Slobodan Praljak: Nisam zločinac...

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Ponedjeljak, 28 Listopad 2019 Napisao/la Administrator
 Praljak1
      Mir i pokoj duši Tvojoj, časni Čovječe, junače, domoljube!

Na današnji dan 29.11.2017. hrvatski general Slobodan Praljak pri izricanju presude u Hagu, poput onog antičkog mudraca, radije je izabrao smrt ispijanjem bočice otrova nego da nosi stigmu zločinca. "...Nikada nećemo znati što se u tome trenutku "roji kroz unutarnji svemir misli / svijesti pojedinca" kada se na osobnoj razini udari na dostojanstvo, čast i poštovanje. Kroz našu slabu / palu narav skloni smo osudi ili podršci..." Danas kad nema baš previše onih koji se još uvijek sjećaju heroja i mučenika, koji je sve od sebe dao za obranu Domovine, nama preostaje samo zapaliti svijeću i pomoliti se za miri i pokoj duši Njegovoj.   

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.” A onda je primakao ustima bočicu sa smrtonosnom tekućinom i ispio je. Vrlo brzo nakon toga bio je mrtav. Zbilo se to prije tri godine, točnije 29. studenoga 2015. nakon što pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, u Haagu. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sudca Karmela Augija ne uzimajući u obzir nepobitne argumente obrane, niti dopuštajući  takva svedočenja koja su išla u prilog optuženika donijelo je osuđujuću presudu za generala Praljka i ostalu petoricu suoptuženih Hrvata iz BH zbog primjene teze o sudjelovanju u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s vlastima iz Hrvatske.

Svi smo bili šokirani takvim ishodom sudskog procesa i u nevjerici, i branitelji osuđenih i cijela nacija (naravno osim onih koji se nikada nisu mirili s idejom neovisne i suverene hrvatske države. Predstavnici naših vlasti najavljivali su ispočetka da će učiniti sve što je moguće da se otkrije svijetu prava istina i da se pobije nepravedna osuda, ali po svemu to su bila pusta obećanja, i sve je brzo palo u zaborav. Rijetki su oni koji se još uvijek sjećaju heroja koji je, poput onog velikog grčkog mudraca, radije izabrao smrt nego da nosi stigmu zločinca.

U ove svete dane kad obilazima grobove svojih najmilijih i u mjesecu studenom kad pada treća obljetnica njegove mučeničke smrti uključit ćemo svoje molitve za mir i pokoj duši njegovoj, kao i suosjećanje i bliskost s ostalom petorkom koji su trpjeli i još trpe da bismo mi ostali živjeli u miru i slobodi. U ovoj prigodi  kada nam ništa drugo ne preostaje, možemo se podsjetiti danas već antologijske obrane našeg heroja i prelistati neke od novinskih tekstova iz tog vremena koji će nam osvježiti sjećanje na tadašnja mučna zbivanja.

 

Agius praljak
     Ja nisam zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!
 
 
 Uz obljetnicu smrti generala Praljka

Na današnji dan 29.11.2017 jedan od Hrvata (pri sudu u Haagu-general Slobodan Praljak dipl.ing. /sociolog-filozof /redatelj )-pri izricanju presude izveo je čin " Hamleta-Samuraja 21 stoljeća" gdje tragediju W.Shakespearea mač zamjenjuje ( ispijanjem bočice otrova).Nikada nećemo znati što se u tome trenutku "roji kroz unutarnji svemir misli / svijesti pojedinca" kada se na osobnoj razini udari na dostojanstvo ,čast i poštovanje. Kroz našu slabu / palu narav skloni smo osudi ili podršci ( ovisno s kojeg spektra -gledišta dolazimo /stremimo).Sve izrečeno moguće prikazati i kroz stih >Naravi Srca< ! "Čast će sigurno ili ponekad počastiti plač vašeg srca".
Uvijek časti srce koje je poštivalo čini-djela dobrote !
Zauvijek će se čuti glas srca koji teži velikodušnosti .
Sjetite se i >gospodara vremena & prostora koji stalno progovara ,slušajte ponekad njegov mirni, mali glas u svojemu srcu.Postoje jedinstveni slučajevi kada nam >Srce< progovora na poseban način u tihim trenucima naše svakodnevice.Stoga uvažite -poštujte izbor generala Praljka ( kao osoban )..... HONOR HIM !  (S FB, autor nepoznat)

 

KOLOSOV PRAH
Dr Jure Burić
 
Kad ugledaš vrbu,
Pored plahe rijeke
Il cvjetove bijele
Čudne neke
Jablana granu
draču ,
kupinu
Il ljubičica
Malu skupinu
Kad vidiš lastu
Kako u kljunu
Nosi grancicu
Za svoje gnijezdo
U koje ce ptići
Skoro stići
Je li to grana
Od onog jablana
Pa
kad ti
od prizora
Zastane dah
Možda je
KOLOSA
Našega prah
Spustio se
na zemlju
Bas pored njih
Na sreću njihovu
A i nas svih !
Evo me !
Tu sam !
Opet pored vas
Posluhnite prijatelji
Čujte moj
Glas
Budite složni
Imajte mjeru
I čvrstu
vjeru
Božji zakoni
Moral
I
Pravda
Neka vam
Brazda vodilja
Budu
Pa čak ako vas
Neki čudni ljudi
I
Osude
Na sudu !!!

Ravno, 1.studenog 2017.
Nakon objave želje pokojnog Hrvatskog generala SLOBODANA PRALJKA da se njegov pepeo razaspe po njegovim ratistima u Hrvatskoj i Herceg Bosni. Hvala vam ako u moje ime prilozite ovih nekoliko redaka u knjigu žalosti za našeg GENERALA PRALJKA.

 

Video- Obrana Sokratova: https://youtu.be/yz49ZnAPvxg

Obrana generala Slobodana Praljka na Haaškom sudu

...Ako me ne uvjerite, ako vaše tumačenje činjenica bude nedovoljno dobra ili pogrešno primijenjena spoznaja neke od društvenih znanosti: Pa postane moguće ono što nije bilo moguće, Pa postane jednostavno ono što nije jednostavno, Pa moć da se nešto učini postane zamjena za želju ili htijenje, Onda ću ja biti u zatvoru samo zato jer je sud sila.. (Ovako je izgledala sjajna, sokratovska obrana generala Praljka u ožujku 2011., nažalost neuspješna. Bezdušnim, beskrupuloznim, bezosjećajnim sucima niti gole činjenice nisu bile dovoljne. Jednako je bilo i na ponovljenom suđenju pred Žalbenim vijećem. Potvrđena mu je prvostupanjska presuda - 20 godina robije za sudjelovanje u udruženom zajedničkom pothvatu (UZP). Uvjeren da nije kriv, kako se branio tako je i završio - sokratovski, viteški: popio je smrtonosni otrov i otišao iz ovog zagađenog svijeta s riječima: Slobodan Praljak nije zločinac!  S prijezirom odbacujem vaše optužbe. Molimo se za njegovu dušu jer nas je neizmjerno zadužio.  ...Ur)

Na Haaškom sudu 21. veljače general Slobodan Praljak iznio je završnu riječ odbacujući sve optužbe po optužnici koja tereti hrvatsko ratno vojno i političko vodstvo. U njoj je general Praljak još jedanput pokazao svu apsurdnost haaške optužnice za „zajednički zločinački pothvat” i stvaranje Velike Hrvatske iznoseći brojne protuargumente kako je bila riječ isključivo o samoobrani hrvatskoga naroda na koju svaki narod ima pravo. Logična propitivanja vezana uz pravnu proceduru Haaš- koga suda, brojne činjenice, snaga i uvjerljivost te razboriti zaključci kao i dosljedna obrana pozicije hrvatskoga naroda, hrvatskoga vodstva te njegove uloge zapovjednika ostat će svijetlim tragom u borbi za suverenitet i konstitutivnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini koja, očito je, traje i dana.

Više na: https://tockanai.net

 

 

 Praljak2

Odvjetnici hrvatske šestorice: Šokirani smo presudom i samoubojstvom!

Vesna Alaburić  usporedila je usporedba presude Hrvatima u BiH i Hrvatskoj s presudama koje se tiču Srba u BiH i Srbije. Ponovila je da obrana nijednog trenutka nije negirala počinjene zločine i potrebu da Bošnjaci kao žrtve dobiju određenu satisfakciju. "No, istina je da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa i da sve što se događalo ima određeni kontekst u ratnim događanjima", naglasila je Alaburić. Presuda hrvatskoj šestorci potvrdila je stavove suda iz ranijih presuda Tihomiru Blaškiću, Dariju Kordiću i Mladenu Naletiliću da je rat između Bošnjaka i muslimana bio međunarodni sukob, zbog opće kontrole koju je hrvatska vlast imala nad događanjima u BiH.

No, ono što je novo je prva primjena udruženog zločinačkog pothvata na okrivljenike Hrvate i spominjanje vlasti u Zagrebu u kontekstu kreiranja politike koja počiva na zločinačkim ciljevima ili se ostvaruje zločinačkim sredstvima. "Smatramo da je to potpuno netočno. Ako uspoređujemo s presudom Ratku Mladiću, držimo da je to vrlo nepravično, da je hrvatskom narodu u BiH nanesena velika nepravda", istaknula je Alaburić. Podsjetila je na većinu presuda Srbima iz BiH od 1999. po kojima ispada da je od svibnja 1992. sukob između Armije BiH i vojske Republike Srpske isključivo internog karaktera, za razliku od sukoba Hrvata i muslimana koji je bio međunarodni.

Odvjetnici bosanskohercegovačkih Hrvata izjavili su kako su šokirani i pravomoćnom presudom i samoubojstvom Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda.  "Kraj suda nije mogao biti šokantniji. Ova presuda sigurno neće pridonijeti pomirenju", rekla je novinarima Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića. "Nadam se da će u raspravama-pravnim, političkim i povijesnim te bilateralnim i trilateralnim dijalozima doći do nečega što je najpribližnija istina s aspekta i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda u BiH", dodala je.

Senka Nožica, zastupnica Brune Stojića rekla je da su i presuda i Praljkovo samoubojstvo "prestrašni". "Vjerovali smo da se neće tako tragično završiti. To je sve što mogu reći", istaknula je. Odvjetnik Berislava Pušića, Fahrudin Ibrišimović opisao je šok i nevjericu svih prisutnih kada je Praljak popio otrov.

"Poslije toga mu je pozlilo, stigla je hitna pomoć i pokušali su ga reanimirati", rekao je Ibrišimović koji smatra da je unošenje otrova u sudnicu bio veliki propust sudskog osiguranja. On se nada da se njegov klijent Pušić, koji nije bio na izricanju pravomoćne presude, neće vraćati u Den Haag jer je ispunio uvjet za puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne od deset godina zatvora.

Usporedba s presudama povezanim sa Srbima i Srbijom Komentirajući presudu, Vesna Alaburić kaže da je neizbježna usporedba presude Hrvatima u BiH i Hrvatskoj s presudama koje se tiču Srba u BiH i Srbije."Utoliko smatramo da je ova presuda vrlo nepravična, da ne odražava ono što se zaista događalo na terenu i stvarne ciljeve politike bosanskohercegovačkih Hrvata", rekla je.

Ponovila je da obrana nijednog trenutka nije negirala počinjene zločine i potrebu da Bošnjaci kao žrtve dobiju određenu satisfakciju. "No, istina je da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa i da sve što se događalo ima određeni kontekst u ratnim događanjima", naglasila je Alaburić. Presuda hrvatskoj šestorci potvrdila je stavove suda iz ranijih presuda Tihomiru Blaškiću, Dariju Kordiću i Mladenu Naletiliću da je rat između Bošnjaka i muslimana bio međunarodni sukob, zbog opće kontrole koju je hrvatska vlast imala nad događanjima u BiH.

No, ono što je novo je prva primjena udruženog zločinačkog pothvata na okrivljenike Hrvate i spominjanje vlasti u Zagrebu u kontekstu kreiranja politike koja počiva na zločinačkim ciljevima ili se ostvaruje zločinačkim sredstvima. "Smatramo da je to potpuno netočno. Ako uspoređujemo s presudom Ratku Mladiću, držimo da je to vrlo nepravično, da je hrvatskom narodu u BiH nanesena velika nepravda", istaknula je Alaburić. Podsjetila je na većinu presuda Srbima iz BiH od 1999. po kojima ispada da je od svibnja 1992. sukob između Armije BiH i vojske Republike Srpske isključivo internog karaktera, za razliku od sukoba Hrvata i muslimana koji je bio međunarodni.

Posebno zanimljivim ističe podatak da muslimanski zapovjednici kojima je sudio Haški tribunal nisu bili optuženi za zločine koji se čine u međunarodnom sukobu. Taj isti sukob s aspekta muslimana ovaj sud nije tretirao kao međunarodni i ispada da je samo involviranost Hrvatske i Zagreba davala međunarodni karakter cjelokupnom sukobu u BiH, upozorava Alaburić. "To zaista smatra tolikom notornom neistinom da svaki stanovnik Hrvatske i prostora bivše Jugoslavije zna da to jednostavno nije tako", zaključila je odvjetnica.

Više na: https://www.vecernji.hr

 Mate Mijić, Večernji list 

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu“, poručio je haškim sucima hrvatski general i pred očima cijelog svijeta si oduzeo život. Neki će reći da je do kraja ostao vitez spreman na časnu smrt, a drugi da je kukavica koja bježi od odgovornosti za zločine. No Praljak je, što god o njemu mislili, iz haške sudnice danas iznesen kao pobjednik. I to ne zato što je jednim potezom ogolio svu nesposobnost ICTY-a, što je godinama pokazivao svoju intelektualnu nadmoć nad tužiteljima ili što je imao dobru obranu unatoč tome što je dokaznu građu bio primoran sam kupovati na crnom tržištu dok mu je Republika Hrvatska na razne načine otežavala borbu. Njegova je pobjeda u političkom neutraliziranju sramotne odluke suda koja je, prema mnogima, trebala označiti kraj hrvatske borbe za ravnopravnost u BiH.

 https://www.vecernji.hr

 

S. Praljak - Nisam zločinac

Praljak U pismu namijenjenom obitelji poručio je sljedeće: "Obitelji! Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno."

Više na: https://www.vecernji.hr
 
 
Prijatelji:

Uz uzvik 'general Praljak nije ratni zločinac' popio otrov iz skrivene bočice Slobodan Praljak za života nije bio kontroverzan, kakvim ga pojedinci uporno žele okarakterizirati, nego baš suprotno, dosljedan. Njegov život doista jest za filmski scenarij. Rođen je u Čapljini 1945. godine. Osnovnu školu pohađao je u Čapljini i u Rami, a prva dva razreda gimnazije u Širokom Brijegu. U istom razredu bio je i Ljiljanko Naletilić. – Otišao je 1961., na kraju drugog razreda gimnazije, u Mostar jer mu je otac Mirko, koliko znam, dobio u Mostaru posao. Sjećam se da smo 1959. zajedno bili u izviđačkom odredu. Bilo nas je oko 150 i išli smo na Boračko jezero. Slobodan je bio izvanredan učenik, nadaren za matematiku, fiziku, povijest umjetnosti, film, bio je briljantan govornik. Za njega nije bilo toga što ne bi naučio, znao je puno o filmovima, o ulogama. Jednom je u školi bio kviz, 1961., pobijedio je – prisjeća se Ljiljanko Naletilić.

Više na: https://www.vecernji.hr

 
 


'Istina o samoubojstvu Slobodana Praljka, 
Darko Hudelist, Globus

U četvrtak, 29. studenoga 2018., navršava se točno godinu dana otkako je Slobodan Praljak pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, u Haagu. Odnosno, otkako je, popivši otrov (najvjerojatnije cijankalij), počinio suicid – i to odmah nakon izricanja konačne, drugostupanjske presude.

Prisjetimo se: nakon što je presuda bila izrečena Praljak je rekao sucima koji su ga osudili: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.” A onda je primakao ustima bočicu sa smrtonosnom tekućinom i ispio je. Vrlo brzo nakon toga bio je mrtav.

Danas, punu godinu nakon tih mučnih događaja, možemo biti sigurni u dvije stvari. Prvo, Praljak je dugo, veoma dugo, pripremao to što je učinio. Na taj odlučujući, sudbinski korak nije se odlučio ad hoc, nego ga je planirao godinama ranije.

A drugo, vjerojatno nikada neće biti otkriveno kako je, i uz pomoć koje osobe, pribavio otrov i prokrijumčario ga u sudnicu – pokraj svih onih kontrola i mjera zaštite na Sudu u Haagu.

Više na:

 https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-

 

Hitovi: 1576