvarnim. Ne znam točno što je bilo, a niti što se nije ni dogodilo, a meni se čini kako se dogodilo, jer, bilo bi logično da se dogodilo. Nisam siguran kako sam taj tamo bio ovaj ja! Sam sebi stranac, trebam sada pisati o tom strancu. Dobro znam što je laž i lako ju prepoznajem, ali hinim, kao i većina ostalih, da me se ne tiče - ali što je istina, to ne znam, i sigurno nikada ne ću saznati, kao što nije saznao ni veliki Miłosz, premda je za njom marno, gotovo tragično, tragao potrošivši čitavi svoj život. Iz toga traganja izniknulo je golemo umjetničko djelo Czesława Miłosza, ali istini ni traga… Stoga upozorenje poštovanim čitateljima: nisam gospodar istine, ovo je samo moja istina, i ne vjerujte mi, provjeravajte!..."