Glazbenim stazama i stazicama - poziv na koncert

Kategorija: Od prijatelja Objavljeno: Subota, 07 Travanj 2018 Napisao/la Administrator

 Pierrot

Ansambl "Glazbene staze" poziva vas na koncert pod nazivom „Zagreb Pierrot Project“  u subotu 21. travnja 2018. u 20 sati u KD Vatroslav Lisinski (mala dvorana). Na kocertu će biti izvedena djela Arnolda Schönberga, Steve Reicha i Casey Cangelosi te našega sjajnog mladog skladatelja Ivana Končića. Više o ansamblu i programu u nastavku.

Što je Pierrot projekt? Pierrot je tužni klaun blijedog lica i slomljenog srca. Srce mu je slomila Kolumbina. Preoteo ju je obijesni Harlekin. Za razliku od njega, Pierrot je iskren, naivan, zaljubljen i neshvaćen. On je umjetnik. Kao takav, Pierrot je postao inspiracija brojnim umjetnicima tijekom posljednja tri stoljeća. Mnoga književna, likovna, filmska i glazbena djela nastala su inspirirana njegovim likom. Sve je započelo s pantomimom i commediom dell'arte 17. stoljeća. Mit o tom neobičnom liku traje sve do danas pa je utjecao i na umjetnike poput Davida Bowiea i Charlie Chaplina.

Pierro3 Medium

Jedan od skladatelja kojeg je zaintrigirao lik Pierrota bio je i Arnold Schönberg. 1912. godine Schönberg je skladao melodramu Pierrot lunaire (Pierrot mjesečar), za glas i komorni ansambl op. 21 na temelju istoimene zbirke pjesama belgijskog pjesnika Alberta Girauda. U toj skladbi pjevačica nastupa uz pet svirača – flautista, klarinetista, violinista, violončelista i pijanista. Upravo je prema ovom Schönbergovom djelu ansambl tog tipa dobio ime „Pierrot ansambl“. Za razliku od komornih ansambala poput gudačkih kvarteta i klavirskih trija, koji su nastavili njegovati glazbu 18. i 19. stoljeća, Pierrot ansambli su postali jednim od najistaknutijih sastava za izvođenje komorne glazbe 20. stoljeća.

Ansambl Glazbene staze jedini je hrvatski Pierrot ansambl. Članovi ansambla su pijanistica Iva Ljubičić Lukić, ujedno i osnivačica Glazbenih staza, flautistica Eda Rimanić, violinistica Đana Kahriman, klarinetist Vlade Matulić i violončelist Andrija Šimić. Ansambl djeluje od 2012. godine, a tijekom tog razdoblja, pored redovitih nastupa u Zagrebu u vlastitom istoimenom Ciklusu Glazbene staze u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, ostvario je nastupe diljem Hrvatske. Među brojnim domaćim ansamblima, ovaj se ističe svojim maštovitim i razigranim programima kroz koje vrlo uspješno povezuju klasičnu glazbu s drugim glazbenim žanrovima – od filmske glazbe do jazza i mjuzikla.

Na koncertu koji će se održati u subotu 21. travnja 2018. u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Glazbene staze će izvesti izvorna djela pisana za Pierrot sastav i na taj način upoznati nas s kratkom i burnom povijesti ovog sastava.  Izvest će djela velikana 20. i 21. stoljeća koji su promijenili tijek glazbene misli: Komornu simfoniju op. 9 već spomenutog Arnolda Schönberga, glazbenog revolucionara 20. stoljeća i Pulitzerom nagrađeni Double sextet Steve Reicha, po nekima najvećeg živućeg skladatelja i oca minimalizma u glazbi.

Zanimljivost Double sexteta je da je pisan za dva istovjetna seksteta. Svaki se sastoji od Pierrot sastava proširenog s vibrafonom.Skladba se može izvesti na dva načina: s dvanaest glazbenika ili šest glazbenika koji sviraju uz vlastitu snimku, a upravo takvu izvedbu imat ćete priliku čuti na subotnjem koncertu. U izvedbi Double sexteta, ali i u zanimljivom solo obračunu s jednim metronomom, predstavit će se i istaknuti udaraljkaš mlađe generacije Renato Palatinuš.

Izvedena će biti i Fantastična suita sjajnog mladog hrvatskog kompozitora Ivana Končića skladana upravo za Glazbene staze 2014. godine.

Pierro2

 

Evo njihova poziva:

Draga publiko,

Ako ste bili s nama kada smo putovali Zvjezdanim stazama, Bajkovitim stazama ili Stazama struna, budite s nama i na ovom možda najizazovnijem putovanju do sada – u kratku, ali burnu povijest našeg ansambla – „pierrot“ sastava.

Donosimo vam djela velikana 20. i 21. stoljeća koji su promijenili tijek glazbene misli: Komornu simfoniju op. 9 Arnolda Schönberga, glazbenog revolucionara 20. stoljeća i Pulitzerom nagrađeni Double sextet Steve Reicha, po nekima najvećeg živućeg skladatelja i oca minimalizma u glazbi.

Izvest ćemo i Fantastičnu suitu jednako fantastičnog mladog hrvatskog kompozitora Ivana Končića skladanu upravo za naš ansambl 2014. godine.

U izvedbi Double sexteta, ali i u zanimljivom solo obračunu s jednim metronomom, predstavit će se i istaknuti udaraljkaš mlađe generacije Renato Palatinuš.

Dobro došli!

Program:

Ivan Končić: Fantastična suita, za pierrot sastav

Arnold Schönberg / obr. Anton Webern: Prva komorna simfonija u E-duru, op. 9, za pierrot sastav

Casey Cangelosi: Sleight of And Evil Hand, za udaraljke solo

Steve Reich: Dvostruki sekstet, za komorni sastav i snimku

 

Ansambl Glazbene staze:

Eda Rimanić, flauta

Vlade Matulić, klarinet

Đana Kahriman, violina

Andrija Šimić, violončelo

Iva Ljubičić Lukić, klavir

 

Gost koncerta:

Renato Palatinuš, udaraljke

Ulaznice su dostupne na blagajni koncertne dvorane V. Lisinski i u online prodaji

(https://www.ulaznice.hr/web/event/1/29608).

A kamo vas vode i što vas sve čeka na Glazbenim stazama pokušajte više otkriti na njihovim stranicama

http://www.glazbenestaze.com/

 

Hitovi: 2120