Dr. Slobodan Brdar - Posljednje zbogom

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Nedjelja, 18 Srpanj 2021 Napisao/la Administrator

Slobodan Brdar mladi

Odlaze prijatelji... jedan za drugim... Odlaze onom uskom „stazom što vijuga“, ...u ono tajnovito „carstvo s druge strane“ odakle se nitko ne vraća. Eto, ode i On. A, samo prije koji mjesec dana, potaknut njegovim porukama prošaranim apraksijom kao posljedicom ozbiljne bolesti, iz kojih se ipak čitalo jasno prijateljstvo i sjećanje na mlade dane - na prijatelje Juru, Miru, Ivu i druge, pokušao sam barem donekle približiti svima, a to činim i sada, kakav nas je prijatelj napustio. Neka mu je pokoj vječni, neka mu je laka livanjska hrvatska gruda, a njegovoj obitelji iskrena sućut.

Dr Slobodan Brdar - liječnik, rođeni umjetnik boje i kista, nepopravljivi romantik i idealist, zanesenjak ljepotama Božje prirode svoga livanjskog kraja i najbolji poznavatelj ljekovitog bilja područja Tropolja, sve to je dr. Slobodan Brdar, i što je najvažnije - dobar čovjek i pravi prijatelj. On je u zasluženoj mirovini, ali njemu ne pada na pamet mirovanje, nego, kao što je to radio i cijelog života, nastavlja istim marom pomagati svojim pacijentima, doduše sada malo više uz asistenciju majke prirode i uz pomoć ljekovitih čajeva, tinktura i melema pripravljenih po vlastitim receptima od ljekovitih trava ubranih na livadama Livanjskog polja i najskrivenijim zakutcima i dolcima okolnih planina. Nema te biljke kojoj on ne zna ime i sastav: koja je za želudac, koja za bubrege; koja protiv glavobolje, a koja za smirenje, ili za bilo kakve druge tegobe, kojima moderna medicina nema lijeka. Ipak, iznad svega on je umjetnik koji ne propušta ni jednu priliku da svu tu od Boga darovanu ljepotu svoga kraja pokuša uhvatiti svojim kistom ili fotoaparatom te je podariti svima nama, što mu gotovo uvijek i uspjeva, i što makar donekle možemo doživjeti ako prošećemo njegovom fb. galerijom.

Dr. Ante Ljubičić

 

ODE MOJ PRIJATELJ
Dr. Jure Burić

Ne kažu zaludu moji vršnjaci kako su prijateljstva iz dječijih i studentskih dana nekako najčvrća i najiskrenija. Ova prva stvarala su se u osebujnoj dječjoj mašti potaknuta oskudicama i željama u čudnim vremenima poraća kada je i komadić “Petit beure” keksa bilo imanje.
E to bi se “imanje” s prijateljem dijelilo, a prijateljstvo raslo, sve dok i sami ne bi narasli i dobili “papir” kako smo zreli i punoljetni, formirani ljudi. Tada bi se odlaskom iz svojih krajeva u neke druge nama nepoznate tragalo za nečim sličnim, kao onom iz djetinjstva. I uspjevalo. Brzo bi se sklapala prijateljstva ili ona po “lokal patriotizmu”, sličnim navikana i životnim
uzusima. Jedno takvo bilo je i ovo pravo, iskreno i istinsko prijateljstvo s mojim prijateljem Slobodanom. Na samom početku boravka u Zagrebu, Slobodan je u svojoj poštenoj nakani smatrao kako je baš on pozvan štiti ondašnji “samoupravni socijalizam i tekovine revolucije”. No, brzo ga je takva želja prošla, jer je upoznao neke druge ljude koji imaju neke druge potpuno suprotne stavove od njegovih, pa kada se je uvjerio da smo normalni i prijateljski raspoloženi- rado je prihvatio naše društvo i naše svjetonazore. Zajedno smo učili, zajedno djevojke “ganjali”, zajedno o jednom drugom društu i poretku sanjali. I- dosanjali! Čim je došla 1991.godina i s njom neki novi “hrvatski vjetrovi” Slobodan se stavio na raspolaganje sa svim svojim ljudskim i stručnim potencijalima “hrvatskoj stvari”!
I takav je ostao do trenutka svoje smrti. Ja to dobro znam i za to jamčim. Mrzio je nered i javašluk, prezirao lopovluk i bahatost. On je u svojoj skromnosti ostao dosljedan svojim idealima čestitosti i poštenja. Ako je trebao zaraditi neki novac potrebit za život njegove obitelji, nije to radio ucjenom bolesnog čovjeka, on je to činio pošteno radeći svoje biljne preparate, koji su uistinu bili vrhunski. Naš Prika Ante reče kako boljeg poznavatelja bilja od Slobodana nije bilo! I nije!!! Nema te biljke kojoj nije znao puni latinski naziv, pa i onaj na njemačkom jeziku čiji je bio vrhunski znalac i njezinu korisnost za čovjeka! Volio je svoje Livno, volio “brda i doline”, volio svoje planine i divlje konje po njima, a sve to je znalački svojim kistom i umjetničkom rukom na platna “slagao” ostavivši tako iza sebe more divnih slika i umjetničkih fotografija!
Ostavio je i jedno divno trajno sjećanje na iskrenog prijatelja koji više nije među nama, ali je s nama!!!

dr. Jure Burić, Dubrovnik, 18. srpnja 2021.

https://www.facebook.com/photo?fbid=1861810097170828&set=t.100000255675927

 

SBrdar

 

SB3

 

SB8

 

 SB6

 

SB4 

 

SB10

 

SB5

 

SB1

 

 https://relax-portal.info/dr-jure-buric-ode-moj-prijatelj-slobodan-brdar-vrhunski-lijecnik-i-poklonik-narodne-medicine/?fbclid=IwAR0o1inrkzc-ph8Mn3g_DfdtZBUdlt7XW7nxGT0OTC4EcVwMafSykRCwd7E

Hitovi: 1475