Glazbene staze: Srdačno, Dora Pejačević

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 24 Svibanj 2023
Napisao/la Administrator
 DoraGS
                         Nakon posljednje note 
 
U povodu stote obljetnice smrti Dore Pejačević, 23. svibnja 2023. god. (u Zagrebu, MD Lisinski) održan je koncert u čast te velike hrvatske skladateljice. U okviru ciklusa Glazbene staze šestero renomiranih zagrebačkih umjetnika (Đana Kahriman, violina, Jasna Simonović Mrčela, viola, Smiljan Mrčela, violončelo, Iva Ljubičić Lukić, klavir, Kosjenka Turkulin, klavir i Marija Lešaja, sopran) izveli su za tu prigodu program s njenim ponajljepšim ali i najzahtjevnijim skladbama, kojima su oduševili brojnu publiku. Glazbu nije moguće riječima opisivati – glazbu treba slušati, doživjeti, osjetiti, ali ono što se može zabilježiti je kako nas je te lijepe večeri Dora uz sjajnu i nadahnutu izvedbu njenih djela makar nakratko odvojila od stvarnosti i povezala s prostorima metafizičkog i duha vremena u kojemu je ona živjela i stvarala.

A. Damjanović: Lovci na leptire...

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023
Napisao/la Administrator
Ivo Dolić
                                 Foto: Ivo Doćić, fb.

"...Onda se spusti blagorodna kiša i zamiriše zemlja. Sve dok se u jednom trenutku ne nakostriješi bura pa rastjera oblake što su nalegli na vrhove moćnih planina što uokviruju „jedno od najvećih europskih krških polja“. Tada zablista moćna Dinara. Zrak zamiriše kao svježe oprano i na studeni osušeno rublje moje matere. Pluća se nadimlju i čovjek, po Ujeviću, biva zbratimljen sa svime i sa svima u svemiru..." Ovako zvoni rečenica istinskog literata Ante Damjanovića u zapisu o rodnom kraju, inspiriranom galerijom čudesno lijepih fotografija Ive Dolića na istu temu. 

Opširnije:A. Damjanović: Lovci na leptire...

Pero Mioč i "Stvaranje dvojnika"

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 15 Ožujak 2023
Napisao/la Administrator
Mioč PŠi
Pero Mioč u "Stvaranju dvojnika"- link:
https://youtu.be/Y8BYuptDQpM?t=1577
 
„Stvaranje dvojnika“ naziv je filma o prevođenju poljske književnosti na hrvatski, kojeg je PKU „Mikolaj Kopernik“ (poljska udruga) u Zagrebu prikazala prvi put početkom ožujka ove (2023.) godine. U filmu, za kojeg se već sada može ustvrditi da predstavlja značajan korak u produbljivanju veza među dvjema srodnim kulturama i dva prijateljska naroda govore najpoznatiji hrvatski prevoditelji među kojima i Pero Mioč, književnik, kazališni redatelj, dobitnik mnogih nagrada...

Opširnije:Pero Mioč i "Stvaranje dvojnika"

Tri božićne priče

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 21 Prosinac 2022
Napisao/la Administrator
 gabrijel jbozic
  Gabrijel Jurkić: Božić 

 "...Božić je za nas djecu ipak bio sladak i veseo. Mama je umjesto kuglica kupila bombone umotane u zlatni, srebreni, crveni, plavi i šareni ukrasni papir. Jedva smo čekali da božićno slavlje završi, kako bismo sestra i ja te slatke kuglice što prije smazali..." Iz lijepe božićne priče Božidara Prosenjaka, koju slijede Kolači od suza Ante Matića i još jedna...

Opširnije:Tri božićne priče

Piano duo Iva i Kosjenka: 10 godina

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Ponedjeljak, 17 Listopad 2022
Napisao/la Administrator
Iva i K2
 Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić

Ljubiteljima klasične glazbe dobro poznate pijanistice Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin, uz svoju 10. godišnjicu djelovanja kao klavirski duo, održale su u subotu, 15. prosinca 2022. u MD Vatroslava Lisinskog svoj jubilarni koncert. Za tu prigodu izabrale su djela J.S.Bacha/M. Reger: Passacaglia u c-molu, BWV, W.A. Mozarta: Sonata u F-duru, KV 497, F. Schuberta: Varijacije na originalnu temu, op. 35 i A. Dvoraka: Slavenski plesovi, op. 46.

Opširnije:Piano duo Iva i Kosjenka: 10 godina