Psihoterapeutkinja: O odgoju djece

Kategorija: O stranici Objavljeno: Ponedjeljak, 26 Rujan 2022 Napisao/la Administrator
 Maja Jakšić psihoterapeutkinja
 Psihoterapeutkinja Maja Jakšić

"...Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva, ustvrdila je psihoterapeutkinja. Patetična praksa permisivnog roditeljstva se manifestira na mnoštvo načina: prijetimo u prazno, dajemo upozorenja o upozorenjima, prešutno toleriramo neprihvatljivo, opravdavamo nedopustivo, stalno smišljamo izgovore i okrivljujemo druge za neuspjehe svoje djece. Djecu učimo kako ne moraju raditi ono što ne žele ako vrište dovoljno glasno”. Izvrstan tekst, vrijedi pročitati kako sa svojim djetetom.

 

Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva

Psihoterapeutkinja Maja Jakšić održala je predavanje za roditelje o popustljivom odgoju pod naslovom ”Mater plače, ćaća viče”, u petak 23. rujna u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Predavanje je organizirao Caritas Dubrovačke biskupije u sklopu proslave Dana Caritasa koji se obilježava 24. rujna
26.09.2022. 

Psihoterapeutkinja Maja Jakšić rekla je kako se nikad u povijesti nismo više bavili djecom, a djeca nam nikad nisu bila zapuštenija. Današnji roditelji misle da mogu i trebaju biti prijatelji sa svojom djecom i da im je glavna dužnost djetetu osigurati uspjeh.

Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva, ustvrdila je predavačica. “Patetična praksa permisivnog roditeljstva se manifestira na mnoštvo načina: prijetimo u prazno, dajemo upozorenja o upozorenjima, prešutno toleriramo neprihvatljivo, opravdavamo nedopustivo, stalno smišljamo izgovore i okrivljujemo druge za neuspjehe svoje djece. Djecu učimo kako ne moraju raditi ono što ne žele ako vrište dovoljno glasno”, rekla je Jakšić.

Predavačica je još istaknula kako „naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put“.

Ističe kako je roditelj dužan odrediti obiteljska pravila, postaviti jasne granice, provoditi posljedice, biti čvrst i dosljedan. „Svi vidimo da brod s našom djecom plovi u pogrešnom smjeru i da ga je gotovo nemoguće vratiti na pravi kurs. Moderno roditeljstvo se činilo poput progresivnog i revolucionarnog mjesta sve dok nismo postali žrtve vlastite permisivnosti”, navodi.

Nadalje je psihoterapeutkinja Jakšić govorila o tome kako je roditeljska popustljivost recept za nacionalnu i civilizacijsku katastrofu. Kazala je i kako su relativizam, egoizam i nepodnošljiva lakoća New Age duhovnosti rezultirali katastrofalnom formulom za djecu zbog načina na koji mi odrasli pristupamo životu i roditeljstvu. Primijetila je i kako na samrtnoj postelji nitko ne žali što nije imao više kvadrata, cipela i odgledanih serija, ali svi žale zbog premalo vremena provedenog s najvažnijim osobama u životu.

„Kako provodimo vrijeme s našom djecom, jedna je od rijetkih stvari nad kojima u roditeljstvu imamo uistinu kontrolu“, poručila je psihoterapeutkinja Jakšić ohrabrujući roditelje da se na ispravan način bave svojom djecom i njihovim odgojem, a to je veliki posao.

Izvor:

https://hkm.hr/obitelj/psihoterapeutkinja-maja-jaksic-usredotocenost-na-srecu-djeteta-je-najdestruktivniji-trend-suvremenog-roditeljstva/

 

Hitovi: 6091