Dr. Ante Ljubičić: Moje skitnje i tlapnje

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Utorak, 20 Veljača 2024
Napisao/la Administrator
Ja skitnje
                          Predahnuti na kamenu svom
 
...Ljudi se uspinju tim kršom, stazom bez staze, u manjim ili većim skupinama, neki  pojedinačno. Čuju se različiti jezici, najčešće talijanski, vide se obojeni različitih nijansa crne i žute boje. Mnogi glasno mole. Neki su bosi. Jednoj mladoj ženi koja s mukom i bolnim grimasama pravi svaki korak kažem: - Obujte se, Gospa sigurno ne želi da se ozlijedite. Ona me samo pogleda prijekorno i nastavi dalje... Detalj iz knjige navedene u naslovu. O kakvoj je knjizi riječ, pa i poveznica na PDF iste - u nastavku.

Opširnije:Dr. Ante Ljubičić: Moje skitnje i tlapnje

A. Damjanović: Lovci na leptire...

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023
Napisao/la Administrator
Ivo Dolić
                                 Foto: Ivo Doćić, fb.

"...Onda se spusti blagorodna kiša i zamiriše zemlja. Sve dok se u jednom trenutku ne nakostriješi bura pa rastjera oblake što su nalegli na vrhove moćnih planina što uokviruju „jedno od najvećih europskih krških polja“. Tada zablista moćna Dinara. Zrak zamiriše kao svježe oprano i na studeni osušeno rublje moje matere. Pluća se nadimlju i čovjek, po Ujeviću, biva zbratimljen sa svime i sa svima u svemiru..." Ovako zvoni rečenica istinskog literata Ante Damjanovića u zapisu o rodnom kraju, inspiriranom galerijom čudesno lijepih fotografija Ive Dolića na istu temu. 

Opširnije:A. Damjanović: Lovci na leptire...

Glazbene staze: Srdačno, Dora Pejačević

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 24 Svibanj 2023
Napisao/la Administrator
 DoraGS
                         Nakon posljednje note 
 
U povodu stote obljetnice smrti Dore Pejačević, 23. svibnja 2023. god. (u Zagrebu, MD Lisinski) održan je koncert u čast te velike hrvatske skladateljice. U okviru ciklusa Glazbene staze šestero renomiranih zagrebačkih umjetnika (Đana Kahriman, violina, Jasna Simonović Mrčela, viola, Smiljan Mrčela, violončelo, Iva Ljubičić Lukić, klavir, Kosjenka Turkulin, klavir i Marija Lešaja, sopran) izveli su za tu prigodu program s njenim ponajljepšim ali i najzahtjevnijim skladbama, kojima su oduševili brojnu publiku. Glazbu nije moguće riječima opisivati – glazbu treba slušati, doživjeti, osjetiti, ali ono što se može zabilježiti je kako nas je te lijepe večeri Dora uz sjajnu i nadahnutu izvedbu njenih djela makar nakratko odvojila od stvarnosti i povezala s prostorima metafizičkog i duha vremena u kojemu je ona živjela i stvarala.

Pero Mioč i "Stvaranje dvojnika"

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 15 Ožujak 2023
Napisao/la Administrator
Mioč PŠi
Pero Mioč u "Stvaranju dvojnika"- link:
https://youtu.be/Y8BYuptDQpM?t=1577
 
„Stvaranje dvojnika“ naziv je filma o prevođenju poljske književnosti na hrvatski, kojeg je PKU „Mikolaj Kopernik“ (poljska udruga) u Zagrebu prikazala prvi put početkom ožujka ove (2023.) godine. U filmu, za kojeg se već sada može ustvrditi da predstavlja značajan korak u produbljivanju veza među dvjema srodnim kulturama i dva prijateljska naroda govore najpoznatiji hrvatski prevoditelji među kojima i Pero Mioč, književnik, kazališni redatelj, dobitnik mnogih nagrada...

Opširnije:Pero Mioč i "Stvaranje dvojnika"

Tri božićne priče

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 21 Prosinac 2022
Napisao/la Administrator
 gabrijel jbozic
  Gabrijel Jurkić: Božić 

 "...Božić je za nas djecu ipak bio sladak i veseo. Mama je umjesto kuglica kupila bombone umotane u zlatni, srebreni, crveni, plavi i šareni ukrasni papir. Jedva smo čekali da božićno slavlje završi, kako bismo sestra i ja te slatke kuglice što prije smazali..." Iz lijepe božićne priče Božidara Prosenjaka, koju slijede Kolači od suza Ante Matića i još jedna...

Opširnije:Tri božićne priče