JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Bleiburg - simbol najveće hrvatske tragedije

Napisao/la Administrator

Indeks Članka

Bl5
"Majka Hrvata tuguje i plače..." Spomenik ubijenima, Bleiburg (Foto: A.Lj.)
 
“Prema mojim procjenama 100 do 200 tisuća Hrvata pogubljeno je u Sloveniji. Postoje masovna prikrivena grobišta koja su u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Samo ta grobišta pokazuju koliko je zločin rasprostranjen. Do 2000. godine hrvatska državna komisija ustvrdila je 850 prikrivenih grobišta u Hrvatskoj, u Sloveniji 600, a u Srbiji je 200 takvih grobišta. Govorimo o ukupno 1750 evidentiranih masovnih grobišta. Prema procjenama britanskih vojnika, pola milijuna hrvatskih civila i 200 tisuća hrvatskih vojnika povlačili su se prema Austriji, a pogubljenja su se i kasnije nastavila” -  povjesničar prof. dr. Josip Jurčević.

 Bleib Tito

                                   https://youtu.be/H_vUFukMqxI

Dokumentarni film “Bleiburg: Titova dozvola za genocid” prema scenariju i u režiji Nikole Kneza, Amerikanca hrvatskih korjena prikazuje jedinstvena svjedočanstva engleskih oficira, partizana pokajnika i ubojica, preživjelih s Bleiburga te povjesničara i istraživača počinjenih zločina. Uz pomoć povijesnih dokumenata te novootkrivenih masovnih grobnica, ovaj dokumentarac jasno opisuje kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava koje je dovelo do Bleiburške tragedije i Križnog puta. Film je dobio specijalnu nagradu žirija 2018. na Worldfestu Houston, Internacionalnom film festivalu u Houstonu.

 

I TO SPADA POD "OSLOBOĐENJE ZAGREBA"
Tuga Tarle, 9. 5. 2023.

Poštovani i dragi FB prijatelji, današnja moja naslovnica donosi sliku Zagreba i šireg okoliša gdje su "oslobodioci" od 8. svibnja nadalje vršili egzekucije i trpali leševe neprijatelja u jame. Po izračunima profesije, u Zagrebu i okolici ima najmanje 70 masovnih grobnica likvidiranih bez suđenja. O tome kako su "oslobađali" od života i kakvu su slobodu donijeli preživjelima zlikovci koji su, ez da ih je pravda dostigla, u svojim krevetima, u tuđim vilama i zaposjednutim stanovima otišli s ovoga svijeta, nadam se da će jednom progovoriti grobovi.
Vidim, još ima onih koji se ponose tim "trofejima" od ljudskih kostiju i nedužne smrti svojih učitelja i uzora, jer stida i ljudskog dostojanstva nemaju niti poštuju žrtve, bez obzira na čijoj su bile strani.

BEZIMENOJ ŽRTVI
Ti nemaš grob
I danas zlotvor po tvome humku bahato čizmom gazi.
Tvoja je kob
Smrvljena u prah na razrovanoj šumskoj stazi.
Tu vučji log
I šikara tvoj odar su i tvoj su tužni razderani stijeg.
Bez ikoga svog
Međ zmijama, u gustim gudurama tvoj je zbjeg.
Što ostade tvog?
Na ovim rascvjetanim livadama ni imena ti nije,
I samo Bog
poznaje tajnu stradanja tvoga i žrtvu što je zlotvor krije.
Počivaj tu.
Neka ti ptice poju i neka ti mlada šuma lista nad čelom,
A večernja zvijezda nek poput svijeće blista nad svetim kostima tvojim.
U vječnom snu
Samo će nebo biti ležajem mekim tvojim i tvojim svilenim velom.
I makar ti imena ne znam bit ćeš nazočan uvijek u molitvama mojim.