Don Mihovil - Miše Zrno - Posljednje zbogom

Kategorija: Uncategorised Objavljeno: Petak, 28 Siječanj 2022 Napisao/la Administrator
  Zrno2
                                 Don Mihovil Zrno
         (Šuica, 2. 5. 1945. - Mostar, 27. 1. 2022.) 

„...Don Miše se u svemu isticao. I stasom i glasom, bio je najviši, najveći, najjači, najglasniji, najškolovaniji, i gdje bi se god pojavio a rado se pojavljivao na mnogim Galečkim i Šuičkim okupljanjima, uvjek bi pokazao da najdalje baci kamena s ramena, najbolje pliva, a ostale vještine nije trebao ni pokazivati ni dokazivati jer ga je skladna atletska građa tijela odavala...“ Ovako o don Miši piše njegov susjed, pisac Jure Šimić, a ja bih kao župljanin Prisoja, župe kojoj je on posvetio najveći dio svoga svećeničkog djelovanja – punih 26 godina, samo potvrdio i dva puta podcrtao sve što je on napisao I pridodao tek koji detalj o liku dragog prijatelja koji nas je napustio. 

Bila je prava sreća poznavati ga, prijateljevati s njim, podružiti se, čuti se telefonom. Stjecajem okolnosti imao sam čast kroz duže vrijeme biti njegovim liječnikom i pratiti ga u trenutcima kad je imao ozbiljnijih zdravstvenih teškoća, koje je on hrabro i strpljivo podnosio. Korpulentne pojave i vedre naravi, uvijek spreman na šalu i zgodnu doskočicu, bio je vrlo omiljen među župljanima. Voljeli su ga i poštivali, jednako i mladi i stari; dijelio je s njima (nama) i radosti i tuge. Za svakoga je imao riječ razumijevanja, utjehe, ohrabrenja. Njegova vrata su uvijek bila otvorena za sve. O njegovu svećeničkom radu koji je rezultirao prekrasnom crkvom, župnim dvorom, kalvarijom i brojnim drugim sadržajima, kao i o njegovu pastoralnom djelovanju može se pročitati u osvrtu njegovih nasljednika u župi Prisoje. A tek njegove propovijedi: tko ga je samo jednom poslušao, zaključio bi da je za njega biskupska mitra i mjesto u katedrali metropole, a ne u maloj župi prisojačkoj. Bio je ravan onima od najvećeg formata poput fra Vukdelije ili patera Ike. Ovom prigodom ne mogu odoljeti spomenuti dva detalja iz naših susreta, koji možda najbolje dočaravaju kakav je bio naš don Miše.

Moja mater koja je bila u visokoj dobi, blizu devedesete i već desetak godina živjela u Zagrebu kod brata, nikako se nije mogla osloboditi nostalgije za kućicom u Prisoju i svog malo svijeta kojega nikad ranije nije napuštala. Kad sam joj spomenuo da sam sreo našeg svećenika raznježila se i rekla kako bi ga rado vidjela. Ja sam to prenio don Miši koji je tih dana bio u Zagrebu na pastoralnom tjednu, a on je rado prihvatio da je posjeti. S njim je bio i brat fra Stojan, misionar u Kongu. Ne bih se mogao sjetiti jesam li ikada prije ili kasnije vidio toliko sreće i ozarenosti na licu svoje majke nakon ispovijedi i molitve. Stoputa mi je ponovila: - Sine moj, ako si išta u životu zgriješio, Bog će ti zbog ovoga danas, što si mi ih doveo, sve oprostiti.

Nešto je drugačija bila situacija u vezi s drugom važnom osobom u mom životu. Pokojna punica je bila u bolnici i sva u strahu iščekivala tešku operaciju. Kad smo joj došli u posjetu, don Miše, koji je i sam bio pred velikom operacijom na srcu, hrabrio ju je ovim riječima: „Moja Janje, čega se mi imamo bojati? Lijepo će nas uspavati, a kad se probudimo vidjet ćemo samo nešto bijelo. Ako to budu doktori u bijelim mantilima – dobro, a ako bude bijela brada svetog Petra – još bolje.“ Bilo je učinkovito, punica se prvi put tog dana nasmijala.

Eto, takav je bio naš don Miše, i mi, njegovi župljani Prisojni, nismo ništa manje ponosni na njega i zahvalni mu od njegovih susjeda Šuičana.

Neka Ti je pokoj vječni dobri naš don Miše! Počivao u miruBožjem.

Dr. Ante Ljubičić, Prisoje - Zagreb

 

 Zrno6
                 Na predstavljanju knjige Galečić 

Mihovil - Miše Zrno, Čovin
Jure Šimić, Galečić 

Danas, 27.01.2022. godine, u Mostaru je u 77. godini života, umro naš Galečak - Šuičak - Duvnjak, don Mihovil Miše Zrno Čovin, svećenik Mostarsko - duvanjske biskupije. Naš Miše je rođen 1945. godine u Galečiću, Župa sv.Ante Šuica. Za svećenika je zaređen 1971. godine, bio je 26 godina župnik Župe Uznesenja Blažne Djevice Marije u Prisoju. Po umirovljenju se smjestio u svećenički dom u Mostaru.

Naš Miše je rođen u obitelji sa devetero djece, šest sinova i tri kćeri. Trojica sinova iz obitelji, Miše, Bože i Stojan (sada sva trojica su pokojni) su pokušali biti svećenici. Don Miše i fra Stojan su u tomu pozivu ustrajali i uspjeli. Spletom životnih okolnosti Bože je pri kraju studija Teologije odustao od svećeničkog poziva i kasnija diplomirao na Pravnom fakultetu. Ovu činjenicu i ovaj primjer obitelji Marka (Čove) i Mare Zrno iz Galečića treba naglasiti i istaknuti kao primjer obiteljskog sklada i kršćanskog odgoja i kao plod rada fratara Župe svetog Ante iz Šuice.

Čovina obitelj, Čovina djeca bila su primjer svake dobrote u Šuičkoj Župi, mi Galečani na Čovu i njegovu djecu smo ponosni.

Don Miše se u svemu isticao. Njega je isticao njegov stas i glas, bio je najviši, najveći, najjači, najglasniji, najškolovaniji gdje bi se got pojavio a rado se pojavljivao na mnogim Galečkim i Šuičkim okupljanjima i uvjek bi pokazao da najdalje baci kamena s ramena, najbolje pliva, a ostale snagatorske vještine nije trebao ni pokazivati ni dokazivati jer ga je skladna atletska građa tijela odavala. Mudrost svoje pameti i snagu svog grla pokazivao je kao propovjednik sa oltara ostavljajući vjernike u želji da ga što češće šlušaju. Osobno sam bio čest gost kod don Miše u Prisoju, kada sam radio knjigu Galečić, i od mnogih Prisojana kao i od mnogih iseljenih Prisojana koji žive u Bjelovaru slušao riječi pohvale o Miši i Mišinu svećeničkom radu. Na te i takve pohvale ja bih samo klimnuo glavom i dodao: To je i takav je naš MIŠE, MIŠE Čovin iz Galečića!

Pokoj vječni daruj mu Gospodine, obitelji, rodbini i prijateljima sućut!

http://www.jure-simic.iz.hr/index.php/knjige/galechic

 

Zrno

OBAVIJEST O SMRTI : Preminuo je don Mihovil Zrno (1945. -2022.)
tomislavnews 27. siječnja 2022.

Danas je stigla tužna vijest da je u Svećeničkom domu u Mostaru preminuo don Mihovil Zrno, rođen u Galečiću, a bio je župnik u Župi Prisoje od 1983. do 2009. godine.

Dom Mihovil je rođen je 02. svibnja 1945. godine u Galečiću, župa Šujica, općina Tomislavgrad, gdje je i kršten. Roditelji su mu Marko i Mara (r. Perković). Osnovnu je školu završio u Šujici, a gimnaziju u Zadru. Filozofsko-teološki studij je završio u Splitu, gdje je ređen za đakona. Za svećenika je zaređen u Studencima 29. lipnja 1971. Službu župnika u Drežnici je obnašao od 1972. do 1983. godine, a župnika u Prisoju od 1983. do 2009. godine. U ovih 26 godina u župi Prisoje, don Mihovil je ostavio veliki trag, kako na duhovnom tako i na materijalnom dobru za ovu župu. Župljani su ga cijenili kao izuzetnu osobu, koji je skoro cijeli svoj pastoralni rad posvetio ovoj župi, a kojemu bi po potencijalu, erudiciji i predanosti svojoj službi, možda više odgovarala prvostolnica. Došao je 1983. god. na obavljene pripremne radove za izgradnju nove župne kuće, koju je onda i sagradio uz pomoć župljana, u razdoblju od 1983 ÷ 88.

Župnu crkvu „Uznesenja BDM“ sagrađenu neposredno pred početak Drugoga svjetskog rata od lijepog klesanog kamena, don Mihovil, zajedno sa župljanima je temeljito obnovio i preuredio od 1991 ÷ 97. godine, koja je nakon što je dovršena obnova i posvećena. Uz crkvu, u sklopu njenog dvorišta sagradio je i mrtvačnicu, te započeo i uređenje crkvenog dvorišta. Također je u brdu iznad župne kuće, opet na poticaj župljana uredio postaje križnog puta – kalvariju , koja završava oltarom i brončanim kipom „USKRSLOGA KRISTA“, koji sa svojim raskriljenim rukama sa vrha kalvarije, simbolično kao da je zagrlio cijelo Prisoje, a preko njega i cijeli svijet. Na groblju Glavičice u Dučiću, je na temeljima stare kapelice koja je u potpunosti uklonjena započeo gradnju nove kapelice srca Isusova, u sklopu koje je i mrtvačnica. Kapelica ima oblik jedra, u vrhu kojeg je i mali zvonik s pripadajućim zvonom, a može primiti do 60–tak osoba. Također i na groblju Maletovac je obnovio kapelicu i ogradu groblja. Nakon 38 godina predanog pastoralnog rada, umirovljen je zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća. A poslije uspješnog bolničkog liječenja i oporavka, trenutno boravi u svećeničkom domu u Mostaru, o životopisu don Miše piše na web stranici Župe Prisoje.

zrno4
                  S bratom fra Stojanom na izletu
 
Preminuo je don Mihovil Zrno, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupijeTC
27. siječnja 2022.

U Mostaru je danas preminuo don Mihovil Zrno, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije.
Don Mihovil Zrno rođen je u Galečiću (Šujica) 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1971. godine. Bio je dugogodišnji župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju u kojoj je službovao 26 godina!
Po umirovljenju smješten je u svećenički dom u Mostaru.
Neka ga Gospodin primi u svoje Kraljevstvo i nagradi za brojna dobra djela koje je učinio na Njivi Gospodnjoj!
Obitelji, rodbini i prijateljima don Mihovila Zrne te braći svećenicima upućujemo iskrenu sućut.
Obavijest o posljednjem ispraćaju don Mihovila Zrne objavit ćemo naknadno.
Tomislavcity
zrno3
            S fra Antom Kutlešom na promociji knjige
 
 
 
PrisojeCrkva
 
 
 
 
Isus
 
 
 

 

Zrno i 2 dr
    Kod mene u Prisoju (dr. Andrija Gudelj, dr. Ante Ljubičić, don Mihovil

 

Smrtovnica

 

Hitovi: 10296