Zdravlje

Kategorija: Zdravlje Objavljeno: Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 Napisao/la Administrator

“Zdrav čovjek ima sto briga, bolestan samo jednu, kako ozdraviti?“ Pa iako nam je ta tvrdnja o zdravlju kao najvećoj vrijednosti svima bliska, u pravom smislu, nažalost, toga postajemo svjesni tek kada ga izgubimo. I ne činimo ništa kako bismo ga sačuvali; upravo suprotno, rasipamo ga gdje stignemo. Olako se prepuštamo svemu što nije dobro, što nas ugrožava; nezdravo se hranimo, jedemo više nego što nam treba, premalo se krećemo, trujemo se svime i svačime ‒ duhanom, alkoholom, sve više i opojnim sredstvima. I o tome uglavnom niti ne razmišljamo, osim kad nas nešto zaboli, kad nam nije dobro (...)

Ovo je citat iz proslova knjige Liječnik vam savjetuje dr. Ante Ljubičića u kojoj se autor bavi kroničnim nezaraznim bolestima, među koje spadaju dijabetes, pretilost, visok krvni tlak, povišene masnoće i s njima povezane bolesti srca i krvnih žila kao naučestalijm bolestima suvremenog svijeta i glavnim uzrocima smrtnosti. Za sve njih je tipično da nastaju polako, da su dugo bez ikakvih simptoma, da ne bole, ali da za to vrijeme dovode do teških nepovratnih oštećenja organizma, tzv. kroničnih komplikacija. Zato ih zovu tihim, podmuklim ubojicama. Glavno oružje protiv njih je znanje. Bez znanja o svojoj bolesti, o tomu kako živjeti s njome, što činiti, kako se liječiti; bez svijesti o rizicima i opasnostima koje ona nosi, nema govora o uspješnom liječenju. 

Ovdje ćemo vam donositi prilagođene tekstove o najučestalijim problemima koji se javljaju u svakodnevnoj liječničkoj praksi sa što jasnijim uputama kako se nositi s njima, a možete i postavljati pitanja na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koja će vam odgovarati sam autor i njegovi suradnici. Kao poseban dar posjetiteljima Stranice autor daje uvid i korištenje za svoje osobne potrebe prvo izdanje knjige Iz torbe liječnika – savjeti koji život znače.

Hitovi: 2177