Dr. Jure Burić: Draga naša Ruška

Kategorija: Od prijatelja Objavljeno: Četvrtak, 03 Veljača 2022 Napisao/la Administrator
Ruška
                       dr. Ružica Ćavar
Danas, 3.siječnja 2022., na Širokome Brijegu, na posljednji počinak ispratili smo dr. Ružicu Ćavar. Bila je hrabra žena, majka, intelektualka, koju ćemo pamtiti po neustrašivosti u obrani i promicanju kršćanskih načela i vrijednosti, zbog čega je često bila stigmatizirana pa i napadana od nekih novovjekih progonitelja kojima su te vrijednosti strane i neprihvatljive. Dirljivim riječima od nje se oprostio prijatelj i kum, ugledni dubrovački liječnik dr. Jure Burić.
 
DRAGA NAŠA RUŠKA
Evo nas danas oko Tebe okupljenih kako bi Tvoje tijelo predali ovoj hrvatskoj hercegovačkoj zemlji, a Tvoju dušu ispratili Svemogućem gdje će joj po njezinim zaslugama jednoga dana biti suđeno. Niti trenutka ne dvojim kako si bila Božja miljenica koja je po Boźjim zakonima źivjela i čitavim svojim zemaljskim hodom Kristov put slijedila. Bila si nepokolebljiva, tvrda stijena i u onim komunističkim tvrdim vremenina, ali i oštri kritičar ove naše hrvatske stvarnosti. 
 
Obitelj, ono najvrijednije što jedan narod može imati, ono bez čega naroda ne može niti biti, čestita hrvatska obitelj, vođena Kristovim putem bila je Tvoja odrednica, Tvoj cilj i Tvoja želja kako bi se Bogu Tvoj narod svidio. Na tom trnovitom putu zajedno sa svojim voljenim mužem Matom trudila si se svojim osobnim primjerom biti čestita žena, priznata i poznata intelektualka - pa završila si dva teška fakulteta - ne večernje škole- Medicinski i Stomatološki! 
 
Potrudila si se na svijet donijeti svoga Domagoja, Tvrtka, Petra Krešimira i Drinu - dati im ova divna hrvatska imena kako bi se odmah znalo što ova hrvstska- hercegovačka obitelj zapravo jest. “Nomen est omen”- “Ime je znamenje”!
 
Upoznao sam Tebe i Tvoga Matu davne 1968-9, koju godinu nakon moga dolaska u Zagreb, a uoči samih zbivanja na Hrvstskom sveučikištu - Hrvatskom proljeću. Tamo u vašem domu u Dalmatinskoj vodile su se raspre o željenoj Hrvatskoj, žustro i glasno bez straha kako bi i zidovi mogli imati uši. Tamo smo se i skumili. Počastili ste me krštenim kumstvom vašem Petru Krešimiru.
 
Došlo je i Hrvatsko proljeće. Tvoj Mato nije mogao odtrpjeti još jedno hapšenje pa je prebjegao u Austriju, nastavljajući tamo pisanom riječi svoju borbu za Hrvatsku, a Ti si nastavila vašu djecu odgajati u hrvatskom i kršćanskom duhu. Svi su bili uzorni đaci, kojima si pored škole dala i glazbenu naobrazbu, a borilačkim vještinama sigurniji život. Jedne zgode mi reče: “Znaš što mi je neki dan moj Domagoj u školi napravio? Dobio je ukor jer nije u razredu želio pjevati pjesmu o Titi. Tvrtko je bio malo pametniji, on mi je rekao nisam mama ni ja, samo sam otvarao usta, ali nisam pjevao”! 
 
Dolaskom Hrvatske, vraća se i Tvoj Mate. Pisanom riječi, lijepim stihom, živom vjerom i aktivnim sudjelovanjem bili ste korektorom vlasti i onoj na Markovom trgu i onoj na Zagrebačkim trgovima i ulicama.Za jednog takvog prosvjeda nadobudni “skojevac” nemilosrno te je - tebe staricu- bacio na asfalt i pri tome Ti polomio ruku! Bilo je tužno “čuti šutnju” i medija i koje - kakvih “Baba” i ženskih udruga što se bore za prava žena. Nisu Te zaštitili, Ti si za njih očito bila neko niže biće, a svojim životom stasom i stavom tu si kukavelj golemo nadvisila. Zajedno smo osudili sotonsku Istanbulsku konvenciju koju je evo i sam Istanbul odbacio, ja sam radi tog nemoralnog čina demonstrativno napustio HDZ- nazvavši ih pri tome “duhovnim Černobilom” hrvatskog naroda! Nadvisila si Ti draga naša Ruška mnoge, Ti nepokolebljiva, hrabra, čestita majko hrvatska. 
 
Neka Ti je laka ova hrvatska - hercegovačka zemlja koja te je Zagrebu samo na jedno vrijeme posudila, a sad Te ponovno u svoje krilo prima! Mir duši Tvojoj pored Tvoga Mate, dok vas dvoje Božjih miljenika, ova mala plaha rijeka svojim šumom bude uspavljivala!
 
dr. Jure Burić
S ispraćaja pok. dr. Ružice Ćavar na groblju u Širokom brijegu, dana 3. veljače, na Svetog Blaža-  2022.
 
Hitovi: 801