Dečki, djevojke, zašto ste sami?

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Srijeda, 05 Rujan 2018 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

„...Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko. Stoga je normalan čovjekov životni poziv brak, ljubav prema drugom spolu, zajednički život, pomaganje, sjedinjenje, radost jedno u drugom i rast u potpunoj čovječnosti...“ Ovako je govorio (i pisao) pokojni Tomislav Ivančić, veliki mislilac, teolog, karizmatik, utemeljitelj hagioterapije, koji se uz ostalo bavio i ovim fenomenom suvremenog doba – pitanjem zašto veliki broj mladih ne ulazi u bračne vode i žive sami. Ovdje možete pročitati kako je on vidio taj problem i što predlaže kao odgovor na njega, odnosno rješenje.  

Tu je i zanimljiv članak L. Gospodnetić u Sl. Dalmaciji  koji nam otkriva statistističke  podatke kako svaki treći muškarac u Sjevernoj Americi i Europi nema partnericu! Vjerojatno ni s djevojkama nije bitno drugačije. Što je tomu uzrok, pokušali su utvrditi znanstvenici metodom ispitivanja uzorka od tisuću anonimnih ispitanika. Zajednički nazivnik svima njima bio je taj da su samci, pa im je postavljeno jednostavno anketno pitanje. "Dečki, zašto ste sami?"

Nakon što vidite odgovore i možda u njima  prepoznate i svoje vlastite probleme, dragi dečki ( i djevojke), vidjet ćete da oni nisu nerješivi. Vjerojatno nema boljih savjeta od ovih što ih je ostavio blagopokojni profesor Ivančić. Neka prvi koraci budu otvoriti se prema onima koji vas vole, razmisliti dobro o svemu (vidjet ćete da je sve puno jednostavnije i lakše nego što se na prvu čini), ako treba zatražiti i stručnu pomoć, i sve će se posložiti samo od sebe. Možda i lakše nego što ste i sami zamišljali.

Sve više muškaraca u Europi su samci
Lenka Gospodnetić, Slobodna Dalmacija

Poražavajući rezultati studije pokazuju da demografska slika dugoročno neće slabjeti samo u Lijepoj našoj, nego će tome i puno geografski šire kumovati loš trend. Naime, statistike pokazuju da svaki treći muškarac u Sjevernoj Americi i Europi nema partnericu!
Što je tomu uzrok, pokušali su utvrditi znanstvenici s ciparskog Univerziteta, predvođeni Menelaosom Apostoluom, metodom ispitivanja uzorka od tisuću anonimnih ispitanika. Zajednički nazivnik svima njima bio je taj da su samci, pa im je postavljeno jednostavno anketno pitanje. "Dečki, zašto ste sami?"

Kako bi se došlo do relevantnih podataka, između tih odgovora probrani su oni čiji su se autori izjasnili da bi radije bili u vezi nego sami, dakle, koji samoću nisu rado izabrali nego ih je neki čimbenik ponukao na to. "Nesretno nespareni" doveli su do rezultata analize bilance 6700 različitih razloga (dakle, neki su imali više njih), a od toga su sociolozi i psiholozi filtrirali četrdesetak najčešćih razloga zbog kojih muškarci sve teže pronalaze partnerice.

Mimo očekivanja – jer u Hrvatskoj bi vjerojatno ključni razlog bila besparica iliti "financijska kastriranost" – u ostatku Europe razlozi su, pazite, sljedeći: loš izgled koji obuhvaća "ćelavost i nizak rast", najčešće je navođen razlog, a tek onda slijedi nedostatak samopouzdanja.
Visoko na listi razloga solo statusa kotira i nedovoljno uloženog truda i nezainteresiranost za duge veze, kao i nedostatak vještine zavođenja ili sramežljivost.

Neke je korisnike (silom prilika samce) zbog loših ranijih iskustava strah ući u novu vezu, a čest su razlog i ozbiljniji mentalni problemi i općenito loše zdravstveno stanje, odnosno invaliditet.
Voditelj studije, dr. Apostolou, uzroke neuspjeha modernih muškaraca u pristupanju ženama obrazlaže evolucijskim mijenama i neusklađenosti socijalnih vještina koje su u današnje doba potrebne kako bi muškarac ostavio dobar dojam.

U predindustrijsko vrijeme, navodi ciparski znanstvenik u stručnom časopisu o psihološkoj evoluciji, brakovi su bili dogovarani, nadmetanje između muškaraca je bilo snažno, a žene su nerijetko osvajane i silom.

Osim toga, muškarci nisu imali puno izbora oko buduće supruge, ali nisu se morali pretjerano zamarati ni izgledom niti razmišljati o taktici privlačenja suprotnog spola.

- U postindustrijskom društvu izbor životnog partnera nije više stvar dogovora roditelja i prisile pa muškarci moraju samostalno pronaći svoje partnerice. Za to je potrebno imati vještinu zavođenja i koketiranja, koju mnogi moderni muškarci nisu razvili - zaključuje dr. Apostolou.

Neki od najčešćih razloga za (neželjeni) samački muški status:

- loš izgled (poglavito ćelavost i nizak stas) - nedostatak samopouzdanja
- premalo truda - nezainteresiranost za duge veze
- loše vještine zavođenja - introvertiranost
- nedavni prekid veze - loša iskustva iz prethodnih veza
- nedostatak dostupnih žena - prekomjerna težina
- različiti prioriteti - stidljivost
- prevelika izbirljivost - anksioznost
- nedostatak vremena - društvena neprilagođenost
- depresija...

Izvor: Slobodna Dalmacija

Hitovi: 9234