Cromwell: Znameniti govor u parlamentu

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Utorak, 17 Travanj 2018 Napisao/la Administrator

...Strančarsko ste društvo i protivnici svake dobre vlasti; krdo ste proračunatih hulja i poput Ezava prodali biste vlastitu zemlju za par zrna žita, i poput Jude izdali biste vlastitoga Boga za nekoliko srebrnjaka. Sačuvaste li makar jednu jedinu vrlinu? Postoji li i jedan jedini porok kome se ne odaste? U moga je konja više vjere negoli u vas; vaš je Bog zlato ...

U vrijeme engleske građanske revolucije Oliver Cromwell (1599.-1658.) bio je prihvaćen kao njezin voda. Pošto je porazio kraljevu vojsku, i samog je kralja Karla I . 1649. osudio na smrt. Iste je godine pokorio Irsku, a dvije godine poslije i Škotsku. U ratu s Nizozemskom zbog navigacijskog zakona izišao je 1651. kao pobjednik. Iako je bio član engleskoga Drugog parlamenta, 1653. godine ga ukida i vlada diktatorski kao lord-protektor Engleske. Želeći osnovati privremeno vijeće koje bi izradilo novi ustav, Cromwell je 19.travnja 1653. očekivao da će Parlament raspravljati o svom raspuštanju. Kad je sljedećega dana dočuo da Parlament pokušava produžiti zasjedanje, dojurio je s naoružanom pratnjom u Dom, gdje je bijesno koračajući i vičući izgovorio sljedeće riječi:

»Za ime Božje, van!«

Čas je da prekinem vaše zasjedanje na ovome mjestu koje obeščastiste prezirom prema svim vrlinama i oskvrnuste odajući se svim porocima; strančarsko ste društvo i protivnici svake dobre vlasti; krdo ste proračunatih hulja i poput Ezava prodali biste vlastitu zemlju za par zrna žita, i poput Jude izdali biste vlastitoga Boga za nekoliko srebrnjaka. Sačuvaste li makar jednu jedinu vrlinu? Postoji li i jedan jedini porok kome se ne odaste? U moga je konja više vjere negoli u vas; vaš je Bog zlato. Koji od vas za mito ne prodade dušu? Ima li među vama čovjeka kojemu bi bilo i trunku stalo do dobra Coommomvealtha?

Vi prljave kurve, ne oskvrnuste li ovo sveto mjesto, ne pretvoriste li hram Božji u špilju razbojničku svojim nećudorednim stavo­vima i opakim navadama? Postaste nepodnošljivo mrski cijelome narodu; narod vas posla da ispravite zločine, a vi sami najveći ste zločinci. Zato me vaša zemlja zove da očistim ove Augijeve štale i prekinem vaše pokvarene poslove u ovome Domu; a to ću, tako mi Boga i snage koju mi pruža, sada i učiniti; i zato vam naređujem, ako vam je život mio, da ste smjesta otišli odavde; odlazite, van! Smjesta! Gonite se, služinčadi potkupljiva! Uzmite onu svjetlucavu tričariju i zaključajte za sobom vrata. Za ime Božje, van!

Izvor: Glasoviti govori, Naklada Zadro, 1999.

 

Parl

Foto: Houses of Parlament, http://www.svjetskiputnik.hr/Putovanja/Clanak/naslov/103-putopis-sedam-dana-u-londonu

Hitovi: 2476