Đuro Seder: Golgota - kistom umjetnika

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Srijeda, 05 Travanj 2023 Napisao/la Administrator
 Seder 1
 Đuro Seder: Pieta

"...Ponosni smo što Sesvetama i Sesvećanima u Velikom tjednu, u suradnji sa samostanom Sv. Ilije iz Sesvetske Sopnice, donosimo dah umjetnosti, dramu i nadu Velikog tjedna na platnima Đure Sedera, jednog od najvećih hrvatskih slikara..." - stoji u fb.objavi Ante Damjanovića, koju i mi, u iščekivanju Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, prenosimo svojim čitateljima kao najjljepši prigodni dar.

Seder 2

 

Seder 3

 

Seder 4
 Akademski slikar Đuro Seder
 
IZLOŽBA SAKRALNIH MOTIVA PONAJVEĆEG HRVATSKOG SLIKARA ĐURE SEDERA U ZIPS-u
Udruga Zelene i plave Sesvete 

„Ja idem sam jednim putem koji je samo moj, suputnika na njemu baš i nemam“.
Kada se govori i piše o akademskom slikaru Đuri Sederu (1927 – 2022.) uvriježilo se, još za njegova života, još u naslovu, reći da se radi o jednom od najvećih hrvatskih umjetnika. Đuro Seder je strastveno i predano živio svoje slike, ponizno ispred svog štafelaja. Govorio je: „Da mi je barem umrijeti pred štafelajem“. Gotovo da je i bilo kako je i rekao. Gotovo da je umro pred štafelajem.

Preživotan i preotvorenih očiju, preradoznao i prerasan da bi se vezao uz određenu temu, tehniku, motiv… Postojan kao mijena. Izvan trenda. Svoj. Jedinstven i jednostavan. A opet tvrd i nepopustljiv u svom umjetničkom credu. U svemu nadomak apsolutu. Poet za platnom, slikar u poeziji.

Po vlastitom kazivanju naslikao je preko tisuću platana, posijanih po svim meridijanima i paralelama, u mnogim svjetskim galerijama i muzejima ili privatnim zbirkama. Bezbroj samostalnih i skupnih izložbi. Uvaženi član famozne Gorgone. Jedan je od začetnika Nove slike. Začinjavac u svemu. Profesor emeritus koji je proslavio radničku plavu kutu, premazanu svima bojama. Kao i štafelaj. Doajen jednostavnosti i raznorodnosti.

Za dobrobit umjetnosti, srećom je, u jednom trenutku, napravio kardinalni iskorak iz Nemogućnosti slike zakoračivši u Mogućnost slike, iz najdubljeg Crnog je, Cezanneovim tragom, kročio u svijet Združenih boja. Dosjetka je ustupila mjesto punokrvnoj umjetnosti. Govorio je: „Slika je jedini zadatak mog života“.

Rođeni Zagrepčanin koji je od osamdesetih godina prošlog stoljeća predano, kadikad opsesivno, stvarao vitraje i brojene slike biblijskih motiva po crkvama i samostanima diljem BiH, srođen s prostorom i narodom. Jergović će u jednom svom tekstu reći: Sederovom Bogu čovjek se smiješi, jer se i Bog smiješi njemu.

Ponosni smo što Sesvetama i Sesvećanima u Velikom tjednu, u suradnji sa samostanom Sv. Ilije iz Sesvetske Sopnice, donosimo dah umjetnosti, dramu i nadu Velikog tjedna na platnima Đure Sedera, jednog od najvećih hrvatskih slikara.
Dvorana Garija Kasparova, Kelekova 2, Sesvete, srijeda 05.04.2023. u 19,00 sati.

Izvor: Ante Dmjanović, fb.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013856010118

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02MHktxPPNuPw1HFx35E5BvVb52fW3mgfvnUkbQoKH77U8BD9S6JZKc3hbe1V6952Ul&id=100064441311791

Hitovi: 394