Željko Musić Ćile: Posljednja oaza slobodnih ljudi

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 Napisao/la Administrator

Musić 1

-Umijeće življenja i umijeće pisanja ispričaše 19 priča o životu ljudi, o zavičaju i tuđini, o djetinjstvu i odrastanju. Prizori iz Brišnika, Londona, Zagreba, ljubavne priče i anegdote oduševljavaju neposrednim izrazom, prirodnim govorom i humorom, te navode na čitanje i prepričavanje. A satirični i kritični tonovi navode na razmišljanje o slobodi riječi i misli. Željko Musić Ćile, redatelj, pisac i Brišničanin, ima svoju vječnu životnu postaju. S nje polazi i njoj se vraća – lipi i čvrsti brišnički kamen! – rekla je predstavljačica knjige prof. Snježana Redžepagić.

Predstavljena “Posljednja oaza slobodnih ljudi” Željka Musića Ćile
Zora Stanić/Tomislavcity, 7. kolovoza 2022.

Sve što ste o Brišniku htjeli saznati, a nikada se niste usudili upitati, možete doznati u ovoj knjizi”, kazao nam je ovih dana naš Duvnjak Željko Musić – Ćile autor knjige „Posljednja oaza slobodnih ljudi“ koja je večeras predstavljena u Tomislavgradu.

Musić dvorana

Sudeći po odazivu publike, mogli bismo reći da je iznimno veliki broj onih koje zanima brišničko-duvanjska tema, tim više jer se u prostorno velikoj općini Tomislavgrad ove nedjelje odvijaju različiti sadržaji: od dviju zlatnih misa, dana sela i zaselaka, općinske nogometne lige, mrkodolskoga memorijalnog turnira, streetballa, krštenja, vjenčanja…

Stoga vjerujemo da će svi oni koji nisu bili večeras u gradskoj kinodvorani idući dana iskoristiti boravak autora u rodnome kraju, trknuti do „Brišničkoga sabora“ i priupitati ga gdje mogu nabaviti njegovu knjigu, ako ništa drugo. Mi smo s njim već sjeli i razgovarali i da vam pravo kažemo to nije za javnost. Eto, u duhu cenzure i autocenzure o kojoj autor progovora, umislili smo se da živimo u Zagrebu.

Ali slobodarski će u našem kraju danas i idući dana zboriti Ćiline kolege koje su ga i svojim dolaskom počastili pa će i ovom događaju zasigurno koja minuta više poteći hrvatskom dalekovidnicom.

Poštovanja radi, spomenimo da je Ćilin prvijenac izašao u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad, a nju su večeras slobodoumno predstavili književnik Tomislav Majić, prof. Snježana Redžepagić i prof. Mate Kelava (a može i obratno).

Blagdan za dušu ove radno-neradne nedjelje večeras su (i ne samo za nas) bili su glazbeni nastupi pijanistice Ive Ljubičić Lukić, te prof. Veselka Letice na saksofonu uz pratnju na glasoviru Mirka Delaća.

Očekivano, jednako lijepo i zanimljivo bi moderiranje novinara i autorova kolege i velikoga Ćilinoga prijatelja Mislava Togonala.

Otvoreno i pošteno govoreći, ako vam je pun kufer događanja, strpite se još malo. „Iduća dva tjedna“ su bitna. Nadamo se da ćemo tada u borovoj hladovini, ili pod starim hrastom guštati u Ćilinim brišničkim, kratkim i duhovitim formama za koje riječi hvale ima i romanopisac Miro Gavran. Nas je već „kupio“ posvetom knjige: „Sve što sam u životu naučio, a kasnije mi je valjalo, naučio samo od svoje nepismene babe Kate. Pokoj joj duši sto puta.“

Nakon premijerne promocije u Tomislavgradu, ova knjiga će biti predstavljena u Splitu, Zagrebu… a naš Ćile kreće u novu turneju pod duvanjskom kraju, vjerojatno od Vedašića i Letke.

Napomena: Čuvajte stine!

Ćili želimo puno uspjeha u nastavku književne i ine karijere.

Izvor:

https://tomislavcity.com/predstavljena-posljednja-oaza-slobodnih-ljudi-zeljka-musica-cile/?fbclid=IwAR0p5E6Ff3taDVX8t0tB0tp44J4cNJFRfijR8pPjkcxmVFVxNlT7RZpqZXo

 

Musić Knjiga

 

Iva Musić video
                         Iva Ljubičić Lukić 

Voditelj večeri bio je poznati tv voditelj Mislav Togonal, a večer su svojim nastupom uljepšali nagrađivana pijanistica Iva Ljubičić Lukić, profesorica klavira i duvanjski glazbenici Veselko Letica i Mirko Delać.

Linkovi na video snimke nastupa glazbenika

https://www.tomislavnews.com/wp-content/uploads/2022/08/video-1659951340.mp4?_=1

https://www.tomislavnews.com/wp-content/uploads/2022/08/video-1659950682.mp4?_=2

Izvor:

https://www.tomislavnews.com/foto-video-u-tomislavgradu-sinoc-predstavljena-knjiga-zeljka-musica-cile-posljednja-oaza-slobodnih-ljudi/

Hitovi: 1138